Dirigent

Arjen Steur

Als Fanfare Eensgezindheid vroeger “troch de buorren” ging in Tjerkwerd stond ik altijd vooraan.

Al snel kwam het moment dat er een instrument gekozen kon worden en natuurlijk wilde ik

arjen steur

de bugel leren bespelen want: “dat spilet Pake ek”.

Pake kwam een aantal weken later met een sopraansaxofoon aanzetten: “dêr hat it korps ferlet fan!”. Het maakte mij niet uit, ik had een instrument. Ik kreeg les van achtereenvolgens Harmke Bijlsma en Edith Bakker, totdat ik uiteindelijk mijn D-diploma op Alt-Saxofoon behaalde.
In die tijd speelde ik naast Eensgezindheid ook in het Frysk Jeugd Fanfare Orkest en een saxofoonorkest. Na een inspirerend bezoek aan het WMC 2001 ben ik lid geworden van Fanfare Eendracht Maakt Macht in Oudega waar ik tot op heden nog altijd actief ben als Alt-Saxofonist.
In 2005 heeft toenmalig dirigent van Eensgezindheid mij uitgedaagd om een jeugdorkest op te zetten bij Eensgezindheid om zo meer gestalte te geven aan de begeleiding en opleiding van aanstormend talent. Hierdoor ben ik begonnen met het dirigeren. Als de eigen dirigent ziek was, stond ik ook het A-orkest en toen het bestuur mij benaderde om de dirigente te vervangen tijdens een zwangerschapsverlof hoefde ik daar niet lang over na te denken.
Het begon te kriebelen, ik vond het dirigeren echt geweldig. Daarom ben ik in 2011 gestart met een opleiding HaFaBra directie aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hier volg ik directielessen bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude.
In januari 2012 werd ik de vaste dirigent van Fanfare Wubbenus Jacobs in Arum. In 2013 hebben we na een zeer intensieve voorbereiding een 3e prijs gehaald in de 5e divisie op de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen. Het jaar daarop werd het orkest kampioen tijdens de Internationale musiktage in Rastede (D). In 2015 werd meegedaan aan het Gouden Spiker Festival waar we ook met alle 1e prijzen naar huis gingen in de 5e divisie. In maart 2016 is Wubbenus Jacobs gepromoveerd naar de 4e divisie op het Bondsconcours van de OMF in Drachten.
Van oktober 2011 tot en met juli 2012 ben ik interimdirigent geweest bij Crescendo in Lemmer. Sinds september 2015 ook als dirigent actief bij Oranje in Bolsward.