OOSTERHOUT – Zowel het A- als B-slagwerkensemble van C.M.V. Oranje Bolsward is zaterdag Nederlands kampioen geworden op het landelijk concours voor slagwerkensembles. Het A-ensemble behaalde een dikke eerste prijs met maar liefst 89,67 punten en de jeugdige slagwerkers van het B-ensemble scoorden 88,33 punten.

Beide slagwerkensembles namen afgelopen zaterdag deel aan de landelijke concertwedstrijd voor slagwerkensembles, waar de beste slagwerkensembles van Nederland streden om de nationale titel. Het A-ensemble van Oranje nam onder leiding van dirigent Roel Jan Jongsma deel in de tweede divisie, het B-ensemble kwam uit in de vierde divisie en stond onder leiding van Martijn Oostra.

Sfeervol

Het A-ensemble was van de beide ensembles van Oranje het eerste dat het concoursprogramma ten gehore mocht brengen aan de jury, bestaande uit Jos Schroevers, Jan Geert Nagel en Frank de Jong. Het A-ensemble speelde de werken Folk Festival van Dmitri Shostakovich, The Conquer of the Kraken van Martijn Oostra, Local Hero bekend van de Dire Straits en It Had Better Be Tonight van Henri Mancini. Bijzonder was de uitvoering van The Conquer of the Kraken: eigen lid Martijn Oostra heeft dit werk gecomponeerd speciaal ter gelegenheid van de deelname van het ensemble aan de Nederlandse kampioenschappen. Het werkt vertelt het verhaal van de Noorse zoöloog Erik Pontoppidan, die in 1752 op ontdekkingsreis gaat om het bestaan van de kraken, een octopus-achtig beest, vast te kunnen stellen. De jury bewonderde de solistische passages in het programma en vond het optreden in totaliteit erg sfeervol.

In de tweede divisie nam het A-slagwerkensemble het op tegen de slagwerkensembles van Sint Caecilia Gendt en Sint Ceacilia Lieshout. Zij eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats met 88,67 en 84 punten.

Technische kwaliteiten

Later op de dag trad het B-ensemble van Oranje op, dat grotendeels bestaat uit jeugdleden van de vereniging. Ze speelden onder andere popmuziek van Coldplay en daarnaast de nummers War en Riddles van de Utrechtse band Kensington, maar tevens een zeer gedragen koraal. De jury complimenteerde de jeugdige spelers voor hun goede spel en technieken en prees de prestatie die de leden van het B-ensemble op hun leeftijd al leverden. In de vierde divisie nam het B-ensemble het op tegen B-slagwerkensemble van Excelsior Oostendorp. Zij eindigden met 83 punten op de tweede plaats.

Voor beide ensembles een prachtige ervaring om deel te mogen nemen aan de Nederlandse kampioenschappen en beide met de nationale titel naar huis te mogen gaan.

Aan de Nederlandse kampioenschappen deden in totaal tien ensembles mee vanuit heel Nederland, verspreid over meerdere divisies. Het concours werd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) en werd gehouden in theater De Bussel te Oosterhout. Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 51523136_1976435349072525_5011247203931389952_o-1-1024x498.jpg