JavaScript DHTML Menu Powered by Milonic

KLEURRIJK DONATEURSCONCERT CMV ORANJE

Bolsward- Sporthal “de Middelzee” was afgelopen zaterdag het decor voor het jaarlijks donateursconcert van cmv Oranje. De fanfare stond nu voor het eerst o.l.v. haar nieuwe dirigent Ido-Gerard Kempenaar. Dit jaar had het concert het thema kleur. De ruim 350 bezoekers werden getrakteerd op een sfeervol concert vol muziek, dans en entertainment.

Om precies half acht marcheerden de leden van Oranje de sporthal binnen en kon het concert beginnen met de mars The Royal Colour, gecomponeerd door eigen lid Rinze Leeverink. Voorzitter Marijke Djurrema opende het concert met een toelichting op het thema kleur. De vereniging bestaat uit diverse afdelingen met elk hun eigen discipline ofwel kleur. Vanavond presenteert Oranje zich aan het publiek als een regenboog, waar elke kleur onmisbaar is in het geheel. De presentatie werd verzorgd door eigen leden Lyanna Oostra, Martijn Oostra en Sjoerd van der Schaaf. De fanfare vervolgde het concert met de mars The Red Shield en het koraal Abide with me. Als groot werk voerde de fanfare “Potterspoint” uit. Dit werk refereert aan twee vrienden, beiden lid van TOG ’t Harde, die samen op vakantie in Australie waren. Tijdens deze vakantie verdronken beide jongens bij “Potterspoint” het lichaam van een van hen, Wilco Kamphorst, is nooit terug gevonden. In dit werk is veel emotie verwerkt, dit wist Oranje sterk over te brengen in deze mooie compositie. Vervolgens was het jeugdorkest aan de beurt. Goed te zien dat er groei in het orkest zit. De inspanningen van Oranje en het Blazing project heeft haar vruchten afgeworpen. De jonge muzikanten speelden vol overgave. Ze eindigden hun optreden met een heuse rap in het nummer “Ik neem je mee” van Gers Pardoel. De jongste leden van Oranje, de opleidinggroep van de majorettes, stonden nu te trappelen van ongeduld. Graag wilden ze hun show laten zien aan de pappa’s mama’s en familieleden. De jongste leden zijn 5 jaar, het is prachtig om te zien hoe ze de geleerde bewegingen uitvoeren. Hierna was het de beurt aan de EK majorettes met hun Heksenshow. Vier weken eerder stonden deze meiden voor de jury in Lillehammer, Noorwegen, dit werd mede mogelijk gemaakt door diverse sponsors en vele eigen inspanningen door de vereniging en niet te vergeten de ouders. Voor de pauze liet de showband zien dat er tijdens het lopen van marsen ook show elementen kunnen worden toegevoegd. Samen met de majorettes werd dit een kleurrijk schouwspel. Het programma voor de pauze werd door de slagwerk leerlingen o.l.v. Bert Oostra afgesloten. Met hun demonstratie van het slagwerk lieten zij de beginselen van de slagwerkwereld zien. Na de pauze speelde de fanfare de werken Adventures of the Beaume, Rood, Birds in een arrangement van Willem Aukema, de Leeuw brult (van Paul de Leeuw) en Rythm Forever. Dat de majorette wereld ophoud bij het marcheren voor de drumband is allang achterhaald. Nu wordt er veel meer accent gelegd op dansvormen. Dit werd door de majorettes gedemonstreerd in ”Moderne dans”

Een nieuwe kleur op het palet van Oranje was een “Drumline”. Dit is een show welke door de slagwerksectie werd uitgevoerd. De drumline van Oranje werd uitgevoerd op emmers en een speciekuip. Een grap met een serieuze ondertoon. De B-majorettes presenteerden hun show op muziek van Ja zuster nee zuster. In hun zusteruniformpjes, een lust voor het oog. Na de B-majorettes was het de beurt aan de senioren. Met een spaanse dansshow kwam het dansen nog eens extra naar voren. De dames sloten hun optreden af met de show Fame waarmee ze zich geplaatst hebben voor de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap in Den haag in december a.s. Dat ze deze show al wat langer draaien was te merken. Keurig synchroon en met strakke perfectie uitgevoerd. De showband eindigde de uitvoering met een drietal werken n.l. Back ot Gadd van Jan Schipper, het lastige werk Arianne Van Henk Smit, hierin een hoofdrol voor de melodielijn van xylofoons en marimba’s en Mambo Variations van eigen lid Martijn Oostra. Martijn is een veelbelovend aankomend componist. Hij heeft o.a. meegedaan aan de compositiewedstrijd Op weg naar Het Nieuwjaarsconcert, die het Nederlans Blazers Ensemble jaarlijks met de VARA organiseert. Martijn was een van de finalisten met zijn compositie Fire Flight. Ook componeert Martijn voor slagwerk ensembles. Dankzij een goede regie en strakke tijdsplanning kon de finale even voor half elf aanvangen met het nummer Demasiado Corazon. Muziekvereniging Oranje kan met tevredenheid terug zien op dit zeer geslaagde donateursconcert
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BOLSWARDER MAJORETTES NAAR EK

De C-majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward werden medio maart Nederlands kampioen. In oktober mogen ze daarom meedoen aan de Europese kampioenschappen in Lillehammer.

Voor het volledige artikel verwijs ik u graag naar onderstaande afbeelding.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C - MAJORETTES ORANJE BOLSWARD NEDERLANDS KAMPIOEN

Den Haag – Op zaterdag 16 maart werd in sporthal Leidschenveen het Nederlands Kampioenschap voor accessorie georganiseerd door de majorette- en twirlbond NBTA. Accessorie is een show met attributen,je baton is hierbij een verplicht attribuut. Afgelopen seizoen hebben de C majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward voldoende punten behaald voor deelname aan dit NK. Ze wisten aan deze kwalificatienormen te voldoen. In totaal deden ruim 70 solisten, teams en pelotons aan het kampioenschap mee. De shows van deze groepen werden beoordeeld door het juryteam, dat deze dag bestond uit Dion Hoppenbrouwer, Rita Schrooten, Marion Ketelaars en Susanne Rovers.

De C majorettes vertrokken met een groep enthousiaste ouders in de bus richting Den Haag. De zenuwen, die toch al aanwezig waren, werden nog versterkt door de sfeer van de zaal en de manier waarop de organisatie verliep. De C majorettes mochten hun routine middags na de pauze als eerste laten zien. Niet eerder is de show zo goed gegaan! De meiden draaiden hun show op verschillende liedjes van studio 100. De jury was onder de indruk van het optreden van de C majorettes. Met een score van 64.50 zijn de C majorettes Nederlands Kampioen in de categorie accessorie corps junior geworden. Ook hebben de C majorettes een uitnodiging gekregen voor de Europese Kampioenschappen in Lillehammer (Noorwegen). Het EK zal in het eerste weekend van oktober plaats vinden. We hopen met activiteiten en sponsoren geld in te zamelen om de reis te bekostigen. Moe, maar voldaan konden de C majorettes naar Bolsward terugkeren. Instructrice Rianna van der Goot was uiterst tevreden met dit resultaat.  

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

JEFFRY FRIKKEN, NICK IJSSELS EN RONALD OOSTRA WINNEN EERSTE EN TWEEDE PRIJS OP SOLISTENCONCOURS IJLST

Op zaterdag 9 februari jl. vond het solistenconcours van Femuza (federatie voor muziek en zang) plaats in de Stadslaankerk te IJlst. Aan dit solistenconcours deden, namens C.M.V. Oranje Bolsward Jeffry Frikken, Nick IJssels en Ronald Oostra mee.

Jeffry Frikken en Ronald Oostra speelden samen een duet en mochten rond 16:45 hun kunsten vertonen. Zij speelden het timpani- en snaredrumduet Four to One (componist John Beck). De titel slaat op het feit dat er vier pauken benodigd zijn en één snaredrum benodigd is. Het stuk bestaat uit een aantal samenspelstukken en paar solo’s. Volgens de jury werden deze goed uitgevoerd.

Na het duet mocht Nick IJssels aansluiten. Met z’n drieën speelden zij het multi percussion trio Handy Men (componist Wibrand van Norel). In dit nummer zijn verschillende instrumenten benodigd en is ook een speciale opstelling voor instrumenten vereist om goed te kunnen spelen.

Aangezien Jeffry, Nick en Ronald als laatste aan de beurt waren, ging de jury in beraad om met elkaar te discussiëren over wie (over de hele dag) de beste solisten waren en wie de beste ensembles waren (beide 1e + 2e prijs). Uiteraard werd vol spanning gewacht op het de uitslag van de jury. Als eerst werden de punten en de plaats bekend gemaakt. Daarna werden de trofeeën uitgereikt aan de beste van de gehele dag. Wethouder Sinnema (die de prijzen uit mocht reiken) riep Jeffry Frikken, Nick IJssels en Ronald Oostra naar voren om met 84 punten de 2e prijs voor ensembles in ontvangst te nemen voor hun slagwerktrio Handy Men. Nadat de prijs was uitgereikt en er een foto was gemaakt van de drie heren was het tijd voor de eerste prijs. Wethouder Sinnema vertelde ons dat slechts twee op het podium mochten blijven staan en dat waren Jeffry Frikken en Ronald Oostra. Zij mochten met 88 punten de 1e prijs voor ensembles in ontvangst nemen voor hun slagwerkduet Four to One.

De jury was erg onder de indruk van de optredens. Dat blijkt wel uit de lovende woorden als ‘’goede en fijne techniek’’ en ‘’het sterkste ff is het slot, wat mij overtuigd van een zeer volwassen uitvoering’’.

Uiteraard was dit een geweldige uitslag! Wie had ooit gedacht dat de eerste én tweede prijs mee naar huis genomen mochten worden?

V.l.n.r.: Ronald Oostra, Nick IJssels en Jeffry Frikken tijdens het slagwerktrio Handy Men.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BLAZINGFESTIVAL EEN GEWELDIG SUCCES!!

Op 9 februari 2013 werd door Blazing het Blazingfestival georganiseerd. Hier konden alle leerlingen laten zien wat ze vanaf de zomervakantie tot nu hebben geleerd op het door hun gekozen instrument. De leerlingen die les krijgen via de scholen traden in groepen op en de leerlingen die les krijgen bij één van de muziekverenigingen traden in verschillende formaties op.

De dag begon omstreeks 11:00 uur in het verenigingsgebouw van C.M.V. Oranje Bolsward. De majorettes hielden hier hun shows. Deze werden door een ware vakjury, bestaande uit Corina Coster en Ingrid Wijnia, onder andere beoordeeld op kwaliteit, originaliteit en techniek. Nadat alle majorettes die meededen een optreden hadden verzorgd ging de jury voor een moment in beraad en kwam daarna met de volgende uitslag: op de derde plaats eindigde Youanda Meek, op de tweede plaats eindigde Claudia Deelstra en op de eerste plaats eindigde Esmee Tolsma. Bij het onderdeel Kids Twirl werd Yasmine Niemarkt derde, Lysanne Ewouds tweede en Sarina Kroese eerste.

Rond 13:00 uur gingen de slagwerkers en de blazers verder in basisschool de Bron. In de Bron waren vier juryleden aanwezig die de blaas- en slagwerkleerlingen beoordeelden op onder andere zuiverheid, ritmiek en timing, namelijk Tsjeard Gietema, Thomas Schiphof, Fokkelina Dijkstra en Fokje de Jong. De slagwerkgroepen van Hendrik Dullemans mochten hier de spits afbijten. Hierna volgden een aantal blaasgroepen van Oranje Bolsward, waaronder de trompetten, bugels en trombone, en daarna twee blaasgroepen van Excelsior Schraard. Voordat Eensgezindheid Tjerkwerd van start mocht gaan, was er nog één groep slagwerkers. Ook hier volgde natuurlijk een prijsuitreiking: op de derde plaats eindigden de slagwerkers van groep 5a van basisschool de Bron, op de tweede plaats eindigde de blaasklas van Tjerkwerd en op de eerste plaats eindigden de saxofonisten van Oranje Bolsward.

Na de Blazingleerlingen was het de beurt aan de gevorderde leerlingen. Jeffry Frikken & Ronald Oostra begonnen hier met een duet, gevolgd door een trio met Nick IJssels. De gevorderde leerlingen speelden niet alleen op snaredrums, maar ook op melodische instrumenten, zoals een marimba. Na de gevorderde leerlingen waren de beginnende leerlingen aan de beurt. Zij speelden veelal vrolijke en bekende muziek waar het publiek ontzettend van genoot.

Aansluitend aan de laatste speler van de beginnende leerlingen, heeft de jury korte tijd overleg gehad over wie de beste was in welke categorie. De jury kwam bij de gevorderde leerlingen tot de volgende uitslag: Grieta Veninga (bugel) werd derde, Jeffry Frikken, Nick IJssels en Ronald Oostra (slagwerk) werden tweede en Auke Sikma (trompet) werd eerste.
Bij de beginnende leerlingen was de uitslag als volgt: Joran Heeringa (slagwerk) eindigde op de derde plaats, Lucas-Jan Hoitinga (trombone) werd tweede en Andreas Tsingros en Rudmer Velting (trompetten) eindigden op de eerste plaats.

Het Blazingfestival was een fantastisch succes, aantallen van bezoekers worden geschat op 400 op het hoogtepunt van de dag. Dat deze dag zo’n succes werd, had zelfs de Blazingorganisatie misschien niet verwacht.

      

Majorettes

Blazers

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

INSTRUCTTRICE CORINA COSTER NEEMT NA 12,5 JAAR AFSCHEID VAN MALLLETBAND & MAJORETTES

Op dinsdag 18 december 2012 namen de Majorettes en Malletband afscheid van instructrice Corina Coster. Sinds 2002 gaf Corina Coster les aan de Majorettes wat toen nog maar uit 5 dames bestond. Na vele jaren van inspanning resulteerde dit de laatste jaren in een enorme groei. De majorettes zijn uitgegroeid door Corina tot zo'n 50 majorettes. Dit zegt dan ook wel wat over haar capaciteit als instructrice. De voorzitter bedankte haar dan ook voor haar vele jaren van inzet. Als dank voor haar vele jaren van inspanning overhandigde de secretaris dan ook een welverdiend bloemstuk waarbij de lichtbaton centraal staat.

Na het overhandigen van het bloemstuk was er dan ook welverdiend staand applaus!!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAATSTE REPETITIE O.L.V. DIRIGENT MARTIJN VEENSTRA

Maandag 17 december 2012 repeteerde de fanfare voor de laatste keer onder leiding van haar dirigent Martijn Veenstra. Sinds 15 oktober 2007 dirigeerde Marijn de fanfare. Onder zijn leiding heeft oranje 1 maal deelgenomen aan het bondsconcours en keer 2 keer aan de Nederlandse fanfare kampioenschappen. Aan festivals in Parrega en Schiermonnikoog. Ook heeft Martijn een belangrijke rol gespeeld in het project Blazing. Met als hoogte punt het afsluitend concert in de Heineken Music hal in Amsterdam met als speciale gast en beschermvrouwe Prinses Maxima. Het laatste optreden met Martijn was, het begeleiden van de kerstnachtdienst in de martinikerk afgelopen 24 december. 

(links)Voorzitter fanfarecommissie Lieuwe Gietema bedankt  (rechts) dirigent Martijn Veenstra.

Kado. Een glassculpture van een pompeblêd met trombone

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NEDERLANDS KAMPIOEN

Almere – Op zaterdag 15 december werd in het Topsportcentrum in Almere het Nederlands Kampioenschap voor majoretteteams en -pelotons georganiseerd door de majorette- en twirlbond NBTA. In het afgelopen jaar konden groepen zich voor deelname aan dit NK plaatsen door minimaal 65 punten (voor pelotons) of minimaal 67 punten (voor teams) te scoren op de wedstrijden. Zowel het juniorenteam als het seniorenpeloton van muziekvereniging Oranje Bolsward wist aan deze kwalificatienormen te voldoen en zij waren dan ook uitgenodigd voor het NK. In totaal deden ruim 100 teams en pelotons aan het kampioenschap mee. De shows van deze groepen werden beoordeeld door het juryteam, dat deze dag bestond uit Dion Hoppenbrouwer, Karin de Jong, Marion Ketelaars, Susanne Rovers en Marij Voets.

Het juniorenteam van Oranje was al vroeg in de ochtend aan de beurt. De zenuwen, die toch al aanwezig waren, werden nog versterkt door de sfeer van de zaal en de manier waarop de organisatie verliep. Het ging er duidelijk anders aan toe dan tijdens de reguliere wedstrijden gedurende het jaar. Desondanks draaiden ze hun show op muziek uit de musical Grease prima. Dat ook de jury dat vond, bleek uit het resultaat, dat aan het einde van de wedstrijd bekend werd gemaakt. Een aantal van de concurrenten was helaas te sterk voor de junioren, waardoor ze net niet een podiumplaats wisten te behalen. Met een score van 66,45 punten wisten ze echter wel beslag te leggen op de vierde plaats in de categorie junior basis sectie A.  

Voor de senioren was het in de loop van de middag showtime. Ook zij waren erg gespannen voor hun optreden. Ze konden de zenuwen gelukkig voldoende in bedwang houden en wisten daardoor te pieken op het juiste moment. Niet eerder dit seizoen draaiden ze hun show op muziek van de film Dreamgirls zo goed als tijdens dit kampioenschap. Daarmee hadden ze zichzelf al overtroffen, wat het resultaat ook zou worden. Maar ook de jury was onder de indruk van het optreden van het seniorenpeloton. Met een score van 70,20 zette de groep niet alleen hun beste prestatie van het jaar neer, maar wisten ze ook de concurrentie ruimschoots voor te blijven. De senioren werden dan ook voor het tweede jaar op rij Nederlands Kampioen in de categorie senior basis sectie A.

Moe, maar voldaan konden de majorettes naar Bolsward terugkeren. Ook instructrice Corina Coster was uiterst tevreden met deze resultaten. Voor haar was het de laatste keer dat zij met de groepen van Oranje naar een wedstrijd ging. Na ruim 12,5 jaar de trainingen van de majorettegroepen van deze vereniging voor haar rekening te hebben genomen, heeft zij besloten daarmee te stoppen en de instructie over te dragen. Een betere afsluiting van haar tijd als instructrice bij Oranje dan dit Nederlands Kampioenschap had zij zich niet kunnen wensen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NK-WEEKEND VOOR MAJORETTESOLISTEN ORANJE BOLSWARD

Den Haag – Op 8 december werd in sporthal Leidschenveen in Den Haag het Nederlands Kampioenschap voor majorettesolisten gehouden. Tijdens de wedstrijden die het afgelopen seizoen zijn gehouden, konden de majorettes zich plaatsen voor deelname aan dit kampioenschap door op minstens drie wedstrijden 67 punten of hoger te scoren. Van Oranje wisten vier majorettes ruimschoots aan deze norm te voldoen. In totaal deden 175 solisten, duo’s en ensembles verdeeld over verschillende categorieën aan het NK mee. Zij werden beoordeeld door de juryleden Nicole Bredewold, Dion Hoppenbrouwer, Karin de Jong en Marij Voets. De wedstrijd begon om 9:00 uur en rond 18:00 uur begon de prijsuitreiking.

De majorettes van Oranje hadden de afgelopen tijd extra hard getraind op hun soloshows en ook nog verbeteringen in hun shows aangebracht. Hierdoor wisten zij goede resultaten te halen. In de categorie solo junior basis sectie A deden zowel Claudia Deelstra als Emma van der Werf mee. Claudia wist met haar optreden een score van 66,55 te behalen en eindigde daarmee op de negende plaats in deze categorie. Zij bleef daarmee Emma net voor, die met een score van 66,40 punten op de tiende plaats eindigde. Rianna van der Goot kwam met haar solo uit in de categorie senior basis sectie A. Met haar score van 67,10 kwam zij op de twintigste plaats in deze categorie. Rianna had zich het afgelopen seizoen ook weten te plaatsen met de duoshow die zij samen met Yvonne Roskam draait. Niet eerder dit seizoen draaiden zij hun show zo goed als op dit NK. Het resultaat mocht er dan ook wezen: met 68,30 punten werden zij zesde in hun categorie.

Op 9 december werden in dezelfde sporthal de voorrondes voor het Nederlands Kampioenschap Twirl gehouden. Ook voor dit kampioenschap moesten de deelnemers zich het afgelopen seizoen plaatsen door op ten minste drie wedstrijden 67 punten of hoger te scoren. Dat was Lyanna Oostra gelukt. Zij werd dan ook uitgenodigd voor deelname aan deze voorrondes. Ook Lyanna had de afgelopen tijd haar show verbeterd en ze wist dan ook beslag te leggen op de zevende plaats in de categorie super-x-strut senior beginner. Helaas viel zij daarmee net buiten de top 6, die mee mag doen aan het Nederlands Kampioenschap Twirl dat in januari zal worden gehouden.

Komende zaterdag, 15 december, wordt het Nederlands Kampioenschap voor teams en grote groepen gehouden. Zowel de junioren- als de seniorengroep van Oranje heeft zich hiervoor geplaatst en zij zullen hun shows op die dag dan ook voor de jury opvoeren. Hopelijk wordt ook hun harde trainen dan met mooie resultaten beloond.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIJFENZEVENTIG JAAR ORANJE BOLSWARD

Bolsward- Met een receptie, een reünie en natuurlijk een jubileumconcert vierde Christelijke Muziekvereniging Oranje uit Bolsward dit weekend haar vijfenzeventig-jarig bestaan. Bij het concert, dat plaats vond in sporthal “De Middelzee”, presenteerde de gehele vereniging zich. De presentatie was weer in vertouwde handen van Froukje Bosma

Oranje werd opgericht op 20 januari 1937. Dhr. Kaspersma was de eerste dirigent, Hij was het  die de beginnende muzikanten de beginselen van het musiceren bijbracht. Na de oorlog was het dirigent Klaas Djoekes Anema die Oranje in 1957 naar de top bracht. In dat jaar promoveerde Oranje naar de superieure afdeling. In 1974 nam Oranje voor het eerst deel aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade. Oranje stond toen onder leiding van dirigent Gerrit Heeringa en behaalde toen een eerste prijs. Sinds 2007 staat Oranje onder leiding van Martijn Veenstra uit Groningen. 

Het jubileumweekend begon op vrijdagmiddag met een receptie in het eigen verenigingsgebouw aan de Grote Dijlakker Bijzondere gasten waren een 100 tal oud-leden van de vereniging die zijn uitgenodigd om dit jubileum mee te vieren. Aansluitend op de receptie was er een  feestavond in “De Groene Weide” in Bolsward. Zaterdag was het jubileumconcert. In een bijna volle sporthal werd begonnen met de jubileummars “The Royal Colour”. Deze mars is gecomponeerd door Oranjelid  Rinze Leeverink. Op 30 april j.l. werd deze mars aangeboden aan Oranje en zaterdag ten gehore gebracht aan het publiek. In het nummer Song and dance, speelde Oranje samen met het jeugdorkest. Hierin soleerde de elf-jarige Rins Hylkema op trombone. Een prestatie van formaat, proficiat. Hierna werden er drie nummers uit de compositie Eva gespeeld. Dit stuk is speciaal gecomponeerd voor het slot spektakel van het van het landelijke project “Kinderen maken muziek” afgelopen 6 juni in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De zang in compositie Eva werd verzorgd door Margrieta Sikma.

Aandoenlijk waren de optredens van de opleidinggroep en de C-majorettes. Met veel enthousiasme lieten ze hun shows aan het publiek zien en dat heeft ervan genoten. Vervolgens was het de beurt aan de malletband. Deze afdeling van Oranje kwam op in de nieuwe uniformen die dit jaar op 30 april werden gepresenteerd. Een statig geheel en een genot om naar te kijken. Dat de malletband van Oranje een graag geziene gast is bij optochten en taptoes is dan ook niet verwonderlijk. Voor de pauze lieten de slagwerk leerlingen van Bert Oostra horen dat de toekomst van de malletband verzekerd is. Na de pauze was het weer de beurt aan de fanfare. Zij lieten horen in o.a. de Zwaanriddersage dat er nog steeds op hoog niveau wordt gepresteerd. Oranje was niet de enige die een jubileum vierde. Simon Leeverink werd in de spotlights gezet. Simon is dit jaar 50 jaar muzikant bij Oranje. Hij is in 1962 begonnen als tamboer bij de drumband die toen onder leiding stond van Max Wijnia. Volgens Simon was Max zijn grote inspirator. Simon is nu al jaren de paukenist van Oranje. Heeft bestuursfuncties bekleed en is jaren actief geweest in de beheerscommissie van het eigen verenigingsgebouw waar hij verantwoordelijk was voor het onderhoud. Nu is Simon de coördinator van het inzamelen van oudpapier. Een belangrijke bron van inkomsten van Oranje. Simon kreeg een oorkonde en gouden speld uit handen van voorzitter Marijke Djurrema. De malletband speelde de Golden Earing medley. Dit nummer is gecomponeerd door tambour-maître Franke Dijkstra en instructeur Peter Dijkstra.(geen familie) Deze medley is opgedragen aan de overleden moeder van Franke, Aukje Dijkstra , die groot fan van de Golden Earing was. Nadat de malletband de show had gepresenteerd werd het tijd voor de finale. Hier speelden de fanfare en malletband het toepasselijke nummer Celebrations.  Na afloop waren er bloemen voor dirigent Martijn Veenstra, instructeur malletband Peter Dijkstra, leerlingslagwerkinstructeur Bert Oostra, instructrice majorettes Corina Coster en presentatrice Froukje Bosma. Op zondag 4 november beëindigde Christelijke Muziek Vereniging haar jubileum weekend met een herdenkingsdienst in de Gasthuiskerk waar Oranje de samenzang begeleidde.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE ZEER SUCCESVOL OP THUISWEDSTRIJD

Bolsward – Op zaterdag 6 oktober werd in de sporthal De Middelzee in Bolsward een majorettesolistenwedstrijd gehouden. Voor de majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward een thuiswedstrijd. Alle majorettes van deze vereniging, dus ook de meisjes uit de opleidingsgroep, deden hier dan ook aan mee. De wedstrijd werd georganiseerd door de majorettebond NBTA in samenwerking met Oranje. Het geluid werd verzocht door EVD Stage Equipment. In totaal waren er ruim 100 optredens, die werden beoordeeld door de juryleden Annelies van Kempen en Ellen Ranzijn.

De dag begon met het onderdeel basic strut. Bij dit onderdeel moet zo mooi mogelijk een blok van 5x5 meter worden gemarcheerd. De majorettes van de opleidingsgroep en van het C-peloton deden aan dit onderdeel mee. Zij hadden tijdens de trainingen hier veel aandacht aan besteed en dat was ook te zien. Met veel enthousiasme lieten zij aan de jury zien hoe goed zij konden marcheren. Aansluitend was meteen de prijsuitreiking voor dit onderdeel. Helaas was er geen podiumplaats voor een van de majorettes van Oranje.

Lysanne Ewouds was de eerste van de Oranje-majorettes die haar show mocht opvoeren. Voor de tweede keer dit seizoen liet ze een prachtige show zien in de categorie Jeugd 2 sectie A. Marrit Hoitinga en Gea ten Pas kwamen als duo uit in de categorie Jeugd 1 sectie A. De uitvoering van de show ging erg goed en de gouden medaille was dan ook voor hen. In de categorie Jeugd 2 sectie A ensemble deden een kwartet en een trio van Oranje mee. Aukje Abma, Sandra Postma en Rianne Sieperda behaalden in deze categorie een derde plaats. De eerste plaats en de daarbij behorende medaille was voor Yara Hussein, Anna Lootsma, Esther van der Veer en Marleen van der Veer. Youanda Meek kwam uit in de categorie Jeugd 3 basis sectie A. Ze draaide haar show op het nummer Euphoria van Loreen erg goed.

Elske Breeuwsma en Vera Regeling namen voor het eerst als duo deel aan een majorettewedstrijd. In de categorie Junior basis sectie A eindigden zij op een mooi tweede plaats. Claudia Deelstra en Emma van der Werf deden beiden als solist mee in de categorie Junior basis sectie A. Hun shows zagen er mooi uit en de uitvoering was uitstekend. De show van Emma ging zelfs zo goed, dat zij met een score van 70,1 punten niet alleen een tweede plaats in deze categorie wist te behalen, maar ook promotie naar de middenklasse. Daarmee heeft ze zich tevens verzekerd van deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen op 8 december. In de categorie Senior basis sectie A traden Esmee Tolsma en Rianna van der Goot als solist aan voor de jury. Beide dames lieten een prachtige show zien. Rianna liet met haar score van 71,1 punten zien dat de jury haar een aantal weken geleden terecht heeft laten promoveren naar de middenklasse. Vanaf de volgende wedstrijd zal ze dan ook uitkomen in die klasse. Haar deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen had ze op de vorige wedstrijd al veilig gesteld. Rianna vormde daarnaast ook een duo met Yvonne Roskam. In de categorie Senior basis sectie A wisten zij beslag te leggen op de gouden medaille. Kim Deelstra, Esmee Tolsma en Emma van der Werf kwamen in diezelfde categorie uit als ensemble. Met hun score van 69,3 punten waren zij slechts een paar tienden van een punt verwijderd van promotie. Wel was dit resultaat ruimschoots voldoende voor een eerste plaats.

Ook de groepen van Oranje lieten hun show aan de jury zien. De C-majorettes draaiden met veel enthousiasme hun show op muziek van Studio 100. Zij behaalden daarmee de eerste plaats in de categorie Jeugd 1 Accessorie Corps. Ook verstevigden zij hun positie op de rankinglijst voor de Nederlandse Kampioenschappen. De B-majorettes kwamen uit in de categorie Jeugd 2 basis sectie A. Hun matrozenshow zag er goed uit en de beker voor de eerste plaats was dan ook voor hen. De junioren van Oranje wisten in de categorie Junior basis sectie A een tweede plaats te halen. De senioren, uitkomend in de categorie Senior basis sectie A, behaalden met 67 punten hun hoogste score van dit seizoen. Daarmee komen zij meteen op de tweede plaats in de rankinglijst voor de Nederlandse Kampioenschappen. Of zij ook daadwerkelijk aan de kampioenschappen mogen meedoen, hangt af van hun positie op de rankinglijst aan het einde van het seizoen, halverwege november. Slechts de hoogste vier pelotons worden daarvoor uitgenodigd.

Met deze resultaten waren de majorettes en instructrices Rianna van der Goot en Corina Coster zeer tevreden. Een overzicht van de scores van alle Oranje-majorettes is te vinden op de website van Oranje. Voor de B-majorettes en de C-majorettes was dit de laatste wedstrijd van dit seizoen en is het afwachten of ze aan de kampioenschappen mogen deelnemen. De junioren, senioren en een aantal solisten zullen de komende weken nog aan de wedstrijden deelnemen.

Uitslagen

Naam

Categorie

Punten

Plaats

Marije Terpstra

Basic strut Peewee

6,0

 

Liesbeth IJpma

Basic strut Peewee

6,0

 

Anne Jits Abma

Basic strut Peewee

6,0

 

Mariska Anneke Mink

Basic strut Peewee

6,0

 

Myrthe den Otter

Basic strut Peewee

6,5

 

Meike van der Wagen

Basic strut Peewee

6,5

 

Evelien Zaal

Basic strut Peewee

6,0

 

Marije Kuperus

Basic strut Peewee

6,7

 

Debbie Jongstra

Basic strut Peewee

6,6

 

Amarins Wilts

Basic strut Peewee

6,1

 

Jolien Couperus

Basic strut Juvenile

6,0

 

Laura Ypma

Basic strut Juvenile

6,5

 

Tessa Ypma

Basic strut Juvenile

6,5

 

Lieke Couperus

Basic strut Juvenile

6,4

 

Ines Zwaagstra

Basic strut Juvenile

6,4

 

Lysanne Ewouds

Jeugd 2 sectie A

65,4

 

Youanda Meek

Jeugd 3 sectie A

65,9

 

Claudia Deelstra

Junior basis sectie A

67,5

 

Emma van der Werf

Junior basis sectie A

70,1

2e + prom.

Esmee Tolsma

Senior basis sectie A

66,6

 

Rianna van der Goot

Senior basis sectie A

71,1

2e + prom.

Marrit Hoitinga / Gea ten Pas

Jeugd 1 sectie A

64,3

1e

Elske Breeuwsma / Vera Regeling

Junior basis sectie A

65,9

2e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Senior basis sectie A

68,3

1e

Aukje Abma / Sandra Postma / Rianne Sieperda

Jeugd 2 sectie A

65,2

3e

Yara Hussein / Anna Lootsma / Esther van der Veer / Marleen van der Veer

Jeugd 2 sectie A

66,3

1e

Kim Deelstra / Esmee Tolsma / Emma van der Werf

Senior basis sectie A

69,3

1e

C-peloton

Jeugd 1 Accessorie Corps

65,9

1e

B-peloton

Jeugd 2 basis sectie A

65,8

1e

Junioren

Junior basis sectie A

66,5

2e

Senioren

Senior basis sectie A

67,0

1e

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PROMOTIE VOOR ORANJE-MAJORETTE RIANNA VAN DER GOOT

Elburg – Op zaterdag 1 september jl. nam Rianna van der Goot, majorette bij muziekvereniging Oranje Bolsward, zeer succesvol deel aan de majorettewedstrijd in Elburg. Hoewel zij in het verleden een aantal malen als solist meedeed aan de majorettewedstrijden, trad zij de afgelopen jaren alleen als duo of als lid van een van de groepen van Oranje op tijdens de wedstrijden. Dat het een goed besluit was om toch weer als solist haar kunnen aan de jury te tonen, bleek zaterdag wel. Met een prachtige show op het nummer Hallelujah wist zij in de categorie senior beginner sectie A een score te behalen van 70,0 punten. Daarmee liet zij niet alleen haar concurrentie ver achter zich, maar promoveerde ze ook naar de middenklasse. Bovendien heeft zij zich met deze promotie verzekerd van deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen op 8 december.

De wedstrijd werd gehouden in sporthal ’t Huiken in Elburg en werd georganiseerd door de majorettebond NBTA. De ruim 160 optredens werden beoordeeld door de juryleden Angelique Hees en Ellen Ranzijn. Naast Rianna van der Goot deed aan deze wedstrijd nog een aantal majorettes van muziekvereniging Oranje mee en ook zij wisten zeer goede resultaten te behalen. De 9-jarige Lysanne Ewouds kwam uit in de categorie jeugd 2 sectie A. Voor haar was het de eerste keer dat zij als solist deelnam aan een wedstrijd. Ondanks de zenuwen die dit met zich bracht, voerde zij haar show uitstekend uit. Met een score van 67,3 punten was de zilveren medaille voor haar en wist zij ook meteen plaatsingspunten voor het NK te halen. Gea ten Pas en Marrit Hoitinga, beiden net 8 jaar geworden, deden voor de tweede keer als duo mee aan een wedstrijd. Ook zij lieten de jury een mooie show zien. In de categorie jeugd 1 sectie A haalden zij 65,8 punten, goed voor de tweede plaats in hun categorie.

Het kwartet Yara Hussein, Anna Lootsma, Esther van der Veer en Marleen van der Veer kwam uit in de categorie jeugd 2 sectie A. De uitvoering van hun show was verbeterd ten opzichte van de vorige keer. Dat vond ook de jury. Met een score van 66,0 punten mochten de majorettes de gouden medaille mee naar huis nemen. Lyanna Oostra deed mee aan het onderdeel super-x-strut en kwam daarmee uit in de categorie senior beginner. Haar uitstekend uitgevoerde show werd beloond met een score van 67,0 punten, goed voor de eerste plaats in haar categorie. Ook zij wist met dit resultaat plaatsingspunten voor het NK te halen. Het optreden van het duo Rianna van der Goot en Yvonne Roskam resulteerde ook in plaatsingspunten voor het NK. Zij kwamen uit in de categorie senior basis sectie A. Met een score van 68,0 punten werden zij tweede in hun categorie.

Het najaar betekent een drukke periode voor de Oranje-majorettes. De komende weken zullen zowel de groepen als de solisten vele malen te zien zijn op de wedstrijden. De uitslagen van de wedstrijd in Elburg zijn veelbelovend voor de resultaten van de wedstrijden die nog volgen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NAAR CONCOURS LEMMER

Lemmer - Op zaterdag 9 juni werd in sporthal De Hege Fonnen in Lemmer een majorette- en twirlwedstrijd gehouden. De organisatie was in handen van de nieuwe majorettebond NBTA in samenwerking met majorettevereniging P.C. Majorette uit Echtenerbrug. De majorettes werden beoordeeld door de juryleden Susanne Rovers en Marie-Christine Nooijen. De wedstrijd begon met de deelnemers aan de basic strut, gevolgd door de prijsuitreiking voor dit onderdeel. Vervolgens werden de andere onderdelen beoordeeld.

Van Oranje deden naast de groepen ook veel solisten mee. De afgelopen weken was door hen hard getraind op de shows. Voor Marrit Hoitinga en Gea ten Pas was het een extra spannende dag. Deze jonge meisjes deden voor het eerst mee aan een majorettewedstrijd. Ondanks de zenuwen draaiden ze hun show erg goed. Het was duidelijk te zien dat ze met veel plezier meededen. Ze behaalden dan ook een mooie score en mochten de medailles voor de eerste plaats in hun categorie in ontvangst nemen.

Voor de B-majorettes en de senioren was het de eerste keer dat zij dit seizoen hun show aan de jury lieten zien. Bovendien was het voor beide groepen de eerste keer dat zij als large team aan de twirlwedstrijden in plaats van de majorettewedstrijden meededen. Bij de twirlwedstrijden worden de shows strenger beoordeeld en zijn er meer onderdelen waarop strafpunten worden gegeven. Dit leidde bij de B-majorettes in totaal tot 3 strafpunten en bij de senioren tot ruim 9 strafpunten. Desondanks wisten beide pelotons mooie punten te scoren en kregen zij een beoordeling waaruit blijkt dat ze op de goede weg zijn. De uitgangspunten van de senioren zouden zelfs ruimschoots voldoende zijn geweest voor promotie. Een veelbelovende start van het nieuwe seizoen!

De junioren draaiden voor de tweede keer dit seizoen hun show op een wedstrijd. De show draaide beter dan de eerste keer en hun enthousiasme spatte ervan af. Dit leverde hun dan ook de eerste plaatsingspunten voor het NK op. Vanaf dit seizoen moeten teams tijdens het seizoen ten minste drie keer plaatsingspunten (67 punten of meer) halen voor deelname aan het NK. De majorettes hebben dit seizoen nog voldoende wedstrijden om aan die kwalificatienorm te kunnen voldoen. Ook Claudia Deelstra wist met haar solo de eerste plaatsingspunten voor het NK te scoren.

Daarnaast wisten ook de andere deelnemers van Oranje mooie resultaten te behalen. Een overzicht van de punten:

Naam

Onderdeel

Punten

Plaats

Marrit Hoitinga / Gea ten Pas

Jeugd 1 sectie A

64,2

1e

Aukje Abma / Sandra Postma / Rianne Sieperda

jeugd 2 sectie A

64,7

1e

Yara Hussein / Anna Lootsma / Esther van der Veer / Marleen van der Veer

Jeugd 2 sectie A

63,5

3e

Youanda Meek

Jeugd 3 basis sectie A

65,1

6e

Claudia Deelstra

Junior basis sectie A

67,9

4e

Emma van der Werf

Junior basis sectie A

66,6

8e

Vera Regeling

Junior basis sectie A

66,2

9e

Esmee Tolsma

Senior basis sectie A

66,9

4e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Senior basis sectie A

65,6

3e

Juniorenteam

Junior basis sectie A

67,6

1e

Showteam

Senior basis sectie A

66,2

3e

B-peloton

Large team preteen beginner

63,0

1e

Seniorenpeloton

Large team senior beginner

62,4

1e

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

PRESENTATIE NIEUW UNIFORM MALLETBAND ORANJE BOLSWARD

Optreden start MINI elfstedentocht

Afgelopen zaterdagmorgen heeft de malletband en majorettes van CMV Oranje de jeugdige fietsers van de mini elfsteden vanaf de start over de eerste meters muzikaal begeleid, zoals dit al vele jaren gebruikelijk is op de pinkstermaandag bij de start van de grote elfstedentocht. De vele fietsers waren hierdoor aangenaam verrassend en door het grote aantal deelnemers was het gezellig druk op het Broereplein. Tijdens dit optreden heeft de malletband voor de laatste keer haar bestaande uniform gedragen, dit was na 15 jaar noodzakelijk aan vervanging toe. Na een mooi optreden in het zomerse zonnetje weer terug naar het verenigingsgebouw, waar de koffie en fris al klaar stond. Omkleden en weer gereed voor het 2e optreden deze pinksterzaterdagmorgen.

 

Uniformpresentatie

Om half elf was de malletband, geheel in het nieuw gekleed, aanwezig op de Wipstraat tegenover Max Mode. Het aanwezig publiek heeft daar tijdens een korte presentatie de nieuwe uniformen kunnen bewonderen. Ingrid Van der Wagen – Wijnia werd daarbij bedankt voor haar professionele medewerking en bijdrage aan de levering van deze maatpakken. Hierna was er nog een korte rondgang door de binnenstad, zodat het uniform alvast goed ingewijd kon worden.

 

Ontwerp

Het oude uniform uit 1997 is destijds met Max Wijnia (tevens oud instructeur) van Max Mode gerealiseerd. Het jarenlange goede contact en de professionele aanpak, zijn door dochter Ingrid Van der Wagen – Wijnia doorgezet. Mede daardoor is de keuze door de muziekvereniging voor levering van deze maatpakken bij Max Mode uitgekomen. Het ontwerp is door inbreng van eigen leden in samenwerking met Max Mode tot stand gekomen. De bekende rode helm met pluim zijn in een nieuwe uitvoering terugkomen, waarbij de herkenbaarheid gewaarborgd is gebleven. Alle partijen zijn uiterst tevreden over het resultaat. Het publiek heeft dit inmiddels zelf mogen beoordelen.

Deze flinke investering is mede mogelijk gemaakt door de drie Bolswarder Stichtingen, het Anjerfonds en eigen middelen van de muziekvereniging. Het bestuur en leden zijn dan ook erg tevreden over het mogelijk maken van deze investering. CMV Oranje hoopt hiermee de malletband weer jarenlang netjes en correct gekleed optredens te laten verzorgen in en buiten Bolsward.

     

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NIEUW UNIFORM MALLETBAND ORANJE BOLSWARD

De malletband van CMV Oranje Bolsward heeft haar huidige uniform sinds 1997 in gebruik. Het uniform is door slijtage en het veelvuldig vermaken, in verband met opgroeiende jeugdleden, na 15 jaar aan noodzakelijke vervanging toe. Tevens is de aanwas van jeugdleden momenteel groter dan het beschikbaar aantal uniformen. Omdat de muziekvereniging grote waarde hecht aan het zich representatief presenteren hebben het bestuur en leden besloten om tijdens het jubileumjaar 2012 de malletband in een compleet nieuw uniform steken.

 

Optreden start MINI elfstedentocht

Op pinksterzaterdag 26 mei a.s. zal de malletband ’s morgens om 9:00uur medewerking verlenen aan de start van de mini Elfstedentocht, welke dit jaar voor de 40e keer verreden zal worden. Dit jaar zullen de jeugdige fietsers, gelijk aan de gebruikelijke startprocedure op de pinkstermaandag, met muziek vanaf de start begeleid worden. De malletband is tijdens dit optreden voor het laatst te zien in haar bestaande uniform.

 

Uniformpresentatie

Op deze pinksterzaterdag zal de malletband om 10:30uur haar nieuwe uniform presenteren op de Rijksstraat voor de zaak van Max Mode. Na de uniformpresentatie zal, met korte rondgang door de binnenstad van Bolsward, het nieuwe uniform ingewijd worden.

 

Ontwerp

Het huidige uniform uit 1997 is destijds met Max Wijnia (tevens oud instructeur) van Max Mode gerealiseerd. Het jarenlange goede contact en de professionele aanpak, zijn door dochter Ingrid Van der Wagen – Wijnia doorgezet. Mede daardoor is de keuze door de muziekvereniging voor levering van deze maatpakken bij Max Mode uitgekomen. Het ontwerp is door inbreng van eigen leden in samenwerking met Max Mode tot stand gekomen. De bekende rode helm met pluim zullen in een nieuwe uitvoering terugkomen, waarbij de herkenbaarheid gewaarborgd blijft. Alle partijen zijn uiterst tevreden over het resultaat. Het publiek mag dit vanaf pinksterzaterdag zelf beoordelen.

Deze flinke investering is mede mogelijk gemaakt door de drie Bolswarder Stichtingen, het Anjerfonds en eigen middelen van de muziekvereniging. Het bestuur en leden zijn dan ook erg tevreden over het mogelijk maken van deze investering. CMV Oranje hoopt hiermee de malletband weer jarenlang netjes en correct gekleed optredens te laten verzorgen in en buiten Bolsward.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

THE ROYAL COLOUR IN BOLSWARD

Bolsward - Op maandag 30 april werd cmv Oranje verrast door het aanbieden van de jubileummars “The Royal Colour” in verband met het 75-jarig bestaan van muziekvereniging Oranje. De mars is gecomponeerd door eigen lid Rinze Leeverink. Deze mars wordt gespeeld door zowel de fanfare als de malletband, en is dus een gezamenlijke werk voor de gehele vereniging.

De vorig jaar opgerichte jubileumcommissie heeft het plan opgevat om een jubileummars te laten componeren ter gelegenheid van het 75 bestaan. Ze hebben toen Rinze Leeverink gevraagd of hij bereid was deze opdracht aan te nemen. Het is niet de eerste keer dat Rinze muziek voor Oranje gecomponeerd heeft. Andere werken van hem zijn de mars “After the Party” , “The Painter” (opgedragen aan Dhr. Marten Conradi)  en een werk voor Bigband “The four Bees”. Het componeren zit de familie blijkbaar in het bloed want ook de vader van Rinze, de bekende weerman Otto Leeverink, componeerde de mars “Weer of geen weer”

Na de uitreiking vertelde componist Rinze Leeverink hoe de mars “The Royal Colour” tot stand is gekomen. De titel refereert naar de naam van de vereniging en de reden waarom Oranje destijds werd opgericht. Om in Bolsward de feestdagen van het Koninklijk Huis luister bij te zetten werd in 1937 de Chr. Muziekvereniging Oranje opgericht. In het eerste deel en in het trio is daarom het thema “het Wilhelmus” verwerkt. In het middengedeelte is de melodie van Psalm 150 gebruikt om de christelijke grondslag van de vereniging te benadrukken. Zodoende is deze mars een prima visitekaartje van muziekvereniging Oranje. In de loop van het jaar en zeker op het jubileum concert 3 november a.s. kunt u deze mars beluisteren.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TRY-OUT CONCERTEN CMV ORANJE BOLSWARD

In voorbereiding op het ONFK (Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen) heeft cmv Oranje deelgenomen aan een tweetal try-out concerten.
 

Bolsward - Op vrijdag 27 en zaterdag 28 april a.s. vinden in Drachten de open Nederlandse Fanfare  Kampioenschappen plaats. In totaal doen hier  31 muziekverenigingen aan mee verdeeld over 5 divisies. Op vrijdag 27 april wordt begonnen met de vijfde en vierde divisie. Op zaterdag 28 april wordt het concours vervolgd met de derde, tweede en eerste divisie. cmv Oranje Bolsward komt uit in de derde divisie. Iedere fanfare speelt per divisie het verplichte werk voor de betreffende divisie. De juryleden jureren vanuit een geblindeerde box en weten dus niet wie er op het podium speelt. Als voorbereiding op deze kampioenschappen worden op vele plaatsen try-out concerten gegeven om zo ook podium ervaring op te doen. En zo optimaal te zijn voorbereid op het kampioenschap.
 

Zaterdag 14 april het eerste try-out concert in de Gasthuiskerk aan de Gasthuissingel 33 in Bolsward. Hieraan deden 5 fanfare orkesten mee. Om 19:00 uur begon  CMV "Excelsior" uit Burgwerd o.l.v. Erik van der Veen, zij komen uit in de vijfde divisie en spelen het verplichte werk “Flashes for bands” gecomponeerd door de Belgische componist Jean Segers. Vanaf 19:30 uur was het podium voor cmv "Excelsior" Schraard onder de bezielende leiding van Thom Zigterman. Excelsior komt uit in de tweede divisie en speelt het werk “Hellehonden” van componist Jan Bosveld. Om 20:00 uur was het de beurt aan cmv "Loof den Heer" uit Boornburgum o.l.v. Gatze Verbeek. Deze fanfare komt uit in de vierde divisie en spelen het verplichte werk “Voyage to victory” gecomponeerd door John Blanken. Om 20:30 was het de beurt aan CMV "Oranje" Dokkum. o.l.v. Sjoerd Nutma. Oranje Dokkum komt ook uit in de tweede divisie en speelde net als Excelsior Schraard het verplichte werk “Hellehonden”. Als laatste speelde cmv Oranje uit Bolsward. Oranje komt uit in de derde divisie en speelde o.l.v. Martijn Veenstra het verplichte werk “de Kwelgeest” van componist Rob Goorhuis uitvoeren. Voor de orkesten een mooie uitdaging om het werk voor het eerst voor publiek uit te voeren en voor publiek een mooie kans om kennis te maken met fanfare muziek op Nederlands top niveau.
 

Nijland- Op zondag 22 april vond het tweede try-out concert plaats in sporthal “de Mande” in Nijland
Aan dit concert namen 6 fanfares deel verdeeld over de 3e 2e en 1e divisie
Als eerste was “Constantia” uit Menaldum aan de beurt. Deze fanfare komt uit in de 2e divisie en staat onder leiding van Piet Groeneveld. Zij speelden het verplichte werk “Hellehonden” van componist Jan Bosveld. Hierna was Excelsior uit Schraard aan de beurt. Ook zij komen uit in de 2e divisie en speelden o.l.v. Thom Zigterman eveneens het werk “Hellehonden” van Jan Bosveld. Na de 2e divisie was het de beurt aan twee orkesten uitkomend in de 3e divisie nl. “Cresendo” uit Heeg en Oranje uit Bolsward. “Cresendo”o.l.v. Meine Verbeek begon als eerste met het verplichte werk “de Kwelgeest” van componist Rob Goorhuis. Na “Cresendo” was het de beurt aan Oranje Bolsward o.l.v. Martijn Veenstra. Beide orkesten speelden vol overtuiging dit werk. Na de 3e divisie was het de beurt aan de 1e divisie. Ook hier deden twee orkesten aan mee namelijk  “EMM”uit Oudega en “CWO”uit Groningen. “EMM” speelde o.l.v. Piet Groeneveld het werk “Spectrum of the Ski” van componist Jan de Haan. Als laatste was “CWO” uit Groningen aan de beurt. Dit orkest staat o.l.v. Thom Zigterman. Ook zij speelden het werk Spectrum of the Ski. De orkesten komen steeds meer op stoom. Volgende week zal het echter allemaal moeten gebeuren en spelen ze de werken voor een geblindeerde jury. En deze mogen uitmaken welke fanfare het werk in hun ogen het beste vertolkte. Alle orkesten Veel succes.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORANJE-MAJORETTES NEMEN DEEL AAN CONCOURS DRONTEN

Dronten – Op zaterdag 21 april deed een aantal majorettes van Oranje Bolsward mee aan de majorette- en twirlwedstrijd in Dronten. De organisatie van de wedstrijd was in handen van de NBTA in samenwerking met de majorettes van muziekvereniging Amor Musae uit Swifterbant. De juryleden, Nicole Bredewold en Susanne Rovers, beoordeelden zo’n 180 optredens. Kim Deelstra was ziek en kon daardoor niet in het ensemble van haar, Esmee Tolsma en Emma van der Werf meedoen. Gelukkig lukte het Rianna van der Goot om de avond voor de wedstrijd de show nog in te studeren en Kim tijdens de wedstrijd te vervangen.

De resultaten van de Oranje-majorettes:

Naam

Categorie

Punten

Plaats

Emma van der Werf

Junior basis A solo

63,10

5e

Claudia Deelstra

Junior basis A solo

61,60

6e

Esmee Tolsma

Senior basis A solo

65,50

4e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Senior basis A duo

67,40

2e

Esmee Tolsma / Emma van der Werf / Rianna van der Goot

Senior basis A ensemble

62,10

2e

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NAAR SOLISTENWEDSTRIJD SNEEK

Sneek – Op zaterdag 14 april werd in de sporthal Schuttersveld in Sneek een solistenwedstrijd voor majorettes en twirlers georganiseerd. De organisatie was in handen van de nieuwe majorettebond NBTA in samenwerking met de EMMA-hoeve uit Loënga. Aan deze wedstrijd nam een aantal majorettesolisten van Oranje Bolsward deel. Voor de meesten van hen was dit het eerste concours van dit seizoen. Zie hierna voor de resultaten:

Naam

Categorie

Punten

Plaats

Aukje Abma / Sandra Postma / Rianne Sieperda

Jeugd 2 A ensemble

66,20

1e

Lydia Hoitinga / Yara Hussein / Esther van der Veer / Marleen van der Veer

Jeugd 2 A ensemble

60,90

2e

Emma van der Werf

Junior basis A solo

65,60

3e

Claudia Deelstra

Junior basis A solo

65,10

4e

Esmee Tolsma

Senior basis A solo

66,80

3e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Senior basis A duo

68,80

1e

Kim Deelstra / Esmee Tolsma / Emma van der Werf

Senior basis A ensemble

63,80

1e

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CMV ORANJE BOLSWARD 75 JAAR

Bolsward- Vrijdag 20 januari j.l. was het precies 75 jaar geleden dat in Bolsward de christelijke muziekvereniging Oranje werd opgericht. Dit feit werd vrijdagavond in het eigen verenigingsgebouw herdacht. Met een z.g. Kick-off oftewel startfeest werd een begin gemaakt aan het jubileumjaar van Oranje.

Innitiatief der oprichting – Op veler verzoek werd op maandag 26 october 1936 door de christelijke Oranje vereniging een vergadering belegd, teneinde te komen tot de oprichting van een Christelijke muziekvereniging. Een 50-tal belangstellenden waren opgekomen in het lokaal der Gereformeerde Kerk. Het resultaat der bespreking was, dat een 25 personen zich bereid verklaarden als lid toe te treden. Na een gehouden stemming werd als voorloopig bestuur aangewezen de heeren: H.Falkena, H.Keur, W. Bos, H. Rottiné en R. Conradi.

Tot zover de eerste pagina uit het eerste notulenboek van Oranje. Op de ledenvergadering van 20 januari 1937 zijn de statuten en huishoudelijke reglementen goedgekeurd en is oprichting een feit.. Nu 75-jaar later is Oranje nog steeds een florerende vereniging met 120 actieve leden. Er is een jubileumcommissie samengesteld om de diverse activiteiten die voor dit jaar gepland staan uit te voeren of te coördineren. Het hoogtepunt zal liggen tijdens het jubileum weekend van 2, 3 en 4 november. Tijdens het startfeest afgelopen vrijdag werden door bestuur twee instructieleden in het zonnetje gezet. Bert Oostra is dit jaar namelijk 12,5 jaar slagwerk instructeur van de slagwerkleerlingen. Bert legt bij deze groep het fundament waar de malletband op voort kan bouwen. Als tweede werd majorette-instructrice Corina Coster gehuldigd voor het feit dat ook zij 12,5 jaar instructie bij Oranje is. Begonnen met een 12-tal majorettes zijn er nu zo’n 50 dames actief. Met voor Corina het hoogtepunt dat ze met twee van haar majorettepelotons bij de Nederlandse kampioenschappen 1e en 2e werd.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE BOLSWARD NEDERLANDS KAMPIOEN

Barneveld – Op zaterdag 17 december jl. namen de majorettes van het juniorenpeloton en het seniorenpeloton van muziekvereniging Oranje Bolsward deel aan de Nederlandse Kampioenschappen voor majoretteteams en –pelotons. Het kampioenschap was de afsluiting van het wedstrijdseizoen voor teams en pelotons, dat van februari tot en met oktober liep. In die periode hebben de majorettepelotons op verschillende wedstrijden gestreden om de benodigde plaatsingspunten van minimaal 65 punten te behalen. De junioren van Oranje wisten zich met een score van 66,6 punten in de leeftijdscategorie junior basis sectie A als tweede te plaatsen voor dit NK. Ook de senioren stonden als nummer twee op de rankinglijst. Hun hoogste score in het afgelopen wedstrijdseizoen was 69,9 in de categorie senior basis sectie A.

De kampioenschappen werden gehouden in de Veluwehal in Barneveld. De jury bestond uit de dames Marion Ketelaars, Anke Moelands, Susanne Rovers en Marij Voets. De hele dag zat de tribune vol met supporters en andere belangstellenden. Tijdens het ochtendprogramma beoordeelden zij de 42 teams die zich voor deze wedstrijd hadden geplaatst. Aan dit programmaonderdeel deden drie teams uit Friesland mee. Dit waren teams van de verenigingen Rhythmgirls Oranje Dokkum, VIOS Kootstertille en TLM Kollum. Geen van deze teams wist in hun categorie de titel op hun naam te schrijven. Wel behaalden Rhythmgirls Oranje Dokkum en VIOS Kootstertille een tweede plaats in hun categorie.

Om 13:30 uur startte het middagprogramma en was het de beurt aan de pelotons, waaronder de twee pelotons uit Bolsward. Als nummer 51 lieten de junioren hun show op muziek uit de musical Mamma Mia! aan de jury en het publiek zien. Zij kwamen uit in de categorie junior basis. Niet eerder draaiden zij de show zo goed als deze keer. Dit bleek ook wel uit de score die zij behaalden: 68,0 punten, hun hoogste score van dit seizoen. Helaas was dit net niet genoeg om in deze categorie te winnen, maar met de tweede plaats waren de majorettes van deze groep en instructrice Corina Coster zeer tevreden.

Het seniorenpeloton kwam uit in de categorie senior beginner. Zij draaiden hun show op een mix van verschillende nummers van Madonna. Bij de opmars haperde de muziek en de majorettes moesten opnieuw starten. Zij wisten zich echter goed te herpakken. Het enthousiasme en de energie spatten van de vloer en het publiek was erg onder de indruk van de show. Dat de jury ook van mening was dat de groep een goede prestatie had neergezet, bleek wel uit de uitslag. Met een score van 68,65 punten wisten de senioren alle concurrenten in deze categorie te verslaan en zij mogen zich dan ook een jaar lang Nederlands Kampioen in de categorie senior basis sectie A noemen. Voor dit peloton en instructrice Corina Coster was dit een fantastische afsluiting van het wedstrijdseizoen!

Naast de Oranje Bolsward was Release Dokkum de enige andere Friese vereniging die erin was geslaagd zich met pelotons voor het NK te plaatsen. Drie pelotons van deze vereniging lieten hun show aan de jury zien. Twee van hen wisten in hun categorie het hoogste puntenaantal te halen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SFEERVOLLE “K(N)EPPELSNEON” IN BOALSERT

BOLSWARD – Op zaterdag 19 november 2011 vond in Bolsward de afsluiting plaats van het  60-jarig jubileumfeest van Kneppelfreed, de laatste tijd ook wel Keppelfreed (dus zonder n) genoemd. De herdenking duurde in totaal ook 60 dagen en startte op 17 september.

De feestelijkheden werden afgesloten met een optocht door het centrum van de stad van Gysbert Japicx. De optocht startte om 14 uur op het Broereplein met voorop sterke man Wout Zijlstra uit Folsgare als Greate Pier uit Kimswerd. Hij droeg twee melkbussen met daarop de teksten Molke en Sûpe. Daarachter volgde de fanfare, malletband en majorettes van muziekvereniging Oranje uit Bolsward. De optocht werd afgesloten met 60 vertegenwoordig(st)ers van dorpen en steden met vlaggen. De stoet liep langs een 4-tal locaties, waar even halt werd gehouden en waar later lezingen, zang, muziek en toneel werden gehouden. Tot deze “haltepunten” behoorde ook het verenigingsgebouw van Oranje op de Grote Dijlakker. Een begeleidend lid van Oranje in burgerkleren werd tijdens deze optocht spontaan geïnterviewd door Omrop Fryslân Radio. Hij zelf schrok op maandagochtend 21 november wakker, toen hij zijn stem op de radio hoorde.

Alles was een herdenking van Kneppelfreed of “Knuppelvrijdag” op 16 november 1951 voor het gerechtsgebouw op het Zaailand in Leeuwarden. Fedde Schurer, Fries dichter, hoofdredacteur van de Friese Koerier en Tweede Kamerlid van de PvdA wilde die dag Fries spreken op de rechtbank, hetgeen hem eerst door de rechter werd verboden. Hierover brak oproer uit voor de rechtbank en de aanwezige politieagenten hun zgn. knuppelstokken gebruikten tegen het publiek. Uiteindelijk mocht Schurer toch Fries spreken in de rechtszaal.

Zowel de optocht in de middaguren als de slotavond in de Broerekerk in de avonduren werd een sfeervol geheel. In de middaguren traden in het verenigingsgebouw van Oranje het zeer bekende zangduo Die Twa (winnaars Fryske Top 100 van 2010) op, alsmede dramastudenten van de Friese Poort school onder leiding van Gooitsen Eenling. Vooral aan het einde van de middag kwamen er veel mensen langs in het Oranje-gebouw. Ze voelden zich erg welkom door warme koffie, een sanitaire stop en het luisteren en kijken naar de studenten. Ook groot initiatiefnemer Albert Bonnema was vol lof over de geboden gastvrijheid. Cabaretier Rients Gratama genoot echt van zijn verkregen Beerenburgje in het gebouw. In het centrum van de stad kon men bij enige horecagelegenheden een speciaal hoofdgerecht voor 10 euro en een “keppelmenu” voor 17,50 euro verkrijgen.

De slotavond vond plaats in de Broerekerk. De opening ging gepaard met slagwerk van Hardslag uit Pingjum en acteur Jan Arends in de rol van rechter in een hoogwerker met een schijnwerper daarop. Hij wou alleen het gebruik van de Nederlandse taal tijdens de rechtszitting. De vrouw (advocate van Schurer) in de tweede hoogwerker met ook een schijnwerper daarop, wou het gebruik van de Fryske taal. Nep-politieagenten met motoren kwamen het plein opgereden en “knuppelden” de toeschouwers zogenaamd de Broerekerk in. Een prachtig nagespeeld spectakel uit 1951(!). Daarna kwamen de 60 vlaggendragers de kerk binnentreden. Hierbij speelde Oranje onder  leiding van haar gastdirigent Andries Kramer o.a. het prachtige nummer Conquest Paradise van de groep Vangelis. In de enigszins verwarmde Broerekerk was daarna een grote verscheidenheid aan optredens, zoals een conference van Rients Gratama en een scène uit het toneelstuk Simson van Fedde Schurer. Ook trad o.a. Albert Bonnema op in een uitgebreide scène uit de opera Samson et Dalila, evenals Nienke de With, die twee liederen zong, n.l. Memmetaal van Eppie Dam en De Ljurk van weer Fedde Schurer. Oranje begeleidde af en toe de zangers en/of zangeressen. Ook was er een forumdiscussie “Wat seit in taal” met o.a. Rimmer Mulder, oud-hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant. De leiding van de discussie was in handen van Omrop Fryslân presentatrice Gryt van Dunen. De avond werd besloten met het Frysk Folksliet, dat zelfs driemaal(!) op verzoek werd gespeeld en gezongen. Daarna kon men bij de uitgang nog gratis een Beerenburgje krijgen van de bekende firma uit de Fryske Hanzestêd. Rest te vermelden, dat het geluids- en beeldmateriaal net als bij de uitvoering van Oranje in vertrouwde handen was van Stagemaster ût Boalsert.

In de dagen na 19 november kon men veel van het geheel vernemen in de pers. Zo kon men via tvbolsward.nl een video bekijken, waarop ook een opname van een interview voor het Oranjegebouw met op de achtergrond de speciaal opgehangen Fryske flage. Ook in kranten als Leeuwarder Courant, Bolswards Nieuwsblad en Fryslân foto’s met Oranje en sterke man Wout Zijlstra. Tevens in het Friesch Dagblad van maandag 21 november een uitgebreid verslag met foto over de happening in de Broerekerk. Tenslotte zond Omrop Fryslân TV op de zaterdagavond in Hjoed (het Friese journaal) een impressie van de optocht uit, waarin ook een kort “diepteinterview” met enige minirettes was opgenomen.

Oranje had in de maand november maar een druk programma. Eerst de al eerder beschreven uitvoering op deze site van zaterdag 5 november. De malletband en majorettes begeleidden op vrijdagavond 11 november de Sint Maartensoptocht in Leeuwarden. Op zaterdagmiddag 12 november volgde de begeleiding van de intocht van Sint Nicolaas in de eigen stad door de gehele vereniging. Op zaterdagmiddag en –avond 19 november de hier eerder beschreven K(n)eppelsneon en tenslotte op zaterdagmiddag 26 november het spelen van Sinterklaasliedjes door de fanfare in het centrum. Druk, druk, druk….is dat niet een goede zaak?.....

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DYNAMISCH DONATEURSCONCERT CMV ORANJE

Bolsward- Zaterdag jl. gaf cmv Oranje haar jaarlijks uitvoering. De fanfare en jeugdorkest stond o.l.v. dirigent Martijn Veenstra, majorettes o.l.v. Corina Coster, opleidingsgroep o.l.v. Rianna v/d Goot en Lyanna Oostra, malletband o.l.v. Peter Dijkstra en de slagwerkleeerlingen o.l.v. Bert Oostra. De uitvoering werd gehouden in de sporthal “De Middelzee” Het thema van de avond was Dromen. Voor zo’n 350 belangstellenden presenteerde Oranje zich in al haar facetten.Door het vaak volle programma in het voorjaar heeft Oranje gekozen om het concert in het najaar te houden en niet zoals gebruikelijk in februari. De presentatie van deze avond was in vertrouwde handen van Froukje Bosma.

Om precies half acht startte het concert met een openingstune “Fanfare for a Festival”. Het werk werd met verve uitgevoerd Hierna opende de voorzitter Marijke Djurrema het concert. In haar openingswoord refereerde zij aan het thema en vertelde dat Oranje ook “dromen” had. Zoals het voltooien van groot onderhoud aan het vereniginggebouw, instrumentarium voor leerlingen en refereerde zij aan het blaasproject Blazing. In mei lanceerde Prinses Maxima het programma kinderen maken muziek. Verenigingen konden een projectplan indienen en om hieraan deel te nemen. Oranje heeft in samenwerking met  Eensgezindheid Tjerkwerd, Excelsior Schraard en fanfare Blauwhuis een plan geschreven. Van de 184 inzendingen zijn er landelijk 31 projecten uitgekozen, waaronder Het project Blazing. Via dit project krijgen kinderen de kans kosteloos een blaasinstrument te leren  bespelen. Prinses Maxima zal ook enkele projecten bezoeken, dus wie weet.

Hierna vervolgde Oranje het concert met het koraal “Een vaste burcht is onze God” .Met een prachtige volle fanfare klank werd dit koraal gespeeld, je kon horen dat het orkest in goede doen was. De fanfare vervolgde het concert  met “Lord of the Rings: The Fellowship” Vervolgens was het de beurt aan het jeugdorkest van de fanfare o.l.v. Martijn Veenstra. Deze enthousiaste groep, waarvan enkelen binnenkort door kunnen stromen naar het A-orkest, speelden Candeleight dreams, Castle of Scotland en als afsluiting gezamenlijk met het A-orkest het nummer House of dance.

Nu verscheen de opleidinggroep van de Majorettes ten tonele. Dit is de jongste groep van oranje. Het was vertederend om te zien hoe deze meisjes hun show aan het publiek toonden. Na deze jongste groep kwam de slagwerksectie van de malletband in actie. Met een heuse djembe line  speelden ze het nummer “African opener”. Hadden we de jongste en beginnende groep majorettes gezien, nu was het de beurt aan het selectieteam. Dit is een geselecteerde groep uit de A-majorettes. Zij deden de show op de muziek “Music” van John Miles. De C-majorettes stonden te popelen van ongeduld om hun show “Circus”aan het publiek te tonen. Deze groep stal de harten van het publiek. Met deze show was eerder op majorette wedstrijden al een eerste prijs behaald. Op een goede choreografie en een uitstekende muziekkeuze werd een schitterende presentatie gegeven. De zaal was vervolgens geheel voor de Malletband. Lopend werd het lastige nummer New Collection uitstekend uitgevoerd.

De junioren majorettes lieten een solide show zien op nummers van de Zweedse groep ABBA . De Malletband verraste ons. Yvonne Roskam, Rianna v.d. Goot en Esmee Tolsma zongen het intro, begeleid op gitaar door mallet-instructeur Peter Dijkstra en bassist Hans Roskam, het nummer Strangest dreams van Ed Mc.Curdy. waarna de Malletband het overnam. Als laatste voor de pauze waren de slagwerkleerlingen o.l.v. Bert Oostra aan de beurt. Zij speelden “Droom van een slagwerker” een eigen compositie van Bert Oostra. Bert zorgt voor een stevig fundament van de slagwerkers, die hierdoor probleemloos in de Malletband door kunnen stromen.

Na de pauze met verloting vervolgde de fanfare het programma met de filmmuziek van The Incredibles. Hierna werd het nummer I dreamed a dream uit de musical Les Miserables gespeeld. Verrassend was dat Froukje Bosma hierbij zong. Met de bijpassende kleding was dit een lust voor oog en oor. Dat Froukje meerdere stylen beheerst bleek uit het feit dat ze het nummer Big Spender op onnavolgbare wijze zong. Ook nu weer in bijpassende kledij. De fanfare sloot haar gedeelte af met het lastige Hymn of the Highlands van Phillip Sparke. Dit intensieve nummer werd met veel overgave gespeeld.

Na het blok van de fanfare speelde de Malletband nog lopend The Earthsong van Michel Jackson en staand The Scandinavian March (gecomponeerd door tambour-maître Franke Dijkstra) en Malletgroove. De majorettes B deden hun show Rock&Roll en de majorettes senioren gaven een show op muziek van Madonna. Liet de Malletband vorig jaar haar show zien in verkorte versie, dit jaar is de show vervolmaakt en konden ze deze aan het publiek tonen. Het concert werd afgesloten met de finale op muziek van Marco Borsato Dromen zijn Bedrog.

Rest nog te vermelden dat de hoofdprijs van de verloting, een luchtballonvaart voor twee personen, aangeboden door sponsor Quick uitzendburo uit Sneek, door oud lid W. Duiker is gewonnen.

Oranje, dat volgende jaar haar 75-jarig jubileum viert, kan terug zien op een zeer dynamisch en boeiend concert.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORANJE-MAJORETTES ZEKER VAN DEELNAME NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN

IJsselmuiden – De majorettegroepen van Oranje namen op zaterdag 29 oktober deel aan de laatste reguliere wedstrijd voor groepen van dit seizoen. Het concours werd gehouden in IJsselmuiden en werd georganiseerd door de CBSD in samenwerking met Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden. ’s Ochtends lieten de teams (groepen met 5 t/m 9 leden) hun shows aan de jury zien en ’s middags waren de pelotons (groepen met minimaal 10 leden) aan de beurt. De jury werd ’s morgens gevormd door de dames Van Kempen, Moelands en Ketelaars en werd ’s middags aangevuld door Nicole Bredewold.

De acht majorettes van de B-groep van Oranje verzamelden zich om 7 uur ’s ochtends in het verenigingsgebouw, waar hun kapsels en make-up in orde werden gemaakt. Daarna was er tijd over om de show nog even te draaien. Om kwart voor 8 vertrokken zij richting IJsselmuiden. Daar konden zij de show nog even op de wedstrijdvloer draaien, waarna zij zich omkleedden en klaar maakten voor de wedstrijd. Als nummer 11 van het programma lieten zij hun show in de categorie jeugd 2 basis sectie A aan de jury zien. Zij draaiden de show dit jaar niet eerder zo goed als deze keer. Het was dan ook spannend wat de uitslag zou zijn. Daar hoefden ze niet lang op te wachten, want tussen de middag was de prijsuitreiking voor de teams. De B-majorettes kregen van de jury 62,1 punten. Helaas was dit lager dan verwacht, maar met de knappe uitvoering van de show door deze majorettes was het toch een mooie afsluiting van het seizoen.

Rond het middaguur arriveerden ook de C-majorettes, de junioren en de senioren van Oranje in de sporthal in IJsselmuiden. De C-majorettes moesten zich meteen omkleden, want zij waren al als tweede van het middagprogramma aan de beurt. Voor de laatste keer dit seizoen lieten zij hun circusshow aan de jury zien. Dit deden zij erg goed. Met een score van 63,90 punten was de beker voor de eerste plaats in de categorie jeugd 1 accessorie dan ook voor hen.

Voor de junioren en de senioren was het een spannende wedstrijd. Beide groepen stonden op de tweede plaats in de rankinglijst voor de Nederlandse Kampioenschappen. De vier groepen die dit seizoen de hoogste punten in de verschillende categorieën hebben gehaald, mogen aan deze kampioenschappen meedoen. De wedstrijd in IJsselmuiden was de laatste van dit seizoen tijdens welke de groepen zich voor de kampioenschappen konden plaatsen. Er moest dus worden afgewacht of de groepen van Oranje hun plaats in de top 4 zouden weten te behouden. De junioren kwamen uit in de categorie junior basis sectie A. Helaas was er een aantal leden dat deze wedstrijd niet kon meedoen. Desondanks behaalden de majorettes een score van 63,65 punten. Hoewel dit niet het hoogste resultaat van het seizoen voor deze groep was, wisten zij hiermee wel de concurrentie achter zich te laten. Dat betekende niet alleen dat zij de beker voor de eerste plaats mee naar huis mochten nemen, maar ook dat geen enkele groep op deze wedstrijd hogere punten wist te halen dan de punten waarmee de junioren een plaats in de rankinglijst hadden weten te bemachtigen. Voor hen is deelname aan de NK dan ook zeker.

De senioren hebben na de vorige wedstrijd met behulp van oud-jurylid Martha Ploegstra uit Loënga hun show aangepast en daar hard op getraind. Het resultaat mocht er dan ook zijn. Op een aantal onderdelen op de scoresheet werd dan ook zeker hoger gescoord dan tijdens de vorige wedstrijden. Het resultaat was een score van 67,10 punten. Daarmee werden zij eerste in de categorie senior basis sectie A. Net als voor de junioren geldt dus ook voor hen dat niemand van de concurrentie hogere punten wist te halen dan de punten waarmee de senioren zich hebben geplaatst voor de NK. Ook de senioren zullen dus meedoen aan de Nederlandse Kampioenschappen!

Komende zaterdag, 5 november, zullen alle majorettegroepen hun wedstrijdshows laten zien op de jaarlijkse uitvoering van Oranje in sporthal De Middelzee. Daarna beginnen de B- en C-majorettes met een nieuwe show. De junioren en de senioren zullen doorgaan met het trainen van hun huidige shows om daarmee een zo goed mogelijke prestatie te kunnen neerzetten op de Nederlandse Kampioenschappen voor majorettegroepen op 17 december in Barneveld.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LAATSTE MAJORETTESOLISTENCONCOURS VAN HET SEIZOEN

Den Helder – Op zaterdag 15 oktober nam een aantal majorettesolisten van muziekvereniging Oranje Bolsward deel aan de solistenwedstrijden in Den Helder. Het concours werd georganiseerd door de CBSD in samenwerking met twirlvereniging Piet Hein uit Den Helder. In totaal waren er ongeveer 160 optredens. Deze optredens werden op drie lanes beoordeeld door juryleden Sabine Hoogendijk, Susanne Rovers en Ellen Ranzijn. Elf leden van Oranje deden aan dit concours mee.

Het concours begon om 9:00 uur en als een van de eerste deelnemers was Claudia Deelstra aan de beurt. Zij kwam uit in de categorie jeugd 3 basis sectie A. Zeliet een goede show zien, al was ze zelf na afloop niet heel erg tevreden. Dat dat gevoel onterecht was, bleek wel uit de punten. Zij scoorde maar liefst 68,4 punten, haar beste resultaat voor dit seizoen. Claudia eindigde daarmee op de vijfde plaats.

Ook Lyanna Oostra was vroeg in de ochtend aan de beurt. Zij kwam met haar 1-baton twirling uit in de categorie junior beginner en behaalde 68,60 punten. Dit betekende een tweede plaats in deze categorie. Ook zij wist dit seizoen nog geen hogere punten voor deze show te behalen. Ze liet met dit resultaat zien dat ze zich terecht voor de voorrondes van de Nederlandse Kampioenschappen twirl heeft geplaatst. Later op de ochtend mocht Lyanna nogmaals aantreden voor de jury, deze keer met haar show in de categorie junior top sectie A. Met deze show wist zij een score van 73,6 punten te behalen. Dat was opnieuw goed genoeg voor een tweede plaats in deze categorie.

In de categorie duo jeugd 2 sectie A kwamen twee duo’s van Oranje uit. Dat waren het duo Anna Wiersma en Sandra Postma en het duo Rianne Sieperda en Aukje Abma. Beide duo’s lieten een prachtige show zien. Dat hun shows erg aan elkaar gewaagd zijn, bleek wel uit het resultaat: Aukje en Rianne eindigden met een score van 65,5 op een tweede plaats en de gouden medailles waren voor Anna en Sandra met een score van 65,8. Rianna van der Goot en Yvonne Roskam kwamen als duo uit in de categorie senior basis sectie A. Zij hebben hun show nog nooit beter gedraaid dan hier in Den Helder. Een mooie afsluiting van het seizoen dus. Helaas vielen de punten enigszins tegen. Hun score van 67,8 was echter wel ruimschoots voldoende voor de eerste plaats.

Danique Hoek, Helena IJssels en Ilse Waterlander kwamen als trio uit in de categorie ensemble jeugd 3 basis sectie A. Ook zij lieten een betere show zien dan zij eerder dit seizoen hebben gedaan. Dit bleek ook uit het resultaat. Met een score van 65,1 punten wisten ook zij de gouden medailles te pakken. Tot slot deed het selectieteam van Oranje mee. Zij kwamen uit in de categorie ensemble senior midden sectie A. Met een resultaat van 69,3 punten eindigden zij op de derde plaats in deze categorie.

Voor de solisten is het seizoen nu voorbij, behalve voor Lyanna, die zich zal voorbereiden op de voorrondes van de Nederlandse Kampioenschappen twirl. De groepen van Oranje zullen op 29 oktober nog deelnemen aan de wedstrijd in IJsselmuiden. Op dat concours hopen de junioren en de senioren hun plaatsing voor het NK majorette op 17 december te bevestigen. Op 5 november laten alle groepen uiteraard hun shows ook zien op de jaarlijkse uitvoering van Oranje.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEDAILLES EN BEKERS VOOR MAJORETTES ORANJE OP THUISWEDSTRIJD

Bolsward – Op zaterdag 1 oktober werd in de sporthal De Middelzee in Bolsward een majorettewedstrijd gehouden. Een thuiswedstrijd voor de majorettes van muziekvereniging Oranje dus. Van deze vereniging deden dan ook veel majorettes als solist, duo of trio en alle groepen, met uitzondering van de opleidingsgroep, mee. Het was een drukke dag voor muziekvereniging Oranje, mede omdat de wedstrijd door de CBMF in samenwerking met Oranje werd georganiseerd. In totaal waren er ongeveer 140 optredens. Deze optredens werden beoordeeld door de juryleden Dion Hoppenbrouwer en Nicole Bredewold.

Al om 7:15 uur waren de oudste majorettes en een aantal malletbandleden aanwezig in de sporthal om samen met de leden van de CBMF de aankleding van de zaal en het opbouwen van het podium voor de juryleden te verzorgen. Ruimschoots voor de aanvang van de wedstrijd zag de zaal er op en top uit. Om 9:00 uur ging de wedstrijd van start met het onderdeel basic strut. Aan dit onderdeel deden geen majorettes van Oranje mee. Na een tussentijdse prijsuitreiking voor de deelnemers van de basic strut ging de wedstrijd verder met de solisten. Aan het eind van de wedstrijddag waren de pelotons aan de beurt. Rond 17:30 uur kon worden gestart met de prijsuitreiking, waarna de oudste majorettes en de aanwezige malletbandleden nog weer aan de slag moesten om in de zaal en de kleedkamers op te ruimen. Al met al een lange en vermoeiende dag. Maar de resultaten mochten er zijn!

Lyanna Oostra wist zowel met haar optreden in de categorie 1-baton twirling beginner als met haar optreden in de categorie junior top sectie A de zilveren medaille te bemachtigen. De score voor haar 1-baton twirling was zelfs zo hoog, dat zij zich verzekerd weet van deelname aan de voorrondes van de Nederlandse Kampioenschappen twirling. Een gouden medaille was er voor Esmee Tolsma in de categorie junior basis sectie A. Youanda Meek en Vera Regeling deden voor het eerst als solist mee aan een majorettewedstrijd. Net als Claudia Deelstra, die al vaker als solist aan de wedstrijden meedeed, kwamen zij uit in de categorie jeugd 3 basis sectie A. Alle drie majorettes lieten een uitstekende show zien en kregen daarvoor een prima score. De concurrentie in deze klasse was echter te sterk om in aanmerking te komen voor een podiumplaats. 

In totaal deden vijf duo’s van Oranje mee. De duo’s Irene Walinga / Mirthe Walinga, Sandra Postma / Anna Wiersma en Aukje Abma / Rianne Sieperda kwamen uit in de categorie jeugd 3 basis sectie A. De laatstgenoemde twee duo’s kwamen vorig jaar gezamenlijk als kwartet uit op de majorettewedstrijden. Op de wedstrijd van afgelopen zaterdag deden zij voor het eerst als duo’s mee. Irene en Mirthe namen al eerder aan een concours mee. De drie duo’s hebben de afgelopen tijd hard getraind en lieten dan ook mooie shows zien. Het optreden van Sandra en Anna ging zelfs zo goed dat zij de gouden medaille in hun categorie wisten te bemachtigen. Ook Rianne van der Schaaf en Emma van der Werf deden voor het eerst als duo mee aan een wedstrijd. Zij kwamen uit in de categorie junior basis sectie A. Slechts één ander duo wist een hogere score dan Rianne en Emma te behalen, zodat zij de zilveren medaille mee naar huis mochten nemen. Ten slotte lieten Rianna van der Goot en Yvonne Roskam als duo in de categorie senior basis sectie A een prachtige show zien. Dit optreden was ruimschoots voldoende voor de gouden medaille in deze categorie.

Danique Hoek, Helena IJssels en Ilse Waterlander namen voor het eerst als trio mee aan een majorettewedstrijd. Zij kwamen uit in de categorie jeugd 3 basis sectie A. Hun show zag er prima uit en dit eerste optreden als trio leverde hen meteen de gouden medaille op. Het trio van Rianna van der Goot, Lyanna Oostra en Yvonne Roskam kwam uit in de categorie senior midden sectie A. Helaas ging de uitvoering van de show niet zoals de drie majorettes hadden gehoopt. Desondanks wisten zij toch een prima score te behalen en was de zilveren medaille in deze categorie voor hen.

De C-majorettes van Oranje kwamen met hun show op circusmuziek uit in de categorie jeugd 1 accessorie corps, wat inhoudt dat zij niet alleen de baton, maar ook verscheidene attributen gebruiken. Hoewel de majorettes zenuwachtig waren, lieten zij een goede show zien. Dit leverde hen de beker voor de eerste plaats op. Ook de B-majorettes hadden hard getraind op verbetering van hun show. In de categorie jeugd 2 sectie A draaiden zij een prima show. Hiermee eindigden zij op de derde plaats in deze categorie. De juniorengroep van Oranje kwam uit in de categorie junior basis sectie A. Niet eerder dit seizoen ging hun show zo goed als op deze wedstrijd. Het leverde hen niet alleen een eerste plaats in hun categorie op, maar zij wisten hiermee ook hun kans op deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen te vergroten. Het seniorenpeloton van Oranje liet in de categorie senior basis sectie A ook een uitstekende show zien en hun basisscore was dan ook buitengewoon goed. Helaas leidden de strafpunten voor de drops tot een lagere score dan waarop de majorettes hadden gehoopt. Wel wisten zij de concurrentie in deze categorie ruimschoots te verslaan en was de beker voor de eerste plaats voor hen.  

Een aantal solisten van Oranje zal op 15 oktober deelnemen aan de majorettewedstrijd in Den Helder. Twee weken later zullen de majorettegroepen hun shows opnieuw aan de jury tonen, die keer in IJsselmuiden.

Solisten

Categorie

Score

Plaats

Vera Regeling

Jeugd 3 basis A

66,6

-

Youanda Meek

Jeugd 3 basis A

66,0

-

Claudia Deelstra

Jeugd 3 basis A

65,8

-

Esmee Tolsma

Junior basis A

64,8

1e

Lyanna Oostra

1-baton twirling Junior beginner

68,4

2e

Lyanna Oostra

Junior top A

71,2

2e

Duo’s

Categorie

Score

Plaats

Sandra Postma / Anna Wiersma

Jeugd 3 basis A

64,5

1e

Aukje Abma / Rianne Sieperda

Jeugd 3 basis A

62,7

-

Irene Walinga / Mirthe Walinga

Jeugd 3 basis A

62,6

-

Rianne van der Schaaf / Emma van der  Werf

Junior basis A

65,3

2e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Senior basis A

66,6

1e

Trio’s

Categorie

Score

Plaats

Danique Hoek / Helena IJssels / Ilse Waterlander

Jeugd 3 basis A

62,4

1e

Rianna v.d. Goot / Lyanna Oostra / Yvonne Roskam

Senior midden A

69,4

2e

Groepen

Categorie

Score

Plaats

C-peloton

Jeugd 1 accessorie corps

62,65

1e

B-team

Jeugd 2 A

65,1

3e

Juniorenpeloton

Junior basis A

66,6

1e

Seniorenpeloton

Senior basis A

65,9

1e

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALLEGORISCHE OPTOCHT SINT NICOLAASGA 2011

SINT NICOLAASGA Op donderdagochtend 1 september 2011 reisde de malletband met tamboer-maître Franke Dijkstra en het A-majorettenpeloton met hoofdmajorette Rianna van der Goot van Oranje af naar Sint Nicolaasga om daar voor de 34e maal deel te nemen aan de overbekende - ja eigenlijk “wereldberoemde” - Allegorische Optocht. Deze werd voor de 61e keer gehouden.

 Zoals gebruikelijk begeleidde Oranje zowel de ochtend- als de avondeditie. Beide optochten werden druk bezocht. De redenen hiervoor waren hoogstwaarschijnlijk de late vakantiecyclus van de scholen en het eindelijk droge en goede zomerweer. Met dat laatste waren we de maanden juli en augustus dit jaar niet “verwend” geweest. Het avondoptreden van Guus Meeuwise bij het muziekfestival Glemmer op het strand van het gelijknamige Lemmer bleek (gelukkig) niet concurrerend te zijn. Het aantal deelnemende praalwagens was dit jaar ogenschijnlijk ook groter en mooier dan in voorgaande jaren.

In de ochtendeditie van de optocht waren naast Oranje de gehele muziekvereniging Harmonie uit het eigen Sint Nyk en drumcorps Con Spirito uit het naburige Joure de deelnemende korpsen. De voortgang in de optocht in de ochtenduren haperde blijkbaar nu en dan enigszins. Hierdoor waren de mensen uit Joure en Bolsward wat later dan anders terug bij de sporthal. Vanwege de late schoolvakanties repeteerde Oranje nog even de show in de sporthal, omdat enige  leden bij de laatste repetitie op dinsdag nog afwezig waren. De consumpties daarna smaakten dan ook “dubbellekker” en waren dik verdiend.

In de avonduren vertrokken de Oranje-leden weer tijdig uit Bolsward. Nu nam men deel aan de optocht in het donker en dat geeft altijd een apart gevoel. De majorettenbatons waren weer uitgerust met lichtjes, hetgeen altijd door het publiek wordt gewaardeerd. De andere deelnemende korpsen waren Con Spirito uit Joure, jachthoornkorps showband Urk, muziekband en meervoudig WMC-deelnemer Juliana uit Amersfoort en natuurlijk drievoudig WMC-kampioen marsparade drum- en showfanfare Advendo uit Sneek onder leiding van tamboermaître Remco Veldhuizen. Het publiek was voor de aanvang van de optocht muzikaal opgewarmd door dweilorkest “De Hegemer Dekdweilers” uit het gelijknamige Heeg.

De drukke dag in Sint Nicolaasga werd ’s avond na de optocht afgesloten met de gebruikelijke taptoe in sporthal Donia. Hier werden de shows achtereenvolgens uitgevoerd door Oranje, showband Urk en Juliana Amersfoort. Deze verliepen ondanks de wat krappe ruimte goed. De kwaliteit van het geluid van de omroepinstallatie in de hal had in het begin beter gekund, maar was later beter.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORANJE SUCCESVOL OP BONDSCONCOURS WORKUM

Workum – Op zaterdag 18 juni werd in sportcomplex De Rolpeal in Workum het jaarlijkse bondsconcours voor majorettes en drumbands gehouden. Het concours werd dit jaar voor het eerst door de CBMF en de KNFM gezamenlijk georganiseerd. Helaas waren er maar weinig drumbands die zich voor dit concours hadden ingeschreven. Daarom begon de wedstrijd pas ’s middags. De majorettes werden beoordeeld door de dames Van Kempen en Ranzijn. De jury voor de drumbands werd gevormd door de heren Balfoort, Nagel en Willems. Niet alleen de malletband van Oranje, maar ook bijna alle majorettegroepen van deze vereniging gaven op deze dag acte de présence.

De wedstrijd begon met de optredens van de kleine groepen. De B-majorettes van Oranje vallen in deze categorie en zij waren dan ook de eerste groep van de vereniging uit Bolsward die de wedstrijdvloer mocht betreden. Zij draaiden hun show in de leeftijdscategorie jeugd 2. Er was de afgelopen tijd hard geoefend om de technieken en de show te verbeteren en de majorettes lieten met veel enthousiasme hun show aan de jury zien. Dit resulteerde in een score van 66,6 punten. Daarmee wisten zij in een deelnemersveld van negen teams de beker voor de derde plaats te bemachtigen.

Vervolgens was de beurt aan de grote majorettegroepen. De optredens van deze pelotons werden afgewisseld met de drumbands die een concerterend werk ten gehore brachten. De majorettes van het C-peloton van Oranje kwamen uit in de leeftijdscategorie jeugd 1 accessorie. Ze hadden veel plezier in hun optreden en dat straalden ze dan ook uit. Helaas was een pompon aan een baton vastgedraaid, waardoor de majorettes bij het klaarleggen van de attributen de maximale tijd van twee minuten overschreden. Daarvoor kregen zij twee strafpunten. Ondanks dat wisten zij een mooie score van 61,0 punten te halen.

Het juniorenpeloton van Oranje kwamen uit in de leeftijdscategorie junior basis. Zij wisten weer een prachtige show neer te zetten en behaalden met een score van 65,0 punten de derde plaats in de categorie pelotons. De eerste plaats in die categorie was voor het seniorenpeloton van Oranje. Zij kwamen uit in de leeftijdscategorie senior basis. Met een score van 69,9 punten kwamen zij net een tiende punt te kort voor promotie naar de middenklasse. Wel hebben de majorettes met dit resultaat hun kansen op deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen vergroot.

Ten slotte was de malletband van Oranje aan de beurt. Zij brachten marcherend het nummer New Collection ten gehore. Zij kwamen daarmee uit in de tweede divisie. De bedoeling was dat de drumbands hun marcherende werken op het naast de sporthal gelegen voetbalveld zouden uitvoeren. Vanwege het slechte weer werd dit onderdeel echter naar de sporthal verplaatst. Onder leiding van tambour-maître Franke Dijkstra en hoofdmajorette Rianna van der Goot lieten de malletband en de majorettes de verplichte marsonderdelen aan de jury zien. Er was de afgelopen weken hard geoefend op het perfectioneren van de bochten en de Amerikaanse countermarch en dat was te zien. Het optreden werd beloond met een score van 77,55 punten. Daarmee werden zij vierde van de drumbands.

Zowel de deelnemende leden als malletbandinstructeur Peter Dijkstra en majorette-instructrice Corina Coster kunnen terugkijken op een zeer geslaagd concours met uitstekende resultaten.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

IRENE EN RIANNA GESLAAGD VOOR MAJORETTE-EXAMENS

Menaam - Op zaterdag 4 juni vonden in Menaam examens plaats voor de majoretteopleidingen fase 1 en fase 2. Deze examens volgden op de cursus die daar sinds oktober werd gegeven. De cursus werd georganiseerd door CMH Menaldum en het grootste deel van de cursisten was dan ook lid van die vereniging. Daarnaast waren er twee cursisten van muziekvereniging Oranje uit Minnertsga. Ook van onze eigen vereniging waren er twee leden die de cursus hebben gevolgd. Irene Walinga heeft de cursus voor fase 1 gevolgd. Rianna van der Goot volgde de cursus voor zowel fase 1 als fase 2. De cursus werd gegeven door instructrice Corina Coster. Examinatrice was Martha Ploegstra.

Tijdens de opleiding krijgen de cursisten dans- en batontechnieken aangeleerd. Voor het fase 1 diploma leren de cursisten de basis van het klassieke ballet. Daarnaast worden een Balkandans en streetdance ingestudeerd. De kennis van het klassieke ballet wordt tijdens de cursus fase 2 uitgebreid. In die opleiding moeten de cursisten ook de basis van jazz / moderne dans onder de knie zien te krijgen. De dansvormen die verder aan bod komen zijn de Afrikaanse dans en musicaldans.

Hoewel de cursus fase 1 de beginnerscursus is, wordt tijdens het examen van de cursisten verwacht dat zij een behoorlijk niveau hebben. De basistechnieken worden behandeld, maar daarnaast wordt er ook al een stap gemaakt naar de meer ingewikkelde technieken, waarbij voornamelijk de rolls en de aerials erg lastig kunnen zijn. Voor het examen moeten de cursisten niet alleen alle losse technieken laten zien, maar hebben zij ook zes dans-batoncombinaties geleerd, die zij moeten uitvoeren. In de cursus fase 2 worden de batontechnieken verder uitgebreid en dus ook ingewikkelder. Ook voor deze cursus moesten de cursisten dans-batoncombinaties instuderen, deze keer vijf.

Door alle cursisten was de afgelopen maanden hard getraind om tijdig voor het examen alle technieken onder de knie te krijgen en alle combinaties te kennen. Het examen verliep dan ook erg goed en de examinatrice was zeer te spreken over het niveau. Irene wist voor haar fase 1 diploma te slagen met een gemiddelde van 7,2. Rianna behaalde voor haar fase 1 diploma een 7,8 als gemiddeld cijfer en voor haar fase 2 diploma een 7,6. Allebei van harte gefeliciteerd met jullie diploma('s)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VIER EERSTE PRIJZEN VOOR MAJORETTES ORANJE BOLSWARD

Emmeloord - Op zaterdag 14 mei werd in Emmeloord een concours gehouden voor kleine en grote majorettegroepen. Het concours werd georganiseerd door de CBSD in samenwerking met majorettevereniging Terra Nova Noordoostpolder. In totaal waren er deze dag 54 optredens. De kleine groepen werden beoordeeld door de dames De Jong, Ranzijn en Van Kempen. Voor de beoordeling van de pelotons werd de jury uitgebreid met mevrouw Nieuwenhoven.

Het concours begon 's ochtends om half elf met de optredens van de kleine groepen (5 t/m 9 leden). Voor de B-majorettes betekende dit dat zij om half negen in het verenigingsgebouw aanwezig moesten zijn om vast het haar te doen om vervolgens naar Emmeloord te vertrekken. Daar aangekomen was het meteen tijd om de showkleding aan te trekken en de make-up te doen. Als nummer 13 van het programma waren de B-majorettes aan de beurt. Zij kwamen uit in de categorie jeugd 2 sectie A. Ze wisten een goede show neer te zetten en de meiden en instructrice Corina Coster waren dan ook zeer tevreden. De majorettes hoefden daarna niet lang op de uitslag te wachten, want rond twaalf uur werd de prijsuitreiking voor de kleine groepen gehouden. De B-majorettes wisten met een score van 67,0 punten de concurrenten in hun categorie voor te blijven en bemachtigden daarmee de eerste beker voor Oranje. Daarnaast voldoen de B-majorettes met deze score aan de kwalificatienormen voor de Nederlandse Kampioenschappen. Van de teams die aan de kwalificatienormen voldoen, mogen de zes met de hoogste score aan die kampioenschappen deelnemen.

's Middags was het de beurt aan de pelotons (10 of meer leden). Aan dit onderdeel deden drie groepen van Oranje mee, te weten de C-majorettes, de junioren en de senioren. Voor de C-majorettes was het de eerste keer dit seizoen dat zij hun show aan een jury lieten zien en voor de meeste leden was het zelfs de eerste keer dat zij aan een concours deelnamen. Het was voor hen dan ook extra spannend. Met hun show op circusmuziek kwamen de C-majorettes uit in de categorie jeugd 1 accessorie corps, wat inhoudt dat ze niet alleen gebruik maken van de baton, maar ook van bij het thema passende attributen. Ondanks de zenuwen deden de meisjes het erg goed en het enthousiasme straalde ervan af. Ook de jury vond dat, want het optreden werd beloond met een score van 64,8 punten. Dat betekende dat de C-majorettes op hun eerste wedstrijd meteen de eerste plaats wisten te bemachtigen! Instructrice Corina Coster was zeer tevreden met deze score; de jonge majorettes zelf waren natuurlijk vooral onder de indruk van de mooie beker die ze hadden gewonnen.

Bekers waren er ook voor het junioren- en het seniorenpeloton. De junioren kwamen uit in de categorie junior basis sectie A. De majorettes hebben na het vorige concours hard getraind om de show nog beter te kunnen draaien dan de vorige keer. Dit harde trainen werd beloond. Met een score van 65,0 punten versloegen de junioren hun concurrenten en eindigden op de eerste plaats. De senioren draaiden hun show in de categorie senior basis sectie A. Ook zij hadden na het vorige concours hun show aangepast aan het jurycommentaar en daar hard op getraind. Het was te zien dat de seniorengroep de show steeds beter onder de knie krijgt. Het optreden resulteerde dan ook in een mooie score van 64,6 punten. Daarmee bleven zij hun directe concurrenten bijna drie punten voor.

Het volgende concours waaraan de vier groepen van Oranje zullen deelnemen is het drumaconcours in Workum op 18 juni. Aan dat concours zal ook de malletband van Oranje meedoen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

VOORSPEELAVOND JEUGD BLAZERS C.M.V. ORANJE OP

Presentatie voorspeelavond van de jeugd blazers van C.M.V. Oranje. Gehouden op 05 april 2011.

Klik hier om de presentatie te openen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CARNAVALSOPTOCHT SNEEK OP ZATERDAG 5 MAART 2011

SNEEK – Op zaterdagmiddag 5 maart 2011 nam de malletband van Oranje deel aan de 35ste

Carnavalsoptocht in Sneek. De grootste plaats van de nieuwe gemeente Súdwest Fryslân  heet tijdens carnaval Drabbelterp.

Het was droog weer, maar het was wel een beetje koud. Er waren veel toeschouwers op de been. Ook Fokko Dam, één van de bekende Zware Jongens, werd gesignaleerd. De organisatie was weer in uitstekende handen van carnavalsvereniging de Oeletoeters.

Andere deelnemende korpsen naast Oranje  waren malletband Euphonia met majorettes uit Wommels, de Harmoniekapel uit Akkrum en last, but not least drum- en showfanfare Jong Advendo met showgirls uit de Waterpoortstad. Het seniorenkorps van Advendo liep niet mee, omdat een aantal blazers aanwezig was bij de finalewedstrijden van de World Cup schaatsen in Thialf Heerenveen. Voorop in de carnavalsstoet  liep een slagwerkgroep.

De majorettes  van Oranje konden deze keer helaas niet deelnemen aan de optocht, omdat ze zich al veel eerder hadden ingeschreven voor het majorettenconcours in Ferwert op dezelfde dag. Veel  nieuwe en jonge leden liepen voor het eerst in uniform mee in de malletband. De groep muzikanten “mocht er zijn”. Soms klapte het publiek enthousiast mee bij bekende hitnummers. Oranje was tijdens de optocht juist vóór het  beroemde of “beruchte” confettikanon gesitueerd. Voor sommigen is dat soms wat “lastig”, maar het hoort nu eenmaal bij zo’n optocht. De jeugd in het publiek vond het prachtig. Eén van de begeleiders van Oranje ontdekte na afloop van de optocht bij toiletbezoek zelfs confettisnippers in zijn onderbroek…. Hij zal allicht niet de enige zijn geweest. Ook snippers in kofferbakken van auto’s, zitplaatsen en in uniformen etc. etc. ondanks alle “uitklopperijen”. Sommige winkeliers op de Oosterdijkpromenade deden vóór het voorbijgaan van het confettikanon even de deur van hun winkel dicht, maar later kwamen er toch weer snippers binnen door klanten.

Een korte impressie van deze optocht was te zien in Hjoed van Omrop Fryslân TV op zaterdagavond 5 maart en voor GPTV op maandagavond 7 maart. Oranje kwam bij beide zenders in beeld.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE SUCCESVOL OP EERSTE CONCOURS SEIZOEN 2011

Ferwert – Op zaterdag 5 maart werd in Ferwert een majoretteconcours gehouden. Voor de majorettes van Oranje was dit het eerste concours van het seizoen. De wedstrijd werd georganiseerd door de CBMF in samenwerking met muziekvereniging Harmonia uit Zwaagwestweinde. Naast 62 deelnemers aan de basic strut, werden er in totaal 87 shows voor de jury en het publiek gedraaid. De jury werd gevormd door de dames Bredewold en Moelands.

De eerste wedstrijd is altijd wat spannender dan de overige wedstrijden van een seizoen, omdat het de eerste keer is dat de nieuwe shows aan de jury worden getoond. Deze keer was het extra spannend, omdat het ook de eerste wedstrijd was waarop de nieuwe reglementen van toepassing waren. De nieuwe reglementen bevatten een aantal belangrijke wijzigingen. De grootste wijziging betreft het puntensysteem. Voorheen gold voor elk niveau hetzelfde puntenstelsel en werd in elke klasse een promotie behaald bij 85 punten of meer. Vanaf dit seizoen wordt er gewerkt met een gestaffeld puntensysteem. In de basisklasse worden nu punten behaald tussen de 60 en de 70, terwijl een promotie wordt behaald bij een puntenaantal van 70 of meer. In de middenklasse kan tussen de 70 en 75 punten worden gescoord, waarbij een score van 75 of hoger een promotie betekent. In de topklasse liggen de punten tussen de 75 en 100. Een andere wijziging, die de grote groepen (pelotons) treft, is een verandering in het strafpuntensysteem. Tot en met vorig jaar werd het aantal drops (het laten vallen van de baton) bij de pelotons gedeeld door het aantal deelnemers van dat peloton. De uitkomst daarvan was het aantal strafpunten voor de drops. Vanaf dit jaar wegen de drops een stuk zwaarder. Net als bij de solisten worden bij de pelotons voor elke drop 0,2 strafpunten gerekend. Die strafpunten worden in mindering gebracht op de totaalscore.

De wedstrijd begon om 9:30 uur met de deelnemers aan het onderdeel basic strut. Van Oranje deed niemand aan dit onderdeel mee. De eerste deelneemster van Oranje was Esmee. Zij kwam uit in de junior basisklasse sectie A. Hoewel ze er even in moest komen, voerde ze haar show op muziek van Christina Aguilera erg goed uit. Ze wist dan ook een groot deel van de concurrentie voor te blijven. Met een score van 66,6 punten was de bronzen medaille voor haar. Ook voor Rianna van der Goot was er een derde plaats. Zij kwam uit in de senior basisklasse sectie A. Haar show op Ierse volksmuziek leverde haar een score van 64,3 punten op. Rianna deed ook als duo met Yvonne Roskam mee aan het concours. Zij kwamen uit in de categorie senior basis sectie A. Rianna en Yvonne draaien een prachtige show op het nummer I’d lie for you van Meat Loaf. Ook zij wisten een groot deel van de concurrentie te verslaan. Hun score van 65,8 punten leverde hun een mooie derde plaats op.

Het selectieteam van Oranje kwam uit in de categorie senior midden sectie A. Het team heeft een nieuwe show op het door de leden zelf gekozen nummer Music van John Miles. Door de zenuwen werden een paar foutjes gemaakt, maar desondanks draaiden ze de show erg goed. Met een score van 70 punten was de gouden medaille voor hen. De B-majorettes kwamen als team uit in de categorie jeugd 2 sectie A. Gelukkig was het nog net op tijd gelukt om de kleding aan te passen aan de muziek. Met een kuif in het haar en stoere make-up konden de majorettes zich helemaal inleven in het nummer Rock & Roll Girl. De goede uitvoering en hun enthousiasme leverden de majorettes een mooie score van 64,3 punten op. Dit resultaat was ruimschoots voldoende voor een gedeelde tweede plaats.

Aan het eind van de wedstrijd waren de pelotons aan de beurt. Van Oranje deden het juniorenpeloton en het seniorenpeloton mee. De show van de junioren is gemaakt op muziek uit de musical Mamma Mia. De junioren kwamen uit in de junior basisklasse sectie A. Helaas konden twee leden niet meedoen, maar de show draaide daardoor niet minder goed. Met een score van 65,45 hadden zij een voorsprong van bijna vijf punten op hun directe concurrenten en wisten ze de beker voor de eerste plaats te pakken. De senioren draaiden hun show op muziek van Madonna in de senior basisklasse sectie A. Ze hadden hun kleding, make-up en haar volledig aangepast aan het thema van de show. Daardoor wisten ze de sfeer van de muziek nog beter neer te zetten. De jurywaardering was dan ook ruimschoots voldoende voor een promotie. Helaas hadden de senioren wat te veel drops, waardoor de uiteindelijk score uitkwam op 68,85 punten. Dat was wel goed voor een eerste plaats in deze categorie.  

De resultaten van deze eerste wedstrijd van het seizoen geven vertrouwen voor de volgende wedstrijden. De majorettes en instructrice Corina Coster waren dan ook zeer tevreden met de behaalde punten. De majorettes zullen nu gaan werken aan verbetering van de uitvoering van de shows en hopen dat zij tijdens het volgende concours op 14 mei in Emmeloord nog hogere punten zullen halen. Aan dat concours zullen ook de C-majorettes van Oranje meedoen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HULDIGING LEDEN CMV ORANJE

Tijdens de algemene ledenvergadering van CMV Oranje Bolsward op maandag 14 februari jl zijn er diverse leden gehuldigd. Bij de inmiddels grote groep majorettes waren er dit jaar twee majorettes die 7,5 jaar lid zijn; Lisa Ketelaar en Esmee Tolsma. De beide majorettes hebben een speldje gekregen voor op het uniform. Wanneer majorettes 10 jaar lid zijn worden ze ook gehuldigd, dit jaar was de beurt aan; Kim Deelstra, Rianne van der Schaaf, Marijke Sikma & Bo Veltman. De dames hebben een zilveren kettinkje met majorette of baton in ontvangst mogen nemen. Bij de malletband was Ineke Damstra – Leeverink inmiddels 25 jaar lid. Ooit begonnen bij de fanfare met het spelen op hoorn, inmiddels speelt ze al jaren op marching bell bij de malletband. Zij heeft een oorkonde met opschrift “Lid van Verdienste” ontvangen, tezamen met een bos bloemen. Voorzitter Sjoerd van der Schaaf nam alle bovengenoemde huldigingen af.

Hierna nam de secretaris het woord en mocht voorzitter Sjoerd van der Schaaf feliciteren met zijn jubileum van 40 jaar muzikant en lid van Oranje. Van der Schaaf is destijds begonnen bij de toenmalige drumband, waarvan hij jarenlang commissievoorzitter was. Destijds speelde hij ook als slagwerker bij de fanfare. Bij de drumband leerde hij hoofdmajorette & instructrice Alie Stellingwerf kennen en tezamen zijn ze inmiddels al jarenlang getrouwd. De beide dochters zijn ook bij de majorettes van Oranje en de oudste inmiddels 10 jaar. Na jarenlang op snaretrom bij de drumband te spelen heeft hij dit instrument ingeruild tegen een trombone bij de fanfare. In de fanfare blaast hij nu zijn partij mee. Van der Schaaf heeft nu 30 jaar medewerking verleend aan de bestuurlijke zaken van de muziekvereniging, waarbij ook al meerdere jaren & termijnen als voorzitter van het bestuur. Na 30 jaar neemt hij dan ook afscheid als voorzitter, maar hoopt nog jarenlang bij de muziekvereniging te blijven spelen. Sjoerd van der Schaaf heeft een oorkonde van de NFCM ontvangen voor het jubileum van 40 jaar muzikant, met een groot bos bloemen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12-UURSACTIE MAJORETTES ORANJE ZEER GESLAAGD

Bolsward – Op12 februari hielden de majorettes van muziekvereniging Oranje uit Bolsward een 12-uursactie. Aan deze actie deden alle majorettegroepen van Oranje mee: de opleidingsgroep, de C-majorettes, de B-majorettes, het juniorenpeloton, het seniorenpeloton en het selectieteam. Tijdens deze dag trainden de majorettes gedurende twaalf uren. Zij hadden zich daarvoor laten sponsoren. Doel van de actie was om geld in te zamelen voor de aanschaf van nieuwe uniformen voor de jongste majorettes van de vereniging.

Om acht uur ’s ochtends verzamelden alle majorettes zich in het verenigingsgebouw. Zij startten met een gezamenlijke warming-up. Daarna trainden de verschillende groepen om de beurt. De opleidingsgroep had tijdens de eerdere lessen een showtje geleerd en dat lieten ze aan het publiek zien. De andere groepen hebben gewerkt aan de shows waarmee zij komend seizoen aan de concoursen zullen deelnemen. Bijna alle groepen hebben hun show afgekregen. Wanneer hun groep niet aan de beurt was om te trainen, vermaakten de majorettes zich in de benedenzaal van het verenigingsgebouw met spelletjes, kleurplaten en een spelcomputer. Tussen de middag kregen de majorettes een kom heerlijke soep en ’s avonds was er voor iedereen patat met een frikadel, een kroket of een kaassoufflé.

Alle lessen waren toegankelijk voor het publiek. Gedurende de hele dag waren er veel geïnteresseerden aanwezig. Het was leuk voor de ouders, andere familieleden en vriendjes en vriendinnetjes om eens bij de lessen te kijken en voor de majorettes was deze mentale steun ook heel erg welkom. Daarnaast waren ook veel malletbandleden aanwezig om de dag vlekkeloos te laten verlopen. Zij zorgden ervoor dat de majorettes op tijd in de bovenzaal waren om te trainen, dat iedereen werd voorzien van eten en drinken en dat de majorettes zich vermaakten met onder meer de spelletjes stoelendans en galgje.

Vanaf kwart voor zeven ’s avonds lieten alle groepen om de beurt hun shows aan het publiek zien. Dat paste net tussen al het publiek dat aanwezig was. Nadat de senioren als laatste hun show hadden laten zien, was het zelfs al acht uur geweest! De majorettes hadden allemaal heel hard getraind deze dag en waren dan ook erg moe. De malletbandcommissie maakte daarom gauw bekend welk bedrag de majorettes bij elkaar hadden getraind. Met het geweldige sponsorbedrag van € 1.850,-- was de actie van de majorettes zeer geslaagd te noemen! Dit sponsorgeld zal worden gevoegd bij het sponsorgeld dat de majorettes met de jeugdsponsoractie van de Poiesz zullen ophalen. We hopen dat de majorettes van de opleidingsgroep binnenkort ook in de nieuwe uniformen van de majorettes te zien zullen zijn.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE HOUDEN SPONSORACTIE

Bolsward – Aanstaande zaterdag, 12 februari, zullen de majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward een 12-uursactie houden in het verenigingsgebouw aan de Grote Dijlakker. Op deze actiedag zullen de majorettes gedurende twaalf uren trainen. Hiervoor hebben zij sponsors gezocht. Aan de actie doen alle majorettegroepen van Oranje mee: de opleidingsgroep, de C- en B-majorettes, het juniorenpeloton, het seniorenpeloton en het selectieteam. Om de beurt zullen de verschillende groepen gaan trainen, waarbij met name de nieuwe shows zullen worden ingestudeerd, maar ook op nieuwe technieken zal worden getraind.

De opbrengst van de actie zal bij de opbrengst van de Poiesz-sponsoractie, waaraan de majorettes ook deelnemen, worden gedaan. De majorettes hopen op deze wijze voldoende geld te kunnen inzamelen om ook de opleidingsgroep in de nieuwe uniformen te steken. Zij zijn tot nu toe nog de enige majorettegroep van Oranje die nog geen nieuwe trainingspakken en twirljurkjes heeft. Hopelijk komt daar na deze acties verandering in!

Tijdens de actiedag zijn de trainingen van de verschillende groepen toegankelijk voor het publiek. Wilt u de majorettes deze dag steunen, bent u benieuwd naar wat de majorettes zoal doen of wil je graag lid worden, maar wil je eerst eens kijken wat majorette precies inhoudt? Kom dan op 12 februari langs in het verenigingsgebouw! De dag begint ’s ochtends om 8 uur met een gezamenlijke warming-up en ’s avonds om 8 uur eindigt de actie.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DONATEURSCONCERT CMV ORANJE

Zoals jarenlang een traditie, wordt er altijd op de 3e zaterdag in februari het jaarlijkse donateursconcert van CMV Oranje gehouden. Dit gaat veranderen! Het bestuur, instructieteam en leden hebben besloten het concert te verplaatsen naar het najaar. Het komende donateursconcert zal dan ook plaatsvinden op zaterdag 5 november 2011 in de sporthal te Bolsward. De jaarplanning van de muziekvereniging vraagt in het voorjaar veel inspanning en voorbereiding voor concoursen, wedstrijden en diverse optredens. In het najaar is er meer repetitietijd beschikbaar voor instuderen van nieuwe muziek en muzikale shows. Het donateursconcert past beter in het najaar en geeft voor de muziekvereniging een betere spreiding van haar activiteiten over het gehele jaar.

De verschuiving biedt dit jaar aan de fanfare van Oranje de mogelijkheid om deel te nemen aan het Mega HaFaBra concert op zaterdag 5 februari 2011.  Dit Mega concert zal gelijktijdig op drie plaatsen in de fusiegemeente worden gehouden. De dirigenten Thom Zigterman uit Akkrum, Tseard Verbeek uit Sneek en Siemen Hoekstra uit Stavoren hebben een gevarieerd programma samengesteld. De drie korpsen, die in de sporthallen van Makkum, Workum en Sneek hun concert brengen, zijn geformeerd uit 30 muziekverenigingen uit de gemeente, die samen ongeveer 900 leden hebben. De leden van Oranje zullen meewerken aan het concert in Makkum.

Complete informatie en overzicht van alle activiteiten van muziekvereniging Oranje is te vinden op internet: www.oranjebolsward.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPTREDEN JEUGDORKEST "JONG ORANJE"

Op vrijdag 24 december gaf het jeugdorkest van CMV Oranje, “JONG ORANJE”hun eerste optreden.

In de sfeervolle Broerekerk werd enthousiast gespeeld door de jonge muzikanten Stijn, Auke,Niels, Tjalling, Sebastiaan, Lucas-Jan, Rianne, Aniek en Rins. Dit alles onder leiding van hun dirigent Martijn Veenstra. Hard was er de afgelopen weken gestudeerd op het kerstrepertoire en dat was goed te horen.  Warme en mooie klanken vulden de Broerekerk en de vele luisteraars kwamen zo wel in de kerststemming. Aan het koude weer was gedacht, er was chocolademelk en gluhwein te krijgen. Hierbij werden vlaaitjes uitgedeeld die speciaal door Digivlaai waren gesponsord.

Het jeugdorkest is op 15 november dit jaar gestart. Vanuit de eigen blaasopleiding van CMV Oranje is het nu mogelijk om een eigen jeugdorkest op te zetten en met een goed resultaat, zo was te horen. Er wordt les gegeven door twee docenten, Martijn Veenstra en Fenny Haagsma. Dat dit succes heeft blijkt nu er weer een zelfstandig jeugdorkest is.

In Januari start de workshop van 10 lessen, jonge kinderen krijgen 10 lessen en een instrument aangeboden om zo kennis te maken met koperblazen, hierna kunnen ze dan in de blaasklas. Er is nog ruimte voor belangstellenden. De kosten hiervan is 35 euro. Mocht u belangstelling hebben voor de workshop of voor les, ook volwassen zijn van harte welkom, dan kunt u contact opnemen via hoitinga10@zonnet.nl

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LYANNA OOSTRA NAAR VOORRONDES NK TWIRL

Pijnacker – Op zondag 12 december heeft Lyanna Oostra, majorette bij muziekvereniging Oranje Bolsward, deelgenomen aan de voorrondes voor de Nederlandse Kampioenschappen twirl die op 15 en 16 januari in Amsterdam zullen worden gehouden. Deelname aan deze voorrondes stond alleen open voor de majorettes die het afgelopen seizoen op één van de twirlonderdelen over drie wedstrijden een gemiddelde van ten minste 67 punten hadden gehaald. Lyanna deed dit seizoen voor het eerst mee aan het onderdeel 1-baton twirling, waarbij het erom gaat met een zo hoog mogelijke snelheid zo moeilijk mogelijke technieken te laten zien. Ze wist zich dit eerste seizoen met een gemiddelde score van 67,67 punten meteen te plaatsen voor de voorrondes.

De voorrondes werden gehouden in de sporthal De Viergang in Pijnacker. Het was een lange dag voor Lyanna. Om half zeven ’s ochtends zat ze met haar ouders in de auto, want de wedstrijd begon al om 9:00 uur en ze was al vroeg aan de beurt. Pas rond 20:30 uur waren ze weer terug in Bolsward. Met ruim veertig andere twirlers streed Lyanna deze dag in de categorie Junior Runner-up voor één van de tien felbegeerde plaatsen op de Nederlandse Kampioenschappen in januari. Lyanna had de afgelopen weken hard getraind. Zelfs zo hard, dat twee dagen voor de wedstrijd haar baton in twee stukken brak. Gelukkig werd ze nog op tijd van een nieuwe baton voorzien.

Lyanna werd beoordeeld door de juryleden Dion Hoppenbrouwer en Marij Voets. Ze was behoorlijk zenuwachtig voor dit optreden, maar met slechts drie drops wist ze een goede show neer te zetten. Zelf was ze na afloop van haar optreden matig tevreden. Daarna kwam het lange wachten op de bekendmaking van de resultaten. Om de tijd te doden bezochten Lyanna en haar ouders Den Haag. Toen de bekendmaking van de resultaten naderde, steeg de spanning opnieuw.  De jury bleek echter zeer te spreken over de uitvoering van haar show. Lyanna had een uitstekende score van gemiddeld 68,8 punten gehaald. Dit betekende een dertiende plaats in haar categorie! Lyanna was dan ook zeer tevreden met dit resultaat. Helaas behoorde ze hiermee net niet bij de tien besten van haar categorie en mag ze dit keer niet deelnemen aan het NK twirl. Maar ook zonder die deelname kan ze zeker terug zien op een goed seizoen met zeer mooie resultaten. Bovendien belooft deze score wat voor het nieuwe seizoen, waarin een promotie naar de intermediate-klasse binnen handbereik lijkt te liggen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NAAR CONCOURS DEN HELDER

Den Helder – Op 16 oktober werd in Den Helder een twirl- en majoretteconcours gehouden. Voor de Oranje-majorettes was dit het laatste reguliere concours van het seizoen. De wedstrijd werd georganiseerd door de CBSD in samenwerking met majorettevereniging Piet Hein uit Den Helder. De 150 optredens werden beoordeeld door de juryleden Rita Schrooten en Annelies van Kempen.

Lyanna Oostra nam met twee shows deel aan de twirlwedstrijden. Met haar super-x-strutroutine kwam ze uit in de categorie junior beginner. Dit optreden werd beloond met een score van 63,5 punten. Dit was goed voor de gouden medaille. Ook met haar 1-batontwirling kwam zij uit in de leeftijdscategorie junior beginner. Met die show wist ze een score van maar liefst 67,90 punten te halen. Daarmee eindigde ze op de derde plaats. Bovendien heeft zij zich met deze score geplaatst voor de voorrondes voor de Nederlandse Kampioenschappen twirl.

Kim Deelstra deed als solist mee aan de majorettewedstrijden. Zij kwam uit in de categorie junior basis. Met haar show behaalde ze 77,65 punten. Rianna van der Goot deed mee in de categorie senior basis. Zij had na het vorige concours haar show aan de hand van het jurycommentaar aangepast. Dit resulteerde in een tweede plaats met 78,15 punten. Rianna deed niet alleen als solo, maar ook als duo mee aan het concours. Dit duo vormde zij samen met Yvonne Roskam. Zij wisten in deze categorie de gouden medaille te pakken. Met een score van 81,15 wisten zij ruim vier punten hoger te scoren dan de nummers 2 in die categorie. Het selectieteam van Oranje, bestaande uit Rianna van der Goot, Anja Stielstra, Yvonne Roskam en Lyanna Oostra, kwam uit in de categorie senior midden. In die categorie wisten zij 75,40 punten te halen. Daarmee eindigden zij op de tweede plaats.

Lyanna zal zich de komende weken voorbereiden op de voorrondes voor het NK twirl die in december in Pijnacker gehouden zullen worden. De andere solisten en de majorettegroepen van Oranje zullen het winterseizoen gebruiken om nieuwe shows in te studeren voor het nieuwe seizoen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE SUCCESVOL OP CONCOURS BOLSWARD

Bolsward – Op zaterdag 2 oktober 2010 werd in sporthal De Middelzee in Bolsward een twirl- en majorettesolistenconcours gehouden. Het concours werd georganiseerd door de CBMF in samenwerking met muziekvereniging Oranje Bolsward. De in totaal 128 optredens werden beoordeeld door de juryleden Marion Ketelaars en Annelies van Kempen. Naast het A- en B-peloton van Oranje deed ook een groot aantal Oranjeleden als solist mee aan het concours.

Voor de A-majorettes en een aantal malletbandleden begon de dag vroeg. Al om kwart over zeven ’s ochtends begonnen ze met het aankleden van de zaal en het helpen van de bondsbestuursleden bij het klaarzetten van de muziekinstallatie en de jurytafel. Ruim voor aanvang van het concours was de zaal prachtig versierd en was iedereen gereed. Na afloop van het concours prees de bond de leden van Oranje voor de uitstekende organisatie. Hierdoor was de bondsbestuurdsleden veel werk uit handen genomen.

Het concours begon om 9:30 uur met het onderdeel basic strut. Bij dit onderdeel moeten de deelnemers zo mooi mogelijk marcheren. Van Oranje deden drie majorettes hier aan mee. Na afloop van de basic strut volgde meteen de prijsuitreiking voor dit onderdeel. Mirthe Walinga scoorde in de leeftijdscategorie peewee een mooie 7,6. Irene Walinga haalde in de categorie juvenile een 7,8. Voor Youanda Meek begon de dag goed. Zij wist in de categorie preteen de eerste medaille binnen te halen. Haar score van 8,4 was goed voor de derde plaats!

Vervolgens was het de beurt aan de solisten, duo’s en ensembles. Claudia Deelstra was de eerste van de Oranje-majorettes die haar show aan de jury mocht presenteren. Zij kwam uit in de categorie jeugd 3 basis sectie A. Voor haar was het de eerste keer dat zij als solist aan een concours deelname. Jammer genoeg was ze een stukje van haar show vergeten. Desondanks zag haar show er goed uit. Ze wist dan ook 73,9 punten te scoren. Kim Deelstra en Esmee Tolsma kwamen beiden als solist uit in de categorie junior basis sectie A. Kim behaalde voor haar show op het nummer Here by me van de band 3 Doors Down een mooie score van 78,65 punten. Esmee deed voor het eerst als solist mee aan het concours. Dit zorgde voor de nodige zenuwen, maar gelukkig was ze die op de wedstrijdvloer de baas. De jury was onder de indruk van haar show en met een score van 79,85 punten wist ze dan ook meteen de zilveren medaille in deze categorie te pakken. Rianna van der Goot kwam uit in de categorie senior basis sectie A. Na het vorige solistenconcours heeft zij haar show aan de hand van het jurycommentaar aangepast. Een mooie score van 78,85 punten was het resultaat. Lyanna Oostra deed met haar optredens mee aan twee twirlonderdelen. Eerst liet zij in de categorie junior beginner haar super-x-strutroutine zien. Ze wist hiermee 66,5 punten te scoren. Goed voor de gouden medaille. Een zilveren medaille was er voor haar deelname aan het onderdeel 1-batontwirling in de categorie junior beginner. Ze behaalde daarvoor 67,0 punten.

Van Oranje deden er drie duo’s aan het concours mee. Irene en Mirthe Walinga kwamen samen uit in de categorie jeugd 2 sectie A. Het was de eerste keer dat de zusjes samen aan een concours deelnamen. Op muziek van Nick & Simon hadden ze een mooie show ingestudeerd. Hun optreden werd beloond met een score van 73,90. Hiermee vielen ze net buiten de prijzen. Een podiumplaats was er wel voor het duo Esmee Tolsma en Bo Veltman. Zij wisten met hun show in de categorie junior basis sectie A 79,35 punten te behalen. Dit was ruimschoots voldoende voor de bronzen medaille. Het duo Rianna van der Goot en Yvonne Roskam kwam uit in de categorie senior basis sectie A. Met 77,95 punten werden zij vijfde in hun categorie. Daarnaast waren er twee kwartetten van Oranje. Beide kwartetten kwamen uit in de categorie jeugd 1 sectie A. Alle acht deden ze voor het eerst mee aan een solistenconcours. Ze waren dan ook behoorlijk zenuwachtig. Ondanks de zenuwen gingen beide shows erg goed. Met een score van 68,0 punten wist het kwartet van Lydia Hoitinga, Yara Hussein, Esther van der Veer en Marleen van der Veer de zilveren medaille te pakken. De eerste plaats met bijbehorende gouden medaille was voor het kwartet Rianne Sieperda, Sandra Postma, Aukje Abma en Anna Wiersma. Zij behaalden 70,4 punten.

Aan het eind van het concours waren de negen deelnemende pelotons aan de beurt. Van Oranje deden het B- en het A-peloton mee. Voor beide groepen was het de laatste keer dat zij de show opvoerden. Dat de majorettes deze laatste keer de show met nog meer verve brachten dan de vorige keren, bleek wel uit het resultaat.  De B-majorettes werden in de categorie jeugd 2 basis sectie A met een score van 80,03 punten tweede. De A-majorettes eindigden in de categorie senior basis sectie A hoogst. Hun score van 80,13 punten was ruimschoots voldoende voor de eerste plaats. Beide groepen hebben dit seizoen nog niet eerder zo hoog gescoord.

Zowel de solisten en de pelotons als instructrice Corina Coster toonden zich na afloop van het concours zeer tevreden over de behaalde resultaten. Een aantal solisten en het selectieteam zullen op 16 oktober nog deelnemen aan het concours in Den Helder. De andere solisten zullen het winterseizoen gebruiken om verder te trainen op hun shows of om nieuwe shows in te studeren. Voor de pelotons van Oranje start deze week het nieuwe seizoen. Niet alleen de A- en B-majorettes zullen met een nieuwe show beginnen, maar ook het C-peloton zal aan de slag gaan met een nieuwe show, zodat ook zij komend seizoen aan de concoursen kunnen deelnemen. De leden van de opleidingsgroep zijn inmiddels onder leiding van Rianna van der Goot en Lyanna Oostra begonnen met het leren van de basistechnieken.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORANJE-MAJORETTES NAAR CONCOURS CREIL

Creil – Op zaterdag 11 september werd door de CBSD een majorette- en twirlconcours georganiseerd in Creil. Ruim 150 deelnemers hadden zich ingeschreven voor dit concours, waaronder drie majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward. De optredens werden beoordeeld door de jury, die werd gevormd door Michelle v.d. Velden en Marie-Christine Nooijen.

Omdat Lyanna Oostra op deze dag als één van de eersten aan de beurt was, vertrok zij met Rianna van der Goot en Kim Deelstra ’s ochtends al vroeg richting Creil. Lyanna kwam uit op twee onderdelen. Het eerste onderdeel was twirling 1 baton. Bij twirling 1 baton moet de deelnemer zo snel en vloeiend mogelijk twirlen zonder de baton te laten stoppen en met zo moeilijk mogelijke tricks. Voor Lyanna was dit de eerste keer dat zij aan dit onderdeel meedeed. Dat dit onderdeel haar ligt, bleek wel uit de uitslag. Zij behaalde meteen een tweede plaats in de categorie junior beginner en was met een score van 68,1 slechts twee punten verwijderd van een promotie!

Daarnaast kwam Lyanna uit op het onderdeel super-x-strut junior beginner. Bij dit onderdeel worden geen moeilijke batontricks uitgevoerd. Het gaat hierbij juist om de dans waarbij lenigheid en controle over het lichaam van groot belang zijn. Lyanna wist met haar optreden moeiteloos de concurrentie te verslaan. Haar score van 67,2 punten was ruimschoots voldoende voor de eerste plaats.

Rianna en Kim deden beiden als solist mee aan de majorettewedstrijden. Anders dan bij de twirlonderdelen kiezen de deelnemers bij de majorettewedstrijden hun eigen muziek uit. Die muziek moet zo goed mogelijk worden uitgebeeld door middel van dans, gezichtsexpressie en batontechnieken. Rianna en Kim hadden beiden een nieuwe show, waarvoor zij in de afgelopen maanden hard hebben getraind. Kim kwam met haar show op het nummer Here by me van de band 3 Doors Down uit in de categorie sectie A junior beginner. Na afloop was zij niet helemaal tevreden over haar optreden, maar met een score van 76,1 punten had zij toch een goed resultaat behaald. Rianna had haar show gemaakt op het nummer It’s all coming back to me now van Celine Dion. Zij kwam daarmee uit in de categorie sectie A senior beginner. Met deze eerste uitvoering van haar show wist ze meteen al een score van 76,3 punten te behalen. Ook voor haar een prima resultaat dus.

Aan de hand van de jurycommentaren zullen Rianna, Lyanna en Kim de komende weken doorgaan met trainen. Op 2 oktober zullen zij hun shows opnieuw aan de jury laten zien tijdens het concours in Bolsward dat muziekvereniging Oranje dan samen met de CBMF zal organiseren. Aan dat concours zullen nog meer solisten van deze vereniging deelnemen. Daarnaast zullen ook het A- en B-peloton van Oranje hun show opvoeren. Zij doen echter op 25 september eerst nog mee aan het concours in Kampen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DRUK WEEKEND VOOR CMV ORANJE

Bolsward/Wommels/Dokkum – Muziekvereniging Oranje heeft een druk weekend achter de rug. Op vrijdagavond 18 juni werd er voor de eerste keer een presentatieavond gehouden. Op deze avond konden de slagwerkleerlingen en de jeugdmajorettes zich presenteren aan hun ouders en andere belangstellenden. De presentatieavond werd gehouden in het verenigingsgebouw. Het publiek vulde een groot deel van de zaal. De opleidingsgroep, die bestaat uit de jongste majorettes, opende de avond. Zij lieten zien hoe ze tijdens de lessen oefenen voor de dans- en batontechnieken. Daarna konden de toeschouwers luisteren naar de slagwerkleerlingen die het afgelopen jaar met de lessen zijn begonnen. Vervolgens lieten achtereenvolgens de C-majorettes en de wat oudere slagwerkleerlingen zien dat zij al moeilijkere technieken beheersen. De opleidingsgroep en de C-majorettes hadden onder leiding van Corina Coster speciaal voor deze avond een show met pompons ingestudeerd. Het publiek genoot van de uitvoering daarvan. Onder leiding van Bert Oostra sloten de slagwerkleerlingen de avond af met een gezamenlijk nummer, waarna alle deelnemers nog een groot applaus in ontvangst namen.

Op zaterdag 19 juni vertrokken de malletband en de A-majorettes ’s ochtends vroeg naar Wommels, waar zij deelnamen aan de optocht. Korte tijd later vertrokken de B-majorettes naar Dokkum. Daar werd in sporthal De Trimmer een drumaconcours gehouden. De organisatie daarvan was in handen van de CBMF in samenwerking met muziekvereniging Oranje Dokkum. De majorettes werden beoordeeld door de dames A. Hees-Kuster en E. Ranzijn. Na het vorige concours hebben de B-majorettes hun show aangepast en deze aangepaste versie lieten zij aan de jury zien. Hoewel de show erg goed ging, bleek dit helaas niet uit de punten. Bij de prijsuitreiking kregen de B-majorettes te horen dat zij 70,89 punten hadden gescoord.

Na het optreden in Wommels reden de malletband en de A-majorettes meteen door naar Dokkum. Ook zij deden aan dit concours mee. De A-majorettes hadden maar weinig tijd om zich na aankomst in de sporthal klaar te maken voor hun optreden. Desondanks lieten zij een wervelende show zien op de muziek van de musical Dirty Dancing. De show werd, na aftrek van 2,2 strafpunten voor drops, beloond met 78,05 punten.

Na de lunchpauze werd het concours verplaatst naar het naast de sporthal gelegen voetbalveld. Daar werden de onderdelen mars en show voor de drumbands gehouden. De malletband en de A-majorettes lieten allereerst hun marsvaardigheid aan de jury zien. De jury voor dit onderdeel bestond uit de heren S. Westra, R. Böhmer en W. Laseroms. Het was al een aantal jaren geleden dat de malletband aan dit onderdeel meedeed op een concours. Er was dan ook hard gerepeteerd op het perfect lopen van de Engelse countermarch, de Amerikaanse countermarch en de bochten links- en rechtsom. Ondanks, of misschien wel dankzij, de spanning ging het erg goed. Onder leiding van tambour-maître Franke Dijkstra en hoofdmajorette Rianna van der Goot legden de malletbandleden en de A-majorettes het verplichte parcours af. Dit optreden was goed voor een score van 77,67 punten.

Het laatste optreden van de dag werd ook door de malletband en A-majorettes van Oranje verzorgd. Sinds het seizoen 2008-2009 hebben de malletband en de A-majorettes een gezamenlijke show die zij tijdens taptoes kunnen opvoeren. Na de vele repetities vonden zij het tijd worden om de jury de show te laten beoordelen. Daarom deden zij aan het onderdeel show mee. De jury voor dit onderdeel werd gevormd door de heren E. Beems, R. Balfoort, W. Laseroms en J. Roeper en mevrouw A. Hees-Kuster. Hoewel het de eerste keer was dat de show door een jury werd beoordeeld, waardoor de spanningen hoog opliepen, hebben de malletbandleden en A-majorettes de show nog nooit zo goed gedraaid. Omdat Oranje als festivaldeelnemer deelnam, werd de show niet op punten gewaardeerd. Oranje heeft wel een kritisch verslag van de jury gekregen, aan de hand waarvan zij hun show verder kunnen verbeteren.

De prijsuitreiking werd op het veld gehouden. Een regenbui dreigde, maar gelukkig bleef het droog. Toen de prijsuitreiking was afgerond en de tambour-maîtres en hoofdmajorettes terugkeerden naar hun bands en pelotons barstte de regen los. Alle muzikanten en majorettes haastten zich dan ook terug naar de sporthal. Rond half vijf kon iedereen vermoeid, maar tevreden de reis naar Bolsward aanvaarden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PRESENTATIEAVOND LEERLINGEN ORANJE BOLSWARD

Bolsward – Nog maar een paar weken te gaan voordat de zomervakantie begint. De fanfare, malletband en A- en B-majorettes van muziekvereniging Oranje hebben al weer een groot aantal optredens en concoursen achter de rug en er zal nog een aantal volgen. De slagwerkleerlingen, de C-majorettes en de majorettes van de opleidingsgroep van Oranje hebben echter het afgelopen jaar ook hard geoefend om veel technieken onder de knie te krijgen. Zij willen dan ook graag aan het publiek laten zien wat zij het afgelopen jaar hebben geleerd. Dit doen ze tijdens de presentatieavond op vrijdag 19 juni in het verenigingsgebouw aan de Kleine Dijlakker 41.

De slagwerkleerlingen zullen onder leiding van Bert Oostra diverse muziekstukken ten gehore brengen. Daarin zitten de verschillende technieken verwerkt waarop zij het afgelopen jaar hebben geoefend. Het publiek zal zien dat er heel wat geleerd moet worden, voordat de leerlingen volledig met de malletband kunnen meespelen. Maar ze oefenen er hard voor en zijn dan ook al een heel eind op weg.

Zowel de C-majorettes als de majorettes van de opleidingsgroep hebben tijdens de trainingen onder leiding van Corina Coster speciaal voor deze avond een show ingestudeerd. Die shows zullen ze aan het publiek laten zien. Daarnaast zullen ze ook diverse baton- en danstechnieken laten zien, zodat het publiek kan zien waar de majorettes gedurende het seizoen mee bezig zijn geweest.

Een ieder die nieuwsgierig is naar wat de leerlingen van Oranje zoal doen tijdens de repetities en hoe ver zij in het afgelopen jaar weer zijn gevorderd, is van harte welkom om hun prestaties tijdens de presentatieavond te bewonderen. De avond begint om 19:00 uur in de benedenzaal van het verenigingsgebouw.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

C.M.V. ORANJE BEHAALT PRIMA RESULTAAT OP SCHIERMONNIKOOG

De fanfare van C.M.V. Oranje heeft zaterdag 5 juni een prima resultaat behaald op het muziek en zang festival op het door zon overgoten Schiermonnikoog. Het door de gezamenlijke muziek bonden georganiseerde festival was tot op de laatste minuut volgeboekt. Aan het festival gedeelte voor de  hafabra.  namen 27 orkesten deel. Oranje was als nummer 22 aan de beurt. De fanfare, onder leiding van dirigent Martijn Veenstra,  gaf een zeer enthousiaste uitvoering van de compositie “Sequensen” van componist Jan de Haan. De jury beoordeelde de uitvoering met 83 punten. Dit betekende een ruime eerste prijs. Van de 4 orkesten die deelnamen in de derde divisie eindige Oranje als tweede. De fanfare leden en dirigent waren erg content met het behaalde resultaat. Het festival op Schiermonnikoog was voor de fanfare weer een eerste opstap in de wereld van de concoursen.  Graag willen de leden deze trend doorzetten. Er is inmiddels opgave gedaan voor het bondconcours op 6 november in de “Lawei” in Drachten. Ook wil de fanfare zich aan het einde van het seizoen nog een keer aan het publiek presenteren. Op maandag 28 juni houdt de fanfare in haar eigen kapel een soort “dank je wel concert” voor donateurs en andere belangstellenden. Tijdens dit concert  zal er ook ruim aandacht zijn voor de jongeren van de succesvolle blaasopleiding en is het trombone kwartet  “Slideunit”uitgenodigd.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MEDAILLES VOOR MAJORETTES ORANJE BOLSWARD

 

Creil - Op zaterdag 22 mei nam het selectieteam van muziekvereniging Oranje Bolsward deel aan het solistenconcours voor majorettes en twirlers dat in de Toernooihal in Creil werd georganiseerd. De organisatie van het concours was in handen van majorettevereniging Diana Tollebeek onder auspiciën van de CBSD. De juryleden op deze dag waren Susanne Rovers en Ellen Ranzijn. Het concours begon 's ochtends om 9:00 uur en 148 optredens later begon om 16:30 uur de prijsuitreiking.

 

Van Oranje deed niet alleen het selectieteam mee. Lyanna Oostra mocht als eerste Oranje-majorette haar show aan de jury presenteren. Zij deed mee aan het onderdeel super-x-strut in de categorie junior beginner. Bij dit twirlonderdeel is lenigheid en lichaamsbeheersing van groot belang. Lyanna wist 66,6 punten te scoren. Daarmee was de gouden medaille op dit onderdeel voor haar. Rianna van der Goot en Yvonne Roskam kwamen als duo uit in de categorie Senior Basis sectie A.  Zij hadden aan de hand van het jurycommentaar van het vorige concours hun show aangepast. Dit pakte erg goed uit. Hun optreden werd beloond met een score van 80,15 punten. Zij wisten hiermee het grootste deel van de concurrentie achter zich te laten. Slechts één ander duo scoorde meer punten. Ook het selectieteam behaalde 80,15 punten. Hun show draaide erg goed en zowel de leden als instructrice Corina Coster waren na afloop zeer tevreden. Dat dit terecht was, bleek uit het feit dat de leden de medailles voor de eerste plaats kregen omgehangen.

 

Voor het selectieteam en de solisten was dit al weer het laatste concours voor de zomervakantie. Na de zomervakantie staat er nog een groot aantal concoursen op het programma, waaronder het concours in oktober in Bolsward. De A- en B-majorettes en de malletband zullen voor de vakantie hun shows nog een keer door de jury laten beoordelen en wel op het drumaconcours op 19 juni in Dokkum.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NAAR CONCOURS EMMELOORD

Emmeloord - Op zaterdag 15 mei werd in de Bosbadhal in Emmeloord een concours voor majoretteteams en -pelotons gehouden. Het concours werd georganiseerd door de CBSD in samenwerking met majorette- en twirlvereniging Terra Nova Noordoostpolder. De A- en B-majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward namen deel aan dit concours. Voor beide pelotons was dit het eerste concours van het seizoen.

Het concours begon op de ochtend met de teams. Na de prijsuitreiking en de pauze begon rond half twee de wedstrijd voor de pelotons (groepen met 10 of meer leden). In totaal lieten 21 pelotons hun show aan de jury zien. De juryleden op lane 1 waren Karin de Jong en Michelle v.d. Velden. Op lane 2 werden de pelotons door juryleden Marie-Christine Nooijen en Anke Moelands beoordeeld. In de loop van de middag werden de deelnemers en het publiek opgeschrikt door het afgaan van het brandalarm in de sporthal. De wedstrijd werd tijdelijk stilgelegd. Gelukkig bleek het loos alarm te zijn: een van de majorettes had per ongeluk met haar baton het glaasje van een brandalarm kapot geslagen.

De B-majorettes kwamen uit in de categorie Jeugd 2 Basis sectie A. Ze draaiden de show erg goed en met slechts acht drops (het laten vallen van de baton) waren de leden en instructrice Corina Coster dan ook zeer tevreden over het optreden. Helaas vond dit niet zijn weergave in de beoordeling van de jury: met 74,72 punten behaalden de B-majorettes een zesde plaats. Voor het A-peloton was er een derde plaats met 77,23 punten. Zij kwamen uit in de categorie Senior Basis sectie A. Hun show op muziek van de musical Dirty Dancing zag er uitstekend uit. De leden straalden enthousiasme uit en de expressielessen, die zij in de afgelopen weken van Meiny Bakker hebben gehad, wierpen hun vruchten af. Instructrice Corina Coster was dan ook zeer te spreken over het optreden.

Het volgende concours voor de pelotons staat gepland op 19 juni in Dokkum. Ook de malletband van muziekvereniging Oranje zal aan dat concours deelnemen. Het selectieteam en een aantal solisten komen op 22 mei weer in actie tijdens het concours in Creil.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE GESLAAGD VOOR FASE 1

Bolsward – Op zaterdag 20 maart werd in de gymzaal van de Sint Maartenschool een examen voor het majorettediploma Fase 1 afgenomen. Dit examen volgde op de cursus Fase 1 die sinds september 2009 aan elf majorettes werd gegeven. Van muziekvereniging Oranje hebben Cindy van der Schaaf,  Claudia Deelstra, Danie Veltman, Emma van der Werf, Lisa Ketelaar en Rebecca Frikken aan de cursus en het examen deelgenomen. Kimberley van der Schaaf was ook aan de cursus begonnen, maar moest helaas afhaken vanwege een blessure. Naast de majorettes van Oranje deden twee cursisten van muziekvereniging CMH Menaldum en drie cursisten van muziekvereniging De Woudklank Grootegast aan de cursus en het examen mee. Instructrice van de cursus was Corina Coster. Het examen werd afgenomen door Martha Ploegstra.

Net als voor muzikanten is er ook een opleidingsplan voor majorettes en twirlers. Zoals de muzikanten de diploma’s A tot en met D kunnen halen, kunnen de majorettes diploma’s voor Fase 1 tot en met 5 halen. Tijdens de opleidingen voor die diploma’s wordt aandacht besteed aan dans en batontechnieken. Voor Fase 1 wordt de cursisten in het kader van het vak dans diverse ballettechnieken aangeleerd. Daarnaast moeten de cursisten op het examen een Balkandans en een stuk streetdance aan de examinatrice laten zien. Voor het vak batontechnieken moeten de cursisten een groot aantal batontechnieken onder de knie zien te krijgen. Verder leren ze zes dans-batoncombinaties die ze op het examen moeten opvoeren.

De cursisten hebben zowel tijdens de cursusdagen, die een keer per twee weken op zaterdag werden gehouden, als thuis hard getraind om zich alle dans- en batontechnieken eigen te maken. Het examen begon voor de majorettes van Oranje met het onderdeel dans, gevolgd door het vak batontechnieken. Daarna werd een korte pauze gehouden, waarna de overige cursisten zich bij de Oranje-majorettes voegden. De cursisten lieten tezamen de Balkandans en de streetdance aan de examinatrice zien. ’s Middags was het de beurt aan de cursisten uit Menaldum en Grootegast om de examinatrice ervan te overtuigen dat zij de dans- en batontechnieken beheersen.

Hoewel de meeste cursisten erg gespannen waren voor het examen, wisten ze de zenuwen onder controle te houden. De examinatrice was erg te spreken over de houding van de cursisten en de uitvoering van de dans- en batontechnieken. Zij sprak verder lovende woorden over de uitstraling en presentatie van de Oranje-majorettes. Na afloop van het examen werden de Oranje-majorettes en de andere cursisten dan ook hun diploma’s voor Fase 1 overhandigd. Na de zomervakantie zal de cursus Fase 2 starten. Een aantal cursisten heeft al aangegeven ook deze cursus te willen gaan volgen.

Op de foto van links naar rechts: Claudia Deelstra, examinatrice Martha Ploegstra,

Emma van der Werf, Rebecca Frikken, Danie Veltman, Lisa Ketelaar,

Cindy van der Schaaf en instructrice Corina Coster.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GESLAAG DONATEURSCONCERT CMV ORANJE

Bolsward – Cmv Oranje organiseerde zaterdag 13 februari haar jaarlijkse donateursconcert in sporthal "de Middelzee". Ondanks concurrentie van andere evenementen waren er ongeveer 400 bezoekers. Alle geledingen van de vereniging kwamen aan bod, zodat het een gevarieerde avond werd.

Na de gezamenlijke openingouverture "Fafnare for a Festival" opende de voorzitter het concert. Hij memoreerde over gebeurtenissen van het afgelopen jaar en sprak zijn zorg uit over het aantal leden en de werving van nieuwe leden bij voornamelijk de fanfare. Hierna nam presentatrice Alie van der Schaaf de microfoon over en kon de avond beginnen. De Malletband beet het spits af met "Marcia Ostinato"gevolgd door de C-majorettes. Zij gaven een show op muziek van Nick & Simon. De fanfare begon met een stevige mars "On Wings of Liberty" gevolgd door "Shine as the Light".

Na de show van de B-majorettes op muziek van The Wiz op choreografie van instructrice Corina Coster worden Youanda Meek en Lyanna Oostra naar voren gehaald. Zij werden gefeliciteerd met hun resultaten op de Nederlandse twirl-kampioenschappen in Amsterdam en Almere. Voor een volle zaal en in de schijnwerpers mochten de blaasleerlingen, die in september begonnen zijn, laten horen wat ze hadden geleerd. Vol overtuiging bliezen ze hun stukje "Hall het doek maar op", onder leiding van dirigent Martijn Veenstra. Een felicitatie waard dit optreden. Vervolgens liet het gezamenlijk jeugdkorps van Excelsior Schraard en Oranje Bolsward horen hoe het klinkt wanneer je al wat langer les hebt. Onder leiding van Fenny Haagsma speelde het jeugdkorps onder andere "Heal the World" van Michael Jackson. Dat dit bij de jeugd in de smaak viel was te horen in deze voortreffelijke uitvoering.

 

Na de pauze waren de slagwerkleerlingen aan de beurt. Ber Oostra geeft al een paar jaar les aan deze groep met veelal eigen composities. Het optreden was zeer verzorgd, complimenten. De Malletband liet zien waar ze zoal in de zomer op gerepeteerd hebben. De 16 minuten durende show op choreografie van Peter Dijkstra en Corina Coster werd schitterend uitgevoerd. De show is zeer afwisselend in zowel muziekkeus tempi en spektakel. De fanfare startte een klassiek blok namelijk met "Light as Air". In dit nummer gaat het "Air on a G-string" van J.S. Bach moeiteloos over in "A whiter shade of Pale" van de popgroep Procol Harum. En met het derde deel van G.F. Händel.

De A-majorettes lieten hun nieuwe show zien op de muziek van "Dirty Dancing". Met deze show hopen ze het komende jaar hoge ogen te gooien op concoursen en festivals. Het concert werd afgesloten met het laatste thema namelijk Aarde. Dit door het nummer "Earthsong" van Michael Jackson te spelen met een show van de majorettes. Met het finale nummer "Conga" werd het concert afgesloten.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORANJE-MAJORETTES NEMEN DEEL AAN NK TWIRL 2010

Amsterdam – Op zaterdag 16 en zondag 17 januari vonden in de Sporthallen Zuid in Amsterdam de Nederlandse kampioenschappen twirl plaats. De organisatie was in handen van de National Baton Twirling Association Nederland (NBTA-NL). In het afgelopen seizoen hebben Youanda Meek en Lyanna Oostra, beiden als majorette actief bij muziekvereniging Oranje, tijdens de concoursen zulke goede resultaten behaald, dat zij zich hebben geplaatst voor deze kampioenschappen.

Alle onderdelen van de twirlsport kwamen tijdens dit weekend aan bod en omdat dit een zeer groot aantal is, was het noodzakelijk het NK op twee dagen te houden. Voor een aantal onderdelen hadden op 6 en 13 december 2009 al voorrondes plaatsgevonden. Zowel op zaterdag als op zondag werd het juryteam gevormd door Michelle van den Berg, Angelique Hees, Gerben van Helden, Dion Hoppenbrouwer, Joyce Jansen, Karin de Jong, Marion Ketelaars, Susanne Rovers, Rita Schrooten en Marij Voets. De solisten en duo's werden beoordeeld door een tweetal juryleden. De small teams en de large teams werden door drie juryleden beoordeeld. Degenen die in de top 3 van de kampioensklassen eindigden, mogen voor Nederland deelnemen aan de Europese Kampioenschappen twirl.

Youanda mocht zich op zaterdag voor de jury presenteren. Voor haar was het de eerste keer dat zij aan een kampioenschap mocht deelnemen. Zij deed mee aan het onderdeel basic strut en kwam uit in de leeftijdscategorie juvenile. Er was een groot aantal deelnemers in deze categorie. Youanda had voorafgaande aan het NK hard getraind en dat was te zien. Helaas viel ze met haar optreden buiten de prijzen, maar met een score van 7 punten heeft ze een zeer goed resultaat behaald.

Op zondag was de beurt aan Lyanna. Zij heeft in het afgelopen seizoen voor het eerst op de concoursen deelgenomen aan het onderdeel super-x-strut. Bij dit onderdeel is lenigheid en lichaamsbeheersing erg belangrijk. Dat Lyanna daarover beschikt, bleek wel uit het feit dat zij zich meteen in haar eerste seizoen wist te plaatsen voor het NK twirl. Ze kwam uit in de leeftijdscategorie junior runner-up. Ook Lyanna heeft in de afgelopen tijd nog extra hard getraind om haar show te perfectioneren en dat is gelukt. Met een score van 65,85 punten eindigde ze als vierde in haar categorie.

Voor Youanda en Lyanna zit het seizoen er nu op. Zij kunnen zich nu weer voorbereiden op het nieuwe seizoen. Ook de majorettepelotons van Oranje zijn hard aan het trainen om hun nieuwe shows voor de komende concoursen in te studeren. Deze shows zullen zij tijdens de jaarlijkse uitvoering van Oranje op 13 februari voor het eerst aan het publiek laten zien.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LYANNA OOSTRA DERDE OP NEDERLANDS KAMPIOENSCHAP MAJORETTE

Almere – Op zaterdag 12 december jl. werd in het in 2007 geopende Topsportcentrum in Almere het NK majorette gehouden. Hier mocht de top van de majorettesolisten strijden voor de titel Nederlands Kampioen. Om mee te mogen doen aan dit kampioenschap moesten de majorettes gedurende het afgelopen seizoen op de concoursen minimaal 82 punten halen, waarna vervolgens alleen de top 6 van elke categorie werd uitgenodigd voor het NK. Lyanna Oostra, die als majorette actief is bij Oranje Bolsward, wist zich met overtuiging hiervoor te plaatsen door in het afgelopen seizoen met 85,05 punten te promoveren naar de junior top klasse. Tijdens het NK kwam ze uit in de categorie waarin zij die punten had gehaald, namelijk de junior midden klasse.

Het juryteam voor deze dag werd gevormd door Dion Hoppenbrouwer, Marij Voets, Marion Ketelaars, Marie-Christine Nooijen, Susanne Roovers en Nicole Bredewold. Voor de juryleden was het een zeer zware dag. Niet alleen omdat het een erg lange dag was, maar ook omdat de deelnemende majorettes zeer aan elkaar gewaagd waren. De majorettes kwamen uit alle delen van Nederland. Naast Lyanna had nog een aantal Friese majorettes zich weten te plaatsen.

Na een seizoen van hard trainen had Lyanna de afgelopen weken nog genoeg energie om er tijdens de trainingen nog een schepje boven op te doen om zo goed mogelijk voorbereid voor de jury te verschijnen. Nadat al veel deelnemers haar waren voorgegaan, was het even voor vier uur ’s middags aan Lyanna om haar show op muziek van de film Hercules voor de jury en het publiek te presenteren. De enorme hal, waarin ruim 3000 toeschouwers plaats kunnen nemen, droeg zeker bij aan de zenuwen. Het harde trainen resulteerde echter met slechts één drop in een bijna perfecte show. Haar presentatie, lichaamshouding en technische uitvoering van de batontechnieken waren erg goed en Lyanna was dan ook zeer tevreden over haar optreden.

Vervolgens begon het lange wachten op de uitslag. Het was al acht uur geweest voordat met de prijsuitreiking kon worden begonnen. Maar dit wachten was zeker de moeite waard. Lyanna kreeg van de strenge jury een uitstekende beoordeling van 82,3 punten. Dit was ruim voldoende voor de derde plaats op dit Nederlands Kampioenschap! Met de bronzen medaille om haar hals en een zeer tevreden gevoel werd laat op de avond de terugreis naar Bolsward aanvaard.

Aan het harde trainen is hiermee echter nog geen einde gekomen. Op 16 en 17 januari 2010 wordt het NK twirl in Amsterdam gehouden. Ook voor dat kampioenschap wist Lyanna zich te plaatsen en wel voor het onderdeel super-x-strut junior beginner. Daarnaast heeft ook Youanda Meek het afgelopen seizoen hoog genoeg gescoord om op het onderdeel basic strut aan het NK twirl te mogen deelnemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEDAILLES EN BEKERS VOOR MAJORETTES ORANJE

Sneek - Op zaterdag 10 oktober werd in de sporthal Schuttersveld in Sneek een majorette- en twirlsolistenconcours gehouden. Aan dit concours deden een aantal solisten, het A- en B-peloton en het selectieteam van muziekvereniging Oranje mee. De organisatie van het concours was in handen van de CBMF in samenwerking met Oranje. Het juryteam werd gevormd door de dames Ketelaars en Van Kempen. Mede dankzij de hulp van vele leden van Oranje verliep de dag vlot en kon zelfs eerder dan gepland met de prijsuitreiking worden begonnen.

Aan het onderdeel basic strut, waarbij de majorettes zo netjes mogelijk moeten marcheren, deden Mirthe Walinga, Yara Hussein, Irene Walinga, Claudia Deelstra en Rebecca Frikken mee. Mirthe en Yara kwamen uit in de leeftijdscategorie peewee en behaalden respectievelijk een 8,0 en een 7,2. Irene behaalde in de categorie juvenile een 8,0. Claudia en Rebecca behaalden respectievelijk een 8,3 en een 8,2 in de categorie preteen.

Irene Walinga liet ook haar nieuwe soloshow aan de jury zien. Zij kwam uit in jeugd 2 sectie A. Het ging al erg goed voor de eerste keer en haar optreden werd dan ook beloond met 70,45 punten. Claudia Deelstra en Rebecca Frikken deden als duo mee in jeugd 3 basis sectie A. Met 74,05 punten grepen ze net naast de medailles. Medailles waren er wel voor Lyanna Oostra. Zij voerde tweemaal een soloshow op. Met haar majorettesolo kwam zij, na haar promotie in het voorjaar, uit in de hoogste klasse voor de junioren. Dat zij in die klasse thuishoort, bleek wel uit de beoordeling van de jury. Zij behaalde een score van 79,9 punten, wat een tweede plaats inhield. Daarnaast deed zij mee aan het twirlonderdeel super-x-strut in de leeftijdscategorie junior. Bij dit onderdeel zijn lenigheid, sierlijkheid, dansvaardigheid en lichaamsbeheersing erg belangrijk. De jury vond dat Lyanna hierover voldoende beschikt en waardeerde haar show met 67,6 punten. Hiermee wist ze niet alleen de gouden medaille te pakken, maar behaalde ze ook genoeg punten voor plaatsing voor de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap twirl in december.

Het selectieteam van Oranje deed als ensemble mee in de categorie senior midden sectie A. De uitvoering van de show leverde de dames van team een gouden medaille op. Zij behaalden 77,25 punten. Een beker voor de eerste plaats was er voor de majorettes van het B-peloton. Zij kwamen uit in jeugd 2 basis sectie A en hun show werd gewaardeerd met 72,55 punten. De majorettes van het A-peloton behaalden in de klasse senior basis sectie A met een ruime voorsprong op hun tegenstanders de hoogste punten (79,43 punten), zodat ook zij de beker voor de eerste plaats mee naar huis mochten nemen.

Voor de pelotons en het team van Oranje was dit het laatste concours van het seizoen. Inmiddels zijn ze al weer nieuwe shows aan het instuderen. Tijdens de jaarlijkse uitvoering van Oranje in februari zullen ze de shows voor het eerst aan het publiek laten zien en daarna zullen ze tijdens verschillende concoursen hun shows door de jury laten beoordelen. Ook de solisten gebruiken het winterseizoen om nieuwe shows te maken of hun shows te perfectioneren. Voor Lyanna Oostra is het seizoen nog niet voorbij. Zij zal op 17 oktober nog aan het solistenconcours in Coevorden deelnemen en daarna zal ze in december zowel met haar majoretteshow als haar super-x-strut show deelnemen aan de voorrondes voor de Nederlandse Kampioenschappen majorette en twirl.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ORANJE-MAJORETTES NAAR SOLISTENCONCOURS IN SNEEK

Sneek - Op zaterdag 26 september heeft een aantal majorettes van muziekvereniging Oranje deelgenomen aan het twirl-majorettesolistenconcours in sporthal Het Schuttersveld in Sneek. Het concours werd georganiseerd door de KNFM in samenwerking met de E.M.M.A.-hoeve. In totaal waren er 175 optreden en er werd gewerkt op drie verschillende lanes. Het juryteam bestond uit Nataschja Schreuder, Dion Hoppenbrouwer en Ellen Ranzijn.

Claudia Deelstra en Rebecca Frikken hadden voor dit concours samen weer een nieuwe show ingestudeerd op muziek van High School Musical. Zij kwamen uit in Jeugd 3 sectie A basisklasse en behaalden daarin 73,45 punten. Beiden deden ook mee aan het onderdeel basic strut. Rebecca werd in de preteenklasse 2e met een 7,0 en Claudia behaalde een eerste prijs met een 7,5.

Ook Lyanna Oostra trad voor de jury op als soliste. Op het vorige concours promoveerde zij naar de junior topklasse. Zij kwam in Sneek voor het eerst uit in deze hoogste klasse. Daarom was er ook door haar een nieuwe show ingestudeerd. Haar optreden werd gewaardeerd met 75,7 punten, waarmee de eerste plaats in deze klasse voor haar was. Daarnaast deed zij mee aan het onderdeel super-x-strut. Zij kwam uit in de junior beginner klasse en behaalde 66,0 punten. Daarmee had ze een voorsprong van bijna vijf punten op haar concurrente. De eerste prijs in deze klasse was dan ook voor Lyanna.

Tenslotte deed ook het Selectieteam van Oranje mee aan. Zij kwamen uit in de middenklasse senior sectie A. De uitvoering van hun show werd gewaardeerd met 80,7 punten. Het team behaalde daarmee de eerste prijs. Tweede in deze klasse werden de majorettes van Euphonia Wommels met 80,0 punten.

Op zaterdag 10 oktober zullen deze majorettes opnieuw meedoen aan een concours in Sneek. Dat concours zal worden georganiseerd door de CBMF in samenwerking met muziekvereniging Oranje. Dan zullen ook het A- en B-peloton van deze vereniging hun shows aan de jury presenteren.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPTREDENS SCHARNEGOUTUM EN SINT NICOLAASGA 2009

De eerste week van de maand september 2009 betekende een drukke periode voor de malletband en A-majorettes van Oranje Bolsward onder leiding van tamboermaître Franke Dijkstra en hoofdmajorette Rianne van der Goot.

Op woensdagavond 2 september begeleidde men voor de eerste maal de praalwagenoptocht in Scharnegoutum. De organisatie was in handen van de Oranjevereniging aldaar. Het aantal grote en kleine praalwagens bedroeg in totaal achttien. Na een lange periode van droog en goed zomerweer dreigde het weer juist deze week volgens de voorspellingen van minder allooi te zijn. Gelukkig bleef het deze avond droog. Wel was de temperatuur wat lager dan in de weken daarvoor. Aan het hoofd van de stoet marcheerde de malletband Harmonie uit Weidum met daarachter fanfare Excelsior uit Scharnegoutum. De publieke belangstelling was goed te noemen. Na afloop werden de muzikanten getracteerd op een consumptie op het terrein van supermarkt Poiesz.

Op donderdagochtend 3 september toog de malletband met A-majorettes naar Sint Nicolaasga. Hier begeleidde men voor de 32e maal de zeer bekende Allegorische Optocht. Als door een wonder bleef het ook hier droog, terwijl het bijvoorbeeld in het nabijgelegen Langweer even plensde van de regen. Het andere korps dat deze ochtend de optocht muzikaal begeleidde was net als vorig jaar showband Con Spirito uit Joure. De mensen uit de hoofdplaats van de gemeente Skarsterlân behaalden op zaterdag 5 september j.l. het Nederlands kampioenschap van de DCN (Drum Corps Nederland) in de A-Class in het stadion van FC Dordrecht. De jubilerende muziekvereniging Harmonie uit Sint Nicolaasga was deze keer gesetteld op een deelnemende praalwagen. Het plaatselijke korps vierde dit jaar exact haar eeuwfeest. Proficiat! De publieke belangstelling was zowel in de ochtend als de avond goed te noemen. In de avonduren werd de optocht herhaald. Ook toen bleef het als een wonder gelukkig droog. Naast Oranje waren de andere deelnemende korpsen: Con Spirito uit Joure, AMDG uit Kampen, Takostu uit Stiens (derde in de marsparade van WMC Kerkrade 2009 met een eerste prijs met lof) en de verse WMC-kampioen marsparade in hetzelfde Kerkrade, Advendo uit Sneek.

Aan het einde van de optocht begon het nu en dan te regenen. Daarom spoedde een ieder zich zo gauw als mogelijk naar sporthal Doniahal voor de gebruikelijke taptoe. Achtereenvolgens traden hier op: malletband Oranje Bolsward, AMDG Kampen en Advendo Sneek. De taptoe verliep goed. Wel was er volgens velen wat minder publiek. Dit was hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de buien na afloop van de optocht. Vanwege de krappe ruimte in de sporthal liet Advendo een groot gedeelte van de gewonnen marsparade in Kerkrade zien.

Op vrijdagavond 4 september vertrok de malletband met A-majorettes voor de tweede maal naar Scharnegoutum. De praalwagenoptocht werd in dezelfde samenstelling als op woensdag 2 september herhaald. Het aantal toeschouwers was ook deze avond behoorlijk. Als door een wonder bleef het hier bijna zo goed als droog. Even na de optocht regende het tot in de nacht pijpestelen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPTREDENS SNEEK, BROEREKERK, BLOEMKAMP, BARBEQUE, BAKHUIZEN, WOMMELS, INTOCHT HEAKENINGINNE EN GAASTMEER 2009

Op donderdagavond 11 juni begeleidde de Malletband met A-majorettes de intocht van de Avondwandelvierdaagse van de wijk Noorderhoek in Waterpoortstad Sneek. Ondanks buiig weer bleef het gelukkig droog. Tamboer-maître Franke Dijkstra en instructrice Corina Coster onderbraken noodgedwongen door dit optreden even hun huwelijksverblijf in Dwingeloo, waarvoor dank.

Op vrijdagavond 12 juni gaf fanfare Oranje onder leiding van dirigent Martijn Veenstra een gratis zomerconcert in de Broerekerk in Bolsward. Als gastsolist trad hierbij op Frans Aert Burghgraef op euphonium. Ook is hij bekend als dirigent van oud-Nederlands kampioen brassband, Soli Brass uit Leeuwarden. Ondanks het koude weer was de gerestaureerde kerk goed gevuld met publiek. Onder de toeschouwers werden veel oud-fanfareleden en oud-Oranje dirigent Gerrit Heeringa gesignaleerd.

Op zaterdagmiddag 13 juni trad de Malletband met A-majorettes op bij verpleeghuis  Bloemkamp. Hier werd voor het eerst de net ingestudeerde show voor publiek en patiënten van Bloemkamp uitgevoerd onder leiding van instructeur en oud-Pasveerlid Peter Dijkstra uit Leeuwarden. Franke en Corina bleven deze keer in Dwingeloo. Het weer was prima. Ondanks het slechte veld “liep” de show voor de eerste maal redelijk. Tijdens de terugmars door het centrum naar het verenigingsgebouw, bleken enige leden onvoldoende vocht tot zich te hebben genomen. Een volgende keer zal hieraan meer aandacht worden besteed. ’s Avonds vond de jaarlijkse barbeque plaats in het verenigingsgebouw. Ook het traditioneel ijsje halen bij lunchroom Miedema op de Appelmarkt ontbrak dit jaar niet op het programma, zij het dat dat deze keer voor de jonge leden wel erg laat was gepland. De jeugd ervoer dat niet als een probleem.

Op vrijdagavond 19 juni zette de Malletband met de A-majorettes de optocht in het Gaasterlandse Bakhuizen muzikale luister bij. Het was droog weer en gezellig druk. Fanfare Euphonia uit Bakhuizen liep met de drumband van Workum vooraan in de optocht. Later werd vernomen, dat op dezelfde avond het oud-majorette-peloton van 1980 in het verenigingsgebouw had gerepeteerd onder leiding van Alie van der Schaaf-Stellingwerf. Uit “betrouwbare bron” werd later vernomen, dat zich bij de dames wel vermoeidheidsverschijnselen hadden gemanifesteerd….

Op zaterdagmiddag en-avond 20 juni trad de Malletband met A-majorettes van Oranje op in Wommels bij de streetparade in het centrum en de taptoe op het kaatsveld. De andere deelnemers waren: Takostu Stiens (tweevoudig wereldkampioen marsparade Wereldmuziekconcours(WMC) Kerkrade in de Stardivision, nu deelnemer op 18 en 19 juli 2009 in de show en marsparade in de Championsdivision), het jeugdkorps van showband Urk, Scheepjeswol Harmonie uit Veenendaal, het North Frisian Drumcorps Dokkum (recent Nederlands kampioen ODSC in Assen, nu voor de tweede keer deelnemer marsparade WMC Kerkrade op 18 juli 2009 in de Stardivision, in 2005 een eerste prijs) en natuurlijk de eigen guards en malletband Euphonia uit de hoofdplaats van de gemeente Littenseradiel. Als dweilorkest in het voorprogramma en tijdens de pauze fungeerde de Woldkapel uit Marrum. Lady-speaker was Feikje Stapersma, die zich bij de aanvang van de taptoe presenteerde als bijrijder op een echte motorfiets. Het was goed en droog weer. De algehele opinie was, dat het eerste showoptreden van Oranje op een echte taptoe goed was verlopen. Rest te vermelden, dat het geplande drumaconours op dezelfde dag in Dokkum was afgelast door te weinig deelname van bands en bij de majorette-wedstrijden vanwege ziekte-/familieomstandigheden van een vrouwelijk jury-lid.

Op woensdagavond 24 juni vond de traditionele intocht van de Heakeninginne en haar twee hofdames plaats. Het weer was ideaal. Daarom was er veel publiek. De gehele muziekvereniging Oranje liep vooraan in de stoet. Zoals eerder gemeld, liep dit jaar het majorette-peloton van 1980 met hoofdmajorette Alie van der Schaaf-Stellingwerf mee. Het bracht het totaal aantal meelopende majorettes op ongeveer 55 dames. Het was een imposant gezicht. Ook moet hierbij worden vermeld, dat de oud-majorettes het uitstekend deden. Je kon zien, dat de dames “hun vroegere vak” nog niet waren “verleerd”. Een compliment is hier absoluut op zijn plaats. Ook kon je zien, dat de dames er zelf veel plezier in hadden. Dat bleek ook duidelijk uit de reacties van het publiek. Complimenten voor degene, die dit plan heeft opgestart. Bij het stadhuis speelde de fanfare van Oranje het Frysk Folksliet. Het publiek zong enthousiast mee. Ook showband Hollandia en Ladies Hardware waren present in de optocht, evenals natuurlijk de dansgroepen. Laatstgenoemden geven de intocht altijd een internationaal tintje.

Dit jaar was de fanfare van Oranje niet vertegenwoordigd bij de Night of the Heamiel op het Marktplein op vrijdagavond 26 juni j.l. Haar plaats werd ingenomen door een bigband.

Tenslotte vertrok de malletband met A-majorettes op vrijdagavond 3 juli naar Gaastmeer. Hier begeleidde men muzikaal de zgn. Rodeo-optocht vanuit de Lytse Gastmer naar het centrum van de Grutte Gastmer. Het werd door het aanwezige publiek - waaronder toeristen - erg op prijs gesteld. Het was het laatste optreden voor de vakantie. In verband met het broeierige weer was er voor de leden steeds vers water voorradig. Het werd “braaf” meegezeuld door een paar oud-leden, die daarmee “zijn of haar nut bewees”. Na een aangeboden consumptie in de feesttent toog men terug naar de auto’s, waarbij de stemming enigszins ballorig werd door de komende vakantieperiode. De vakantie zij de leden van harte gegund.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AVONDVIERDAAGSE, FIETSELFSTEDENTOCHT EN HUWELIJK FRANKE EN CORINA 2009

Bolsward - Op donderdagavond 28 mei vond de gebruikelijke intocht van de Avondwandelvierdaagse plaats. Malletband Oranje met majorettes en showband Hollandia begeleidden muzikaal deze intocht. De start was op het Broereplein. Hier werden de wandelaars verwelkomd door stadsorgel Omke Romke. Daarna toog het gezelschap via de Jongemastraat, Marktstraat, Dijkstraat en Skilwyk naar Plein 1455. De weergoden waren deze avond een ieder goed gezind.

Op Pinkstermaandagochtend 1 juni was er de start van de Rijwiel-, pardon Fietselfstedentocht. Een nieuwe naam… en een nieuwe voorzitter, n.l. Stephan Rekker als opvolger van Ane Norder. Laatstgenoemde ontving volledig verdiend op zondagmiddag 31 mei in de tent op Plein 1455 van burgemeester Vroegindeweij een onderscheiding als Lid in de Orde van Oranje.Nassau. Norder heeft 16 jaar de voorzittershamer gehanteerd. Daarnaast was hij jarenlang actief in het bedrijfskaatsencomité en bij voetbalvereniging Bolswardia. Ook bestuursleden van collega-elfstedenverenigingen als die van het schaatsen en het wandelen woonden deze feestelijke bijeenkomst bij. De eerste start om vijf uur in de ochtend vond plaats op een nieuwe locatie, n.l. voor het stadhuis. Dit voldeed prima. Deelnemende korpsen waren naast geheel Oranje stadgenoot showband Hollandia en Harmonie uit Weidum. Wat later in de ochtend werden de minirettes van Oranje aan het geheel toegevoegd. Als “gratis gastspelers” fungeerden deze ochtend de oud-leden Martijn Oostra (bekkens) en Robert Wolthuizen (grote trom). De laatste groep fietsers werd zoals gebruikelijk door Oranje en Harmonie gezamenlijk uitgeleide gedaan. Stadsorgel Omke Romke verhoogde de feestvreugde bij Ford-garage van der Werff. Commisaris der Koningin in Fryslân, de in Bolsward geboren John Jorritsma, verrichtte het eerste startschot op het bordes van het stadhuis. Uitgerekend op deze dag bleek hij dertig jaar met zijn Georgette gehuwd te zijn. Jorritsma toonde zich zeer enthousiast over het geheel en stempelde daarom enige tijd de kaarten af bij de eerste post op de Dijkstraat. Ook Rienk Wegener Sleeswijk, kamerheer van de Koningin in Fryslân, toonde zich enthousiast present in de oude Hanzestad. Tevens bracht hij met Jorritsma een bezoek aan het kantoor van het Fietselfstedenbestuur op het Marktplein. Het weer werkte dit jaar fantastisch mee. Een beetje harde wind vanuit het noordoosten. Een goede fietser moet dat kunnen “verwerken”, ook het laatste gedeelte met tegenwind van Stavoren naar de finish in Bolsward. In 2012 bestaat de Fietselfstedentocht exact honderd jaar. Oud-voorzitter Ane Norder werd alvast in het jubileumcomité benoemd, dan moet het goed komen…

Vrijdag 5 juni betekende een ware feestdag voor de Oranje-leden. Op deze gedenkwaardige dag traden Franke Dijkstra en Corina Coster in het huwelijk. Beiden leerden elkaar via Oranje kennen. Daarmee werd dit het elfde huwelijk binnen de gelederen van de muziekvereniging. Franke fungeert sinds dit jaar als tamboer-maître als opvolger van zijn vader Yeb en is enige jaren voorzitter van de malletbandcommissie. Corina is al jaren instructrice van alle majorette-pelotons. Ook haar aanwezige zuster Beanca fungeerde eerder in dezelfde functie. Het huwelijk van Corina en Franke deed denken aan het bruidspaar Sjoerd van der Schaaf en Alie Stellingwerf in 1981. Toeval of niet: beiden oefenden dezelfde functies bij de vereniging uit! Zowel in het stadhuis als in de Martinikerk waren enige bestuursleden aanwezig. In laatstgenoemde kerk waren ook spontaan enige “gewone” leden present. Bij het uitgaan van de kerk vormden de vele jeugdige majorettes met hun batons een erehaag voor het bruidspaar. De jeugdleden en leerlingen van de malletband lieten onder leiding van Bert Oostra tijdens dit eerbetoon slagwerkmuziek horen. Het bruidspaar stond even perplex. Datzelfde gebeurde even na het verlaten van het stadhuis. Fanfarelid Cor Sikma, die tegenover het stadhuis woont, had stiekum een nep-bekeuring onder de ruitenwissers van de door Franke bestuurde grijze Mini gedaan. De bruid, bruidegom en omstanders keken eerst even vreemd uit de ogen, tot de grap werd doorzien. Een lachsalvo volgde. Corina’s oom van Marrum bespeelde in de Martinikerk op prima wijze vol trots het eeuwenoude en beroemde Hinze-orgel. Even trots was het oud-lid “ome Jan” in het stadhuis door het feit, dat hij als getuige mocht fungeren. In de avonduren vond de receptie plaats in Lemmer. Uiteraard bracht de malletband met A-majorettes hier een serenade onder leiding van “instant” tamboer-maître, tevens instructeur Peter Dijkstra. Daarna werd het een groot feest. Mede door toedoen van de Oranje-leden (inclusief de twee junioren Ronald Oostra en Jeffrey Frikken) werd er veel gebruik gemaakt van de dansvloer, waarvan later bleek dat ie ook nog naar boven en beneden kon bewegen. Zowel de bruidegom als zijn broer Tseard bleken op een drumstel met de spelende band mee te kunnen drummen.

Zo kwam er een eind aan een gedenkwaardige en prachtige dag.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BEKERS EN MEDAILLES VOOR MAJORETTES ORANJE

Menaldum – Op 9 mei 2009 werd in de sporthal in Menaldum een majorette- en twirlsolistenconcours gehouden. Een aantal solisten en de majorettepelotons van Oranje deden mee aan dit concours. De organisatie was in handen van de Friese bond CBMF in samenwerking met muziekvereniging CMH Menaldum. De juryleden waren Marion Ketelaars en Ellen Ranzijn. In totaal waren er 117 optredens.

Aan het onderdeel basic strut namen in de leeftijdscategorie peewee Lydia Hoitinga, Yara Hussein en Mirthe Walinga mee. Zij marcheerden erg goed, maar helaas was er voor hen geen podiumplaats. Een podiumplaats was er wel voor Youanda Meek. Zij kwam net als Irene Walinga uit in de leeftijdscategorie Juvenile. Met een 8,7 wist ze de zilveren medaille te bemachtigen. In de categorie preteen deden zes Oranjemajorettes mee. Dit waren Danie Veltman, Rebecca Frikken, Cindy van der Schaaf, Claudia Deelstra, Elske Breeuwsma en Vera Regeling. Hoewel zij hoge punten haalden, was de concurrentie net te sterk voor hen.

Irene Walinga had ook een eigen show die zij aan de jury liet zien. Zij kwam uit in jeugd 2 sectie A en haalde in die categorie 70,30. Lyanna Oostra deed tweemaal mee als solist. Sinds dit seizoen heeft zij een show voor het onderdeel Super-X-Strut. Bij dit onderdeel is lenigheid erg belangrijk. En dat Lyanna lenig is, bleek onder meer uit de punten die zij van de jury kreeg voor dit optreden. Met een score van 66,40 punten behaalde zij de eerste plaats. Ook haar tweede show viel in de smaak bij de jury. Zij kwam met die show uit de categorie junior midden sectie A. Met de score van 85,05 wist zij niet alleen haar tweede gouden medaille te winnen, maar promoveerde zij tevens naar de topklasse!

Ook waren twee duo’s van Oranje present op het concours. Allereerst waren dat Esmee Tolsma en Bo Veltman. Zij kwamen uit in junior basis sectie A. Hun score van 75,15 punten was voldoende voor de gouden medaille in deze categorie. Voor het duo Rianna van der Goot en Yvonne Roskam was er een bronzen medaille in de categorie senior basis sectie A. De jury beloonde hun show met een score van 72,50 punten. Het selectieteam van Oranje deed mee in de categorie senior midden sectie A. Wegens ziekte had het team onvoldoende leden om op de wedstrijd als team uit te komen. Daarom kwamen zij deze keer als ensemble uit. Ze lieten zich hierdoor echter niet van de wijs brengen en wisten met een mooie score van 80,10 punten een eerste plaats te halen.

Tenslotte deden ook de drie pelotons van Oranje mee. De C-majorettes kwamen uit in de categorie jeugd 1 sectie Accessory. De show op muziek van de musical Doornroosje ging erg goed en de majorettes hadden er veel plezier in. Zij wonnen dan ook met 66,15 punten de beker voor de eerste plaats in deze categorie. Ook de B-majorettes lieten een goede show zien. Zij kregen daar een score van 73,10 punten voor en lieten daarmee de concurrentie met ruim 6 punten achter zich! Het A-peloton van Oranje kwam uit in de categorie senior basis sectie A. De majorettes hadden hun show op een aantal onderdelen aangepast. Dit bleek een goede keuze te zijn. De show werd beloond met 80,51 punten, een mooie eerste plaats.

De pelotons zullen op 20 juni nog deelnemen aan het bondsconcours in Dokkum. Verder zullen zij voor de zomervakantie nog een aantal malen te zien zijn bij een aantal optredens die zij samen met de malletband zullen verzorgen.

Uitslagen:

Naam

Onderdeel

Punten

Plaats

Irene Walinga

Solo Jeugd 2 sectie A

73,50

-

Lyanna Oostra

Solo junior midden sectie A

85,05

1e + promotie

Lyanna Oostra

Super-x-strut junior beginner

66,40

1e

Esmee Tolsma / Bo Veltman

Duo junior basis sectie A

75,15

1e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Duo senior basis sectie A

72,50

3e

Lydia Hoitinga

Basic strut peewee

6,5

-

Mirthe Walinga

Basic strut peewee

6,8

-

Yara Hussein

Basic strut peewee

6,5

-

Youanda Meek

Basic strut juvenile

8,7

2e

Irene Walinga

Basic strut juvenile

6,7

-

Danie Veltman

Basic strut preteen

6,7

-

Rebecca Frikken

Basic strut preteen

7,0

-

Cindy van der Schaaf

Basic strut preteen

6,8

-

Claudia Deelstra

Basic strut preteen

7,0

-

Elske Breeuwsma

Basic strut preteen

7,4

-

Vera Regeling

Basic strut preteen

7,0

-

Selectieteam

Ensemble senior midden sectie A

80,10

1e

C-peloton

Jeugd 1 Accessory

66,15

1e

B-peloton

Jeugd 2 basis sectie A

73,10

1e

A-peloton

Senior basis sectie A

80,51

1e

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KONINGINNEDAG EN DODENHERDENKING 2009

BOLSWARD – Op donderdag 30 april 2009 werd net als in geheel Nederland ook in Bolsward Koninginnedag gevierd. Wat zo goed begon als een dag met prachtig weer, eindigde later in een niet te begrijpen dramadag met dodelijke slachtoffers in Apeldoorn bij het bezoek van de Koninklijke familie.

’s Ochtends vond de gebruikelijke aubade plaats bij het stadhuis Geheel Oranje, inclusief nieuwe jonge leden, was hierbij aanwezig. Ook collega-showband Hollandia gaf acte de presence. Franke Dijkstra fungeerde dit jaar voor het eerst als tamboermaître. Hij verving zijn vader Yeb Dijkstra, die vanwege ernstige rugklachten deze functie niet kon uitoefenen. Laatstgenoemde wordt binnenkort geopereerd. Hij heeft jarenlang deze functie naar volle tevredenheid uitgeoefend. Franke - tevens voorzitter van de malletbandcommissie – deed het uitstekend. Het was niet aan hem te wijten, dat burgemeester Willemien Vroegindeweij zich enigszins versprak door te melden, dat Hollandia het Wilhelmus, het Fryske Folksliet en het Koninginnelied zou spelen. Dit was een peanut vergeleken met de trieste omstandigheden later in Apeldoorn. De ballonnen kozen het luchtruim na het aftellen door een kleuter op het bordes. Ook de gedecoreerden van de vorige dag stonden hier.

Wat toen niet kon worden vermoed, gebeurde later tegen het middaguur bij het bezoek van de Koninklijke familie aan Apeldoorn. Om ongeveer 11.50 uur reed een manspersoon uit Huissen met grote snelheid in een zwarte Suzuki Swift dwars door een mensenmenigte en dranghekken heen bij Paleis Het Loo en kwam tot stilstand bij het beeld de Naald van oud-koningin Wilhelmina en prins Hendrik. Aantal dodelijke slachtoffers: zeven. Een tragedie en een enorme dreun voor de naasten, de Koninklijke familie en geheel Nederland. Koningin Beatrix toonde zich zwaar aangeslagen in een verklaring even na de tragische gebeurtenis. De omvang van deze tragedie drong eerst nog niet volledig tot een ieder in Nederland en Bolsward door. Reden waarom de streetparade en het défilé van de korpsen nog niet werden stopgezet. Het programma werd ingekort tot 16 uur. Het stadsbestuur en het Oranje-comité zouden dan bijeenkomen en beslissen over de al dan niet voortgang van het programma. Zoals gemeld werd Koninginnedag een dag met zeer tegengestelde gevoelens. Nooit eerder  werd deze middag zo bizar gevoeld als deze. De Sternse Slotlanders uit Franeker openden de streetparade. Zij waren vorig jaar nog aanwezig bij het bezoek van de Koninklijke familie aan hun stad van Eise Eisinga. Drum- en showfanfare Jong Advendo deed hetzelfde op 30 april 1993, toen Beatrix en haar gevolg Sneek met een bezoek vereerden. Tussen deze twee deelnemers aan het komende Wereldnuziekconcours (WMC) in Kerkrade traden showband Hollandia en malletband Oranje op. Door ziekte (ook zware rugklachten) van Jan Jongstra fungeerde een lid van het Oranje-comité als speaker op de Appelmarkt.

In de loop van de middag begon het ongelofelijke gebeuren in Apeldoorn pas goed door te dringen. Het stond in schril contrast tot het bezoek van de Koningin aan het feestende Vlieland en Sneek in 1993 en aan Makkum en Franeker in 2008. In 1988 was hier ook een défilé, dat geheel anders liep dan gepland. Tijdens die Heamielzaterdag werd het Nederlands voetbalelftal in München Europees kampioen. Er was toen een zeer uitbundige stemming bij zowel het publiek als de deelnemende korpsen. Nu heerste er een geheel andere sfeer. Er werd een verkort défilé gehouden. De korpsen zelf waren ook aangeslagen en toonden alle begrip voor de veranderingen in het programma. Een ieder stond perplex van de berichten uit Apeldoorn. Zo kreeg Jong Advendo juist voor de aanvang van haar deelname aan de streetparade telefonisch door, dat het geplande optreden in Assen was afgelast. De Snekers en hun begeleiders liepen na afloop terug naar de geparkeerde bus op Plein 1455 en reden direct naar hun Waterpoortstad. Zeer bizar was alles deze middag. Onvoorstelbaar. Om ongeveer 16 uur kwam uit het overleg van stadsbestuur en Oranje-comité de beslissing, dat het verdere programma werd afgelast. Het programma op het Marktplein werd afgebroken en het Koninginnedagconcert in de sporthal in de avonduren werd afgelast. Op zeer veel plaatsen in Nederland gebeurde dat. Zo gingen twee grote taptoes op deze avond, n.l. die van Ede en Ommen, niet door.

Misschien zijn de sfeer en de gevoelens van deze dag nog het beste tot uiting gekomen bij de volgende constatering: Om circa 17 uur zag je in het centrum vlaggen half stok hangen (o.a. op het stadhuis, maar ook bij particulieren), terwijl op andere plaatsen – zelfs huizen die aan elkaar grensden – de Nederlandse vlag nog in top hing. Een macaber gezicht! Eén ding is zeker: Koninginnedag 2009 zal helaas voor altijd in negatieve zin in het geheugen blijven.

Op maandagavond 4 mei vond de 64e dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument ter hoogte van Marnezijl. Fanfare Oranje begeleidde met vier slagwerkers onder leiding van tamboermaître Franke Dijkstra de tocht vanaf garage van der Werff bij de Blauwpoortsbrug. Bij het monument werden twee minuten stilte in acht genomen. De Last Post werd gespeeld door trompettist Tseard Gietema. Daarna volgden twee coupletten van het Wilhelmus. Burgemeester Vroegindeweij sprak een overdenking uit, waarin terecht uitgebreid aandacht werd besteed aan de rampzalige gebeurtenissen in Apeldoorn op Koninginnedag. Tenslotte kon men langs het monument défileren, terwijl Oranje koralen speelde onder leiding van Esther Kooistra, die passend in zwarte kleding was gehuld. Op dezelfde avond kreeg Koningin Beatrix meelevend applaus van het publiek op de Dam in Amsterdam bij de viering van de Nationale Dodenherdenking. Een unicum in de historie!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EERSTE CONCOURS SEIZOEN SUCCESVOL VOOR MAJORETTES ORANJE

Dokkum – Op zaterdag 7 maart namen de majorettes van muziekvereniging Oranje Bolsward deel aan het eerste majoretteconcours van het seizoen. Het concours werd gehouden in Dokkum. De organisatie was in handen van de Friese bond CBMF. De juryleden waren Susanne Rovers en Annelies van Kempen. In totaal waren er ruim 100 deelnemers. Van Oranje deden het A-, B- en C-peloton, het selectieteam en een aantal solisten mee aan het concours.

De eerste solist van Oranje die zich voor de jury mocht presenteren was Irene Walinga. Zij wist met haar show het grootste deel van de concurrentie in de categorie jeugd 2 sectie A achter zich te laten, maar greep met een score van 75,60 punten toch net naast de medailles. Een medaille was er wel voor Lyanna Oostra. Zij kwam uit in de categorie junior middenklasse sectie A. Met 82,05 punten behaalde ze een eerste plaats. Rianna van der Goot deed mee in de basisklasse sectie A van de leeftijdscategorie senior. Ook voor haar was er een podiumplaats. Met 78,60 punten pakte zij de bronzen medaille. Samen met Yvonne Roskam vormde Rianna van der Goot ook een duo. In deze samenstelling deden zij voor het eerst mee aan een concours en dat deden zij niet onverdienstelijk. Hun score van 79,85 punten was ruim voldoende om in de categorie senior basisklasse sectie A de derde plaats te bemachtigen.

Een aantal majorettes van Oranje deed ook mee aan het onderdeel basic strut, waarbij de deelnemers zo mooi mogelijk moeten marcheren. Daarvoor krijgen zij een cijfer. In de leeftijdscategorie Peewee deden naast 47 andere deelnemers ook drie majorettes van Oranje mee. Dit waren Yara Hussein, Mirthe Walinga en Lydia Hoitinga. In de categorie Juvenile deden Youanda Meek en Irene Walinga mee en ook in de categorie Preteen namen Oranjemajorettes deel, namelijk Rebecca Frikken, Claudia Deelstra en Elske Breeuwsma. Hoewel zij allemaal erg netjes marcheerden, was de concurrentie te sterk om een podiumplaats te halen.

Tenslotte deden, behalve de opleidingsgroep, alle majorettegroepen van Oranje mee aan het concours. Voor de meeste leden van het C-peloton was het de eerste keer dat zij aan een concours meededen, dus extra spannend! Zij kwamen uit in de categorie jeugd 1 Accessories, wat betekent dat zij naast de baton ook gebruik maakten van andere attributen. Vanwege hun score van 68,82 punten mochten de C-majorettes de beker voor de eerste plaats in ontvangst nemen. Ook de B-majorettes wisten de concurrentie achter zich te laten. Zij kwamen uit in de jeugd 2 basisklasse sectie A en behaalden met een score van 72,71 de eerste plaats. Het selectieteam van Oranje kwam uit in de senior middenklasse sectie A. Ook voor hen was er een beker voor de eerste plaats vanwege hun score van 76,55 punten. Het A-peloton van Oranje deed mee in de senior basisklasse sectie A. De jury sprak haar bewondering uit over het grote aantal leden van deze groep (18). Dat zien ze tegenwoordig nog maar erg weinig. Ook het commentaar op de show was erg lovend. De A-majorettes werden voor hun optreden dan ook beloond met een score van 80,40 punten, wat ook voor hun de beker voor de eerste plaats betekende.

Na een erg lange en vermoeiende dag konden de majorettes en instructrice Corina Coster met een zeer tevreden gevoel weer richting Bolsward vertrekken. Zij zullen de komende tijd tijdens de trainingen werken aan het perfectioneren van hun shows. Het eerstvolgende concours voor het selectieteam zal op 25 april in Sneek zijn. Op 9 mei zullen alle groepen en solisten weer deelnemen aan het concours in Menaldum.

 Uitslagen:

Naam

Onderdeel

Punten

Plaats

Irene Walinga

Solo Jeugd 2 A

75,60

-

Lyanna Oostra

Solo Junior Midden A

82,05

1e

Rianna van der Goot

Solo Senior Basis A

78,60

3e

Rianna van der Goot / Yvonne Roskam

Duo Senior Basis A

79,85

3e

Yara Hussein

Basic Strut Peewee

6,9

-

Mirthe Walinga

Basic Strut Peewee

7,4

-

Lydia Hoitinga

Basic Strut Peewee

7,4

-

Youanda Meek

Basic Strut Juvenile

8,0

-

Irene Walinga

Basic Strut Juvenile

7,6

-

Rebecca Frikken

Basic Strut Preteen

8,2

-

Claudia Deelstra

Basic Strut Preteen

8,0

-

Elske Breeuwsma

Basic Strut Preteen

8,1

-

C-peloton

Peloton Jeugd 1 Accessories

68,82

1e

B-peloton

Peloton Jeugd 2 Basis A

72,71

1e

A-peloton

Peloton Senior Basis A

80,40

1e

Selectieteam

Team Senior Midden A

76,55

1e

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

GESLAAGDE UITVOERING CMV ORANJE

Bolsward - Enkele honderden belangstellenden zagen zaterdag 25 februari in de sporthal alle afdelingen van de Christelijke Muziekvereniging Oranje in actie komen tijdens de jaarlijkse uitvoering.

Alle geledingen droegen hun steentje bij om er een geslaagde avond van te maken, die om half acht begon met het eerste optreden van de fanfare, onder leiding van Martijn Veenstra en de Malletband onder leiding van Peter Dijkstra met het nummer, Jubilus. Tot de pauze volgden er nog een tiental nummer, vakkundig en bekwaam aan elkaar gepraat doro Froukje Bosma. Achtereenvolgens zag het talrijke publiek optredens van de Malletband, de c-majorettes, de fanfare, in een drietal verschillende nummers, de B-majorettes, opnieuw de Malletband en het selectieteam, dat o een choreografie van Corina Costerde Queen-topper, Bohemian Rhapsody uitbeeldde. Met een optreden van het jeugdkorps, onder leiding van Fenny Haagsma, en de Malletband en de B-majorettes werd de pauze bereikt.

Na de verloting in de pauze en de bakjes koffie werd het donateursconcert vervolgd met een daverend optreden van de slagwerkleerlingen, onder leiding van instructeur Bert Oostra. Met het nummer 'Triobo Up and Down' was iedereen meteen weer in de stemming voor de rest van de avond. Nadat de Malletband en de A-majorettes hun show hadden gepresenteerd, speelde de fanfare uit 'Les Miserable' het bekende 'Dreams' en aansluitend 'Balley of the Pinios', een compositie van Kevin Houben. De A-majorettes vertolkten daaran op geheel eigen wijze het nummer 'Dirty Dancing', waarna de fanfare en de Malletband reageerden met , 'She's not There'.

Tegen het einde van het concert was er opnieuw een optreden van het selectieteam met 'I'd do Anything for Love', op een arrangement van Corina Coster, waarna met 'Light Walk' door de fanfare de finale werd bereikt. Dat was het nummer 'I've Got The Music In Me' van B. Boshell, waar bijna alle afdelingen van Oranje aan meewerkten en wat een dankbaar applaus van het publiek ontlokte.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OPNIEUW SUCCESVOLLE 12-UURSACTIE MAJORETTES ORANJE BOLSWARD

Bolsward – Op zaterdag 8 november jl. hebben de majorettes van muziekvereniging Oranje van 8 uur ’s ochtends tot 8 uur ’s avonds getraind. Voor deze 12-uursactie hadden de majorettes sponsors gezocht. De opbrengst van de actie is bedoeld voor de aanschaf van lichtbatons. Met deze lichtbatons zorgen de majorettes bij een optreden in het donker voor een extra mooi effect.

Om 8 uur ’s ochtends verzamelden alle majorettes zich in het verenigingsgebouw. Na een gezamenlijke warming-up begonnen de lessen van de majorettes. De vijf majorettegroepen van Oranje hebben om de beurt getraind. De leden van de opleidingsgroep hebben verschillende nieuwe technieken geleerd. De A-, B- en C-majorettes en de leden van het Selectieteam hebben een heel stuk van de nieuwe shows geleerd.

De trainingen werden in de vorm van open lessen gegeven en gedurende de hele dag was er publiek aanwezig, zodat de majorettes op deze manier ook mentaal werden gesteund. In de hal van het gebouw lag een sponsorformulier, waarop bezoekers zich nog als sponsor konden aanmelden. Voor de majorettes die niet hoefden te trainen, lagen in de benedenruimte van het gebouw spelletjes die gespeeld konden worden. Verder werd er tussen de middag soep geserveerd en ’s avonds stond er voor iedere deelnemer een bord patat klaar.

Om 19:50 uur verzamelden alle majorettes zich opnieuw in de trainingsruimte in het Oranjegebouw. Dit keer om gezamenlijk een cooling-down te doen, waarna om 8 uur de lange dag werd afgesloten. De dag was zeer vermoeiend voor iedereen, maar ook erg gezellig en vooral ontzettend leerzaam. Bovendien was het resultaat de inspanningen van een ieder zeker waard: de majorettes hebben met deze zeer succesvolle actie een sponsorbedrag van in totaal € 1650,- bij elkaar getraind! Een ieder die de majorettes heeft gesteund: heel hartelijk bedankt!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SUCCESVOL CONCOURS VOOR MAJORETTES ORANJE

Bolsward – Op zaterdag 4 oktober werd voor de tweede maal in sporthal De Middelzee in Bolsward een majorette- en twirlconcours gehouden. Het concours werd georganiseerd door de Friese bond CBMF in samenwerking met de Bolswarder muziekvereniging Oranje. De juryleden waren de dames E. Ranzijn en M. Ketelaars. In totaal waren er 115 optredens. De dag verliep vlot, zodat ’s middags om kwart over vijf kon worden begonnen met de prijsuitreiking.

Naast het A- en B-peloton namen ook een aantal solisten en een duo van Oranje deel aan het concours. Voor Irene Walinga was het de eerste keer dat zij meedeed aan een concours. Dit deed zij niet onverdienstelijk. Zij wist in de jeugd 1 sectie A met 72,85 punten meteen een bronzen medaille te behalen. In de jeugd 3 middenklasse sectie A werd Lyanna Oostra eerste met 80,90 punten en ook voor Rianna van der Goot was er een podiumplaats. Zij werd met 80,0 punten tweede in de senior basisklasse sectie A. Bo Veltman en Esmee Tolsma namen als duo deel aan het concours in de jeugd 3 basisklasse sectie A. Voor hen was er met 76,75 punten een derde plaats. Anneke van der Wal trad twee keer als solist op. In de categorie twirling 1 baton senior beginner was er voor haar een zilveren medaille met 65,80 punten. Ook liet zij een show met twee batons zien. In die categorie behaalde zij 65,30 punten, voldoende voor een gouden medaille.

In totaal namen negen Oranje-majorettes deel aan het onderdeel basic strut, waarbij de majorettes zo netjes mogelijk moeten marcheren. In de leeftijdsklasse peewee deden Irene Walinga, Jéan Buwalda, Helena IJssels, Mirthe Walinga en Yara Hussein mee. In de klasse juvenile deden Elske Breeuwsma, Vera Regeling en Youanda Meek mee. Voor hen was er geen medaille. Die was er wel voor Lyanna Oostra die op dit onderdeel uitkwam in de leeftijdsklasse preteen. Met een 8,8 was zij de beste in deze klasse.

Het A- en B-peloton wisten beide hun concurrenten voor te blijven. Het A-peloton behaalde voor hun show in de senior basisklasse sectie A 80,12 punten en het B-peloton behaalde in de jeugd 2 basisklasse sectie A 77,70 punten. Beide pelotons kregen de beker voor de hoogste punten in hun klasse.

Zowel de resultaten van de majorettes als de organisatie van het concours liet niets te wensen over. De majorettes en instructrice Corina Coster waren dan ook zeer tevreden. Beide pelotons hebben tijdens dit concours voor het laatst hun shows aan de jury getoond. Ze zijn inmiddels al weer begonnen met het instuderen van nieuwe shows. Met deze shows zullen ze komend voorjaar weer meedoen aan diverse concoursen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALLEGORISCHE OPTOCHT SINT NICOLAASGA 2008

SINT NICOLAASGA – Op donderdag 4 september 2008 toog malletband Oranje met het A-majorettenpeloton voor de eenendertigste maal naar Sint Nicolaasga om daar de beroemde Allegorische Optocht luister bij te zetten. Het korps begeleidde dit gebeuren zowel in de ochtend- als de avonduren. De contacten tussen de organisatoren in Sint Nyk en de Hanzestedelingen zijn altijd uitstekend geweest en dateren vanuit de periode dat wijlen Max Wijnia de leiding over de Bolswarder muzikanten had. Oranje behoort net als tweevoudig oud-wereldkampioen en huidig vice-wereldkampioen marsparade Advendo uit Sneek tot de vaste gasten van dit prachtige gebeuren. De weergoden waren de optocht goed gezind. Het bleef in tegenstelling tot andere delen van de provincie en het land zo goed als droog. De organisatoren waren hierover zeer goed gestemd. De optocht trekt altijd zeer vele toeschouwers. Ook dit jaar was dat het geval.

In de ochtenduren werden de vele en grote praalwagens naast Oranje muzikaal begeleid door de eigen Harmonie uit Sint Nicolaasga en showband Con Spirito uit Joure. Het verloop van de optocht ging dit jaar vlotter dan in 2007. Toen had één van de wagens met pech te kampen. Na afloop van de optocht konden de korpsleden uit Joure en Bolsward in sporthal Donia terecht voor een welverdiend hapje en een drankje.

In de avonduren reisde Oranje opnieuw naar Sint Nyk. De Bolswarders liepen nu vooraan in de stoet onder leiding van tamboer-maître Yeb Dijkstra en voor de laatste maal met hoofdmajorette Anneke van der Wal. De andere korpsen waren Con Spirito uit Joure, showband Urk, full marching percussion band Rhythm Stars uit Sneek, show- en marching band Jubal uit Zwolle (dit korps was op zondag 7 september ook present bij het wereldberoemde bloemencorso in het Brabantse Zundert) en natuurlijk drum- en showfanfare Advendo uit Sneek onder leiding van haar nieuwe tamboer-maître Remco Veldhuizen. Laatstgenoemde is de opvolger van Bennie Hoogstra, die 25 jaar “het commando” over de Waterpoortstedelingen voerde en vorig jaar in oktober tijdens Taptoe Leeuwarden in het WTC Expo op emotionele en indrukwekkende wijze afscheid nam, evenals Tjeerd Haasbroek van meervoudig wereldkampioen mars en show Kunst en Genoegen (K & G) uit Leiden. Veldhuizen liet in Sint Nyk opnieuw zien een waardige opvolger te zijn van Hoogstra. Overigens toonde de nieuwe maître van de Leidenaren dat ook in Denemarken en Zundert.

Na afloop van de optocht vond traditioneel de gratis toegankelijke taptoe plaats in de Doniahal. Hier lieten achtereenvolgens Con Spirito, Urk en Jubal hun shows zien op de wat krappe ruimte. Met deze goed bezochte taptoe kwam een eind aan deze vermoeiende, maar prachtige dag voor zowel Oranje als de mensen uit Sint Nyk zelf. Voor laatstgenoemde personen uit de vroegere gemeente Doniawerstal zou het feest nog een paar dagen langer duren.

Tot slot fleurde de boerenkapel van Oranje op zaterdagmiddag 6 september de festiviteiten ter gelegenheid van het zeventigjarig bestaan van winkeliersvereniging D.B.S. (=Dijkstraat, Bargefenne en Skilwyk) muzikaal op. Het geplande optreden van dezelfde kapel op vrijdagavond 5 september moest vanwege het zeer slechte weer worden afgelast.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NAAR DRUMA-CONCOURS DOKKUM

Dokkum - Op zaterdag 21 juni hebben de majorettes van muziekvereniging Oranje deelgenomen aan het druma-concours in Dokkum. Deelname aan een dergelijk concours staat open voor majoretteteams, majorettepelotons en drumbands. Het concours werd georganiseerd door de Friese bond CBMF in samenwerking met muziekvereniging Oranje uit Dokkum. Het juryteam voor de majorettes werd gevormd door Michelle v/d Berg en Karin de Jong. In totaal deden 12 teams, 15 pelotons en 11 drumbands mee aan het concours. In sporthal De Trimmer lieten de majorettes hun shows aan de jury zien en brachten de bands hun concerterend werk ten gehore. Zowel het marcherend gedeelte als het showgedeelte voor de drumbands vond plaats op het naastgelegen sportveld. Rond half één werd het concours onderbroken voor het defilé door het centrum van Dokkum. Speciaal voor dit onderdeel kwam ook de malletband van Oranje naar Dokkum, zodat de majorettes zich met hun eigen malletband konden presenteren aan de jury.

Zowel het selectieteam als het A- en B-peloton namen deel aan het concours. Voor hen was dit het laatste concours voor de zomervakantie. Dat zij het afgelopen seizoen hard hadden getraind voor dit concours, bleek uit de resultaten. Alle drie groepen behaalden de eerste plaats in hun divisie. Het B-peloton nam deel in de categorie jeugd 2 basis sectie A. Zij hadden met 78,88 punten een ruime voorsprong op de nummer twee in deze categorie. Het selectieteam behaalde in de categorie senior midden sectie A 79,10 punten. Ten slotte wist het A-peloton in de categorie senior basis sectie A een score van 80,0 punten te behalen voor hun show. Een mooie afsluiting van het seizoen, zo vonden de majorettes en instructrice Corina Coster.

De majorettes hebben hun shows echter nog niet voor het laatst opgevoerd. Tijdens het concours dat op 4 oktober a.s. in Bolsward zal worden georganiseerd zullen de drie groepen hun shows nog één keer voor de jury opvoeren. Maar eerst zullen zij op woensdag 25 juni, samen met de C-majorettes, de majorettes van de opleidingsgroep, de malletband en de fanfare van Oranje, nog te zien zijn tijdens de intocht van de Heakeninginne.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KONINGINNEDAG, DODENHERDENKING, PINKSTERMAANDAG EN AVONDVIERDAAGSE 2008

BOLSWARD Op woensdag 30 april 2008 werd net als in geheel Nederland in Bolsward Koninginnedag gevierd. Dit jaar was het toch net ietsje anders dan andere jaren. Het Oranje-comité vierde haar 50-jarig bestaan. Bovendien vereerde de gehele Koninklijke familie deze dag Fryslân met een tweetal bezoeken. Deze vonden plaats in Makkum (’s ochtends) en Franeker (in de vroege middaguren). Dit alles werd een groot succes, mede door het mooie weer.

Om 9 uur ’s ochtends vond de traditionele aubade plaats voor het stadhuis. Geheel CMV Oranje (inclusief de vele minirettes) en showband Hollandia gaven hier acte de presence. Er waren dit jaar 3 personen uit Bolsward, die een onderscheiding van de Koningin mochten ontvangen. Eén van hen was het langstzittend lid van het Oranje-comité, mevrouw Zus Pieksma. Allen werden door burgemeester Willemien Vroegindeweij op het bordes voor de bewezen diensten in het zonnetje gezet. Daarna volgden 2 coupletten van het Wilhelmus, het Frysk Folksliet en het Bolswarder Koninginnelied. Na het massaal aftellen en onder groot gejuich werden de ballonnen losgelaten en kozen de vele exemplaren van dit kleinood het luchtruim. Altijd een prachtig gezicht.

In de vroege middaguren volgde de streetparade in het centrum. Achtereenvolgens traden hier op malletband Oranje, wereldkampioen marsparade Kerkrade 2005, het Pasveerkorps uit Leeuwarden (vorig jaar niet aanwezig), showband Hollandia en wielrijderskorps Crescendo uit Opende. Laatstgenoemd korps behaalde op het laatste Wereldmuziekconcours Kerkrade in 2005 de derde plaats in de hoogste divisie van de marsparade met een miniem verschil in punten van de grote concurrenten Advendo Sneek en het Pasveerkorps. Ondanks de aanwezigheid van de Koninklijke familie in Fryslân deze dag, was de publieke belangstelling redelijk tot goed te noemen. Daarna volgde de taptoe op Plein 1455. Achtereenvolgens traden hier op het Pasveerkorps uit Leeuwarden met de nieuwe show (het eerstvolgend WMC Kerkrade nadert alweer met rasse schreden, n.l. in 2009). Daarna showband Hollandia uit Bolsward en als laatste Crescendo uit Opende. Jan Jongstra vervulde zijn taak als speaker weer op uitstekende wijze. Omdat beide “buiten-Bolswardse” korpsen ’s avonds geen optreden hadden, konden de leden na afloop in het Oranje-gebouw even bijkomen en een drankje nuttigen.

In de avonduren volgde het Koninginnedagconcert in een redelijk gevulde sporthal de Middelzee. Hier traden op het fanfareorkest Oranje onder leiding van dirigent Martijn Veenstra, het koor Rolling Home uit Sneek en de 3 J’s uit Volendam. Burgemeester Vroegindeweij sloot de avond in stijl af met een slotwoord, waarin ze ook even gemeentesecretaris Fierant “op de hak nam” over de eventuele gemeentelijke herindeling met Sneek. Immers, het koor van deze avond kwam uit die tweede Elfstedenstad…

Op zondagavond 4 mei vond de 63e dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument ter hoogte van Marnezijl. Fanfare Oranje begeleidde met een aantal slagwerkers de tocht vanaf garage van der Werff bij de Blauwpoortsbrug. Bij het monument werden 2 minuten stilte in acht genomen. De Last Post werd gespeeld door Tseard Gietema. Daarna volgden 2 coupletten van het Wilhelmus. De burgmeester sprak een overdenking uit. Tenslotte kon men langs het monument défileren, terwijl Oranje koralen speelde onder leiding van Fenny Haagsma, die heel passend in zwarte kleding was gehuld. Opvallend was, dat er op deze avond voor het eerst ook een overdenking was op de Cnossenlaan, vlakbij Spreeuwenstein en het vroegere zwembad in de open lucht aan de Sneekervaart. Hier werd net voor de Kerstdagen in de beginjaren veertig een Geallieerd vliegtuig door de Duitsers neergeschoten. Er viel een aantal doden – inzittenden van het toestel - te betreuren. De familie Witteveen was getuige van dit drama. Tot in de jaren zeventig werden in die buurt regelmatig onontplofte bommen vanuit dat vliegtuig ontdekt door omringende boeren. Dan kwam de Rijksopruimingsdienst deze kleinoden ophalen. De boeren mochten dan enige dagen niet op hun land komen.

Op Pinkstermaandagochtend 12 mei begeleidde Oranje weer enige startgroepen van de Elfstedentochtfietsers. Beginpunt was de Nieuwmarkt vanaf de inmiddels helaas failliete boedel van de Doele naar de eerste stempelpost op de Bargefenne. Later in de ochtend werden ook de minirettes aan het geheel toegevoegd. De andere korpsen waren Hollandia en Harmonie Weidum, alsmede natuurlijk de jubilerende Boalserter Skotchploech en een bevriende Hamburgse Volkstanzgruppe. Zij alle moesten vroeg op. De laatste groep werd weer gezamenlijk uitgeleide gedaan. Inmiddels een traditie geworden. Het weer was goed. Bij de start waren ook enige bestuursleden van zowel de Wandel- als de Schaatselfstedentocht aanwezig om te kijken, hoe de “Boalserter oaljekoeken” de zaken hadden geregeld. Voorzitter Norder van de Rijwielelfsteden leidde ze rond en voerde uitgebreid het woord. De gasten zagen, dat het prima was geregeld en glunderden vriendelijk tijdens het bakje koffie in de Doele. Dan moet het goed zijn geweest....

Op donderdagavond 22 mei begeleidden geheel Oranje en showband Hollandia de intocht van de Avondwandelvierdaagse van het Broereplein naar Plein 1455. Het weer was prima en de publieke belangstelling was redelijk tot goed te noemen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE NAAR PELOTONSCONCOURS EMMELOORD

Emmeloord – Op 17 mei 2008 werd in Emmeloord een majoretteconcours voor teams en pelotons georganiseerd. Zowel het B- en A-peloton als het selectieteam namen deel aan dit concours. De organisatie was in handen van de CBSD in samenwerking met majorette- en twirlvereniging Terra Nova. Juryteam 1 werd gevormd door Marion Ketelaars en Marie Christine Nooijen en juryteam 2 door Rita Schrooten en Ellen Ranzijn. Tijdens het ochtenddeel traden de deelnemende teams op. Na de prijsuitreiking en de daarop volgende pauze waren de pelotons aan de beurt. In totaal deden ongeveer 40 teams en 25 pelotons mee.

Het selectieteam van Oranje kwam uit in de senior middenklasse sectie A. zij behaalden 74,05 punten. Hiermee versloegen zij hun concurrenten en werden eerste in deze divisie. Na de middagpauze was het B-peloton als eerste aan de beurt om hun show aan de jury te laten zien. Zij kwamen uit in de jeugd 2 basisklasse sectie A. Met een score van 75,87 werden zij tweede in hun divisie. Ook het A-peloton wist een tweede plaats te bemachtigen. Zij kwamen uit in de senior basisklasse sectie A. Hun show werd beloond met 80,0 punten.

Op 21 juni zullen de beide pelotons en het team voor de laatste keer voor de zomervakantie deelnemen aan een concours. Zij gaan dan naar het bondsconcours van de CBMF in Dokkum.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTESOLISTEN NAAR CONCOURS LEEUWARDEN

Leeuwarden – Op 10 mei 2008 hebben drie majorettes van Oranje als solist deelgenomen aan het majorette-/twirlingsolistenconcours in sporthal Kalverdijkje in Leeuwarden. Het concours werd georganiseerd door de CBMF in samenwerking met muziekvereniging Da Capo, dit vanwege het 60-jarige bestaan van de Leeuwarder vereniging. Het juryteam werd gevormd door Michelle van den Berg en Dion Hoppenbrouwer. De lange, warme dag begon om 9:00 uur en de prijsuitreiking was rond 18:15 uur afgelopen.

Van onze vereniging deden Anneke van der Wal, Dorothé Bonthuis en Lyanna Oostra mee. Anneke behaalde met haar majorettesolo in de senior middenklasse sectie A 81,65 punten en werd daarmee tweede in deze divisie. Met haar solo 1-baton twirling behaalde ze een score van 66,6 punten, wat ruimschoots voldoende was voor de gouden medaille. Dorothé kwam met haar majorettesolo uit in de senior basisklasse sectie B. Haar optreden werd beloond met 75,1 punten. Ook voor haar was er een gouden medaille. Lyanna Oostra deed zowel met haar majorettesolo als met de basic strut mee. Met haar majorettesolo kwam ze uit de in de jeugd 3 middenklasse sectie A. Haar show leverde haar een score van 80,2 punten op, wat voor haar een tweede plaats in deze divisie betekende. Haar deelname aan het onderdeel basic strut leverde haar een tweede medaille op, ditmaal de gouden. Ze behaalde een score van 8,8 punten. Deze score is ruimschoots voldoende voor plaatsing voor de Nederlandse Kampioenschappen twirl in januari 2009.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

LEERLINGEN SCHOOLPROJECT GEVEN CONCERT

Bolsward- Vrijdag 14 december j.l. lieten de kinderen die zich opgegeven hadden voor het project “muziek maken kun je zelf”, zien en horen wat er in 6 weken geleerd was, met een optreden voor ouders en familie en verdere belangstellenden in het vereniging gebouw.

Op 28 oktober en 5 november heeft cmv Oranje de scholen St. Maarten en de Bron uitgenodigd om mee te werken aan een project om kinderen enthousiast te krijgen voor het zelf maken van muziek. Er zijn in totaal 36 aanmeldingen binnengekomen t.w. 7 majorettes, 11 blazers en 18 slagwerkers. De avond werd geopend door de majorettes olv instructrice Anneke van der Wal. De 7 meisjes hebben met ingestudeerde basis twirltechnieken een aantal routines keurig op de maat uitgevoerd. Ze kregen dan ook terecht applaus van het aanwezige publiek. Hierna waren de 11 blazers aan de beurt. Onder leiding van dirigente Fenny Haagsma lieten ze horen wat er in zes weken mogelijk is. Er werden 5 stukjes ten gehore gebracht compleet met solisten. Het geheel was met een muziek cd ingestudeerd, maar helaas liet de techniek ons deze avond in de steek. Ze moesten geheel nu uitvoeren zonder de steun van de ritmesectie van de cd. Daarom proficiat! Als laatste traden de slagwerkers op. Onder leiding van Bert Oostra hadden de 18 slagwerkers een slagwerknummer ingestudeerd met veel ritmische variaties. Het aanwezige publiek genoot van het enthousiasme waarmee dit werk werd uitgevoerd. Als afsluiting van dit concert trad de slagwerk-opleidingsgroep op die al wat langer onder leiding van Bert Oostra staan. Deze groep gaf een uitstekende demonstratie van techniek op de diverse instrumenten. Na afloop kregen de leerlingen een oorkonde voor het volbrengen van het schoolproject. “muziek maken kun je zelf “. Oranje spreekt van een geslaagd project. 7 leerlingen hebben besloten om door te gaan.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MAJORETTES ORANJE DERDE OP NK

Den Bosch - Op zaterdag 8 december werden in het sportcomplex Maaspoort in Den Bosch de Nederlandse Kampioenschappen voor majorettegroepen gehouden. Op basis van de in het afgelopen seizoen tijdens de wedstrijden behaalde resultaten mochten de C-majorettes van muziekvereniging Oranje uit Bolsward aan dit NK deelnemen.

Het NK werd namens de drie landelijke bonden georganiseerd door de FKM in samenwerking met Drumband en Majorettekorps St-Jan Elshout. Voor de grote groepen waren er twee juryteams. Juryteam A bestond uit de dames Ingrid Diender, Marion Ketelaars en Annelies van Kempen. Juryteam B, dat de Oranjemajorettes beoordeelde, werd gevormd door de dames Angelique  Hees, Ellen Ranzijn en Nicole Wilderdijk. Samen met de majorettes van de Rhythmgirls van Oranje Dokkum waren de Oranjemajorettes de enige Friese deelnemers.

Rond half twee 's middags mochten de C-majorettes hun show aan de jury laten zien. De afgelopen weken hadden zij hard getraind om de show goed te kunnen uitvoeren. Door de grootte van de zaal, het vele publiek en natuurlijk ook het feit dat het een Nederlands Kampioenschap betrof waren ze extra zenuwachtig, maar desondanks draaiden ze de show nog beter dan ze tijdens het afgelopen seizoen hebben gedaan. De majorettes en instructrice Corina Coster waren dan ook erg tevreden.

De prijsuitreiking begon, eerder dan gepland, om 20:15 uur. Na zo lang te hebben gewacht op de uitslag was ook dit onderdeel weer erg spannend. De C-majorettes van Oranje hadden voor hun show 75,33 punten gehaald en eindigden daarmee op de derde plaats, achter de majorettes van Vivace uit Oude Tonge (77,68 punten) en de Rhythm Girls van Oranje Dokkum (80,47 punten).

Met een diploma en een grote beker voor deze mooie uitslag vingen de majorettes en hun supporters de reis naar Bolsward aan, om daar rond 23:00 uur moe, maar zeer voldaan weer aan te komen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MARTIJN VEENSTRA NIEUWE DIRIGENT EN PETER DIJKSTRA NIEUWE INSTRUCTEUR VAN CMV ORANJE

Bolsward-  Martijn Veenstra uit Groningen is benoemd tot dirigent van de Chr. Muziekvereniging ‘Oranje’. Hij volgt Menno Haantjes op, die per oktober het dirigentschap van ‘Oranje beëindigde. Bij de Malletband volgt Peter Dijkstra uit Leeuwarden Johannes Leeverink op. Met Martijn Veenstra en Peter Dijkstra heeft  cmv ‘ Oranje’ een jong en bekwaam instructieteam gevonden.

Martijn Veenstra (1976) speelt zijn eerste solo met orkest Grandfathers Clock. Op Euphonium. Op zijn zeventiende jaar besloot hij echter trombone te gaan spelen .Na het VWO begon Martijn zijn studie bij Sipke Bakker. Na drie jaar in Groningen te hebben gestudeerd, besloot hij om bij Ivan Meijlemans, solo trombonist van het Concertgebouw, lessen te nemen aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Twee jaar later studeerde hij succesvol af bij Jilt Jansma aan het Noord Nederlands Conservatorium. Verder volgde hij nog vele masterclasses van bekende trombonisten zoals; Ian Bousfield, Jacques Mauger (Parijs), Jurgen van Reijen en Christian Linberg. Hierna begon hij met de studie HaFaBra-Directie bij Tijmen Botma en Klaas van der Woude aan het NNC. Tijdens deze studie volgde hij vele workshops en masterclasses  onderleiding van bekende componisten en dirigenten. O.a: David King, Johan de Meij, Luc Vertommen, Nigel Clark, Jan Bosveld en Ivan Meijlemans. In Juli 2007 presenteerde Martijn zijn eindexamen concert met medewerking van Brassband SoliBrass uit Leeuwarden samen met Frans-Aert Burghgraef als solist op Euphonium. Op dit moment geeft Martijn klein- en grootkoper les aan ’t Clockhuys CkC te Haren, is freelance trombonist en dirigeert hij bij muziek vereniging “Euterpe” in Rolde, Bigband Moonlight in Assen en C.M.V. “Oranje” in Bolsward.

Peter Dijkstra behaalde in 1986 zijn akte muziekonderwijs aan de stedelijke muziekacademie te Leeuwarden met als hoofdvak Slagwerk. In 1992 behaalde hij zijn Diploma Muziekbasisonderwijs aan het Dr. Gehrels-Instituut. In 1997 volgde hij de opleiding leraar basis onderwijs aan de Pabo in Zwolle. Tussen 1985 en 1998 beklede hij verschillende functies als muziekvakleerkracht, docent en muziekconsulent zowel in het basisonderwijs als het voortgezetonderwijs. Momenteel werkt Peter als muziekvakleerkracht aan de Dr. Algraschool te Leeuwarden en aan de OBS De Twilling gecombineerd met de functie instrumentaal docent voor Opus-3 op Schiermonnikoog en muzikale werkzaamheden in buurtscholen voor Parnas in Leeuwarden. Peter Dijkstra is naast instructeur van cmv Oranje ook instructeur geweest van o.a. Harmonie Beetgum, Studio Stiens, Cressendo Holwerd en de Bazuin Berlikum.